Кремъл за Pandora Papers: Това са голословни твърдения

Властите в Русия не виждат нищо притеснително в документите
4 окт 2021 21:37, Нели Христова
34
Кремъл за Pandora Papers: Това са голословни твърдения
Снимка: БГНЕС

Русия не вижда причина за каквито и да е проверки във връзка с публикуването на журналистическото разследване „Pandora Papers”. Там са събрани голословни твърдения, заяви пред журналисти прессекратарят на Кремъл Дмитрий Песков.

„Не е ясно каква е тази информация, за какво се отнася – там има много неща, които предизвикват въпроси, затова не ми е ясно, как може да ѝ се вярва. Първо трябва да се появи нещо, но засега става въпрос единствено за твърдения, без да е ясно, на какво се основават. Разбира се, това не може да бъде повод за каквито и да е проверки – необходимо е преди това да има някаква сериозна публикация”, каза Песков.

Той отбеляза, че при разглеждането на досиетата в Кремъл не са открити никакви по-особени материали.

„Честно казано, не видяхме никакви „скрити богатства на близкото обкръжение на Путин”. Твърди се, че публикациите ще продължат, но досега не видяхме нищо особено”, отбеляза говорителят.

Той подчерта, че Москва е наясно с работата на организацията, публикувала архива.

„Ние знаем, откъде и как получават информацията си”, каза Песков.

Според него, единственото, което прави впечатление, е, че САЩ са най-голямата в света офшорна територия.

„Тази информация не кореспондира с декларациите за намерения за борба с корупцията и с укриването на данъци. Но реалността е тази”, констатира говорителят на Кремъл.

Разследване на Международния консорциум на разследващите журналисти (ICIJ) разкри как политици и бизнесмени използват данъчни убежища за лична облага. Сред възползвалите се за лично облагодетелстване от офшорките са множество настоящи и бивши световни политически лидери, както и влиятелни милиардери, свързани с компании, използващи данъчни убежища, припомня БГНЕС.

Разследването, добило публичност като „Pandora Papers” (Документите Пандора), включва повече от 600 журналисти от 150 медийни организации. В продължение на две години те са проучили 11,9 милиона поверителни документа, които са попаднали във владение на ICIJ. Тези документи разкриват тясната връзка между тайни офшорни сделки и глобалната финансова политика.

Разследването свързва руския президент Владимир Путин с тайни активи в Монако.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ха ха еврейско руския плъх пак се изказа.
26
1
 
7
 
! Отговори
Загадка преди 2 години
Някой разбра ли за какво е статията? Освен че има снимка на Путин.
25
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А нещо за нашите?
24
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добре че парите на Боко са на сигурно място.
23
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Така ще си и останем щом повече се интересуваме какво имал Путин а за нашите не се споменава нищо. Путин си е проблем на руснаците какво ни занимавате, дайте имената на нашите. Това всичко с'мърди на евтина пропаганда
22
7
 
8
 
! Отговори
Мадо Хари преди 2 години
На Путин чекмеджето му е в САЩ
21
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То Слави си държи парите в американски офшорки, пък после реве като хималайска мечка,че общините не поддържали примерно болниците. Ами данъци плащаш в САЩ Глупиндолецо, затова техните общини са богати .
20
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не ги разбитам тия работи, но знам, че вече ми е студено и ми се реве от перспективата за студа и сметките. Офшорки-мофшорки какво ме греят с присъствието или отсъствието си?
19
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Умирам от смях всеки път като чета лъжите на кремълските сатрапи. Хем нямало нищо притеснително, хем документите не били истински.
18
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А за Банки пише ли нещо за магнолията и кюлчетата? Питам за един преятел.
17
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щом официален Кремъл го казва, значи е истината. Кремъл никога не лъже.
16
2
 
19
 
! Отговори
! преди 2 години
Той Путин си взе цял Крим и света го гледаше само, дреме му за някви документи!
15
2
 
2
 
! Отговори
до 14 преди 2 години
До Натовецаще пренаписва защото народа не става за нищо и верва на глупости ...
14
9
 
12
 
! Отговори
Натовеца преди 2 години
Аз ако съм на мястото на Путин направо ще искам да си влезна във владение на всички имоти и сметки които западнита хибридно -пропагандама машина ми е преписала :) дайде ги насам всичките !
13
11
 
18
 
! Отговори
Натовеца преди 2 години
западната пропаганда какво ли не преписа на Путин ,вили,дворци,панамами ,пандори ,абе Путин е навсякъде бе страшен е :)Евала на Путин и Русия да продължават да бъркат все така във здрвенцето на западните нещастници!
12
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До бг смешки 2На мен ми ясно, че сте русофилчета, можете да излъжете само некой чалгар :)))) ПУТИН ТА ПУТИН,бати русофилите-комунистчета дето сте модчетата :)
11
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Putik краде а западняците са виновни. Уелкъм ту раша.
10
4
 
7
 
! Отговори
Гостенин преди 2 години
Имеет си хас! Кога Песков е знаел нещо?КГБ взе власта у Раша и напави опит да бие Запада на полето на Икономиката.Кога милЮциенер и бил добър предприемач?Та отнова Раша ще загуби и отнова ще е виновен световния Капитализъм.Нека путин да доживее до 2036 година, пък *** да му мислят.Аз казвам: Да е жив!
9
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На диктатора Путин не му трябват Офшоркижи кутии на Пандора!Русия е негова собственост,както на комунистите преди Булгария!
8
8
 
5
 
! Отговори
бг смешки 2 преди 2 години
винаги когато излзиат такива" разследвания" трябва да се запитаме от къде идват ...демек кой плаща на журналистите ... стара практика е ЦРУ ДА плаща на журналисти против неудобни лидери ...нищо ново тук !