Русия изстреля хиперзвукова ракета от атомна подводница

"Циркон" е поразила условната цел, полетът е бил по параметрите
4 окт 2021 14:49, Елка Василева
135

Русия обяви, че е извършила успешно изстрелване на хиперзвукова ракета „Циркон“ от атомна подводница за първи път. Оръжието беше посочено от президента Владимир Путин като част от ново поколение бойни системи, „които пробиват всяка защита“, предаде Ройтерс.

Още по темата

Министерството на отбраната съобщи, че учебната стрелба е успешно извършена от подводницата „Северодвинск“ по условна морска цел в Баренцово море. Съгласно данните от обективния контрол ракетата е поразила условната цел, а полетът ѝ е съответствал на зададените параметри.

Стрелбата е извършена през нощта от надводно положение.

Русия изпробва ракета „Циркон“ от боен кораб през юли по наземна цел.

Източник от руския отбранително-промишлен комплекс съобщи за ТАСС на 30 септември, че първият изпитателен пуск на подводната версия на хиперзвуковата ракета „Циркон“ ще бъде извършен от атомната подводница „Северодвинск“ през октомври. Вторият пуск в зависимост от резултатите се планира да се извърши през ноември от подводно положение по морска цел.

В изказване през 2018 г., обявявайки създаването на нови хиперзвукови оръжия, Путин обяви, че те могат да поразят цел в почти всяка точка на света, както и да избегнат американския противоракетен щит.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари