Младите в Русия вече са уморени от Путин, не искат пореден негов мандат

Доверието в президента спада
13 окт 2021 18:45, Нели Христова
291
Младите в Русия вече са уморени от Путин, не искат пореден негов мандат
Снимка: БГНЕС

Младите хора в Русия вече са уморени от Владимир Путин. Според ново проучване само един на всеки трима младежи искат той да остане президент, след като мандатът му изтече.

69-годишният Путин трябваше да се оттегли от поста през 2024 г., но мандатът му беше "подновен" миналата година, след като референдум за конституционни промени позволи на бившия офицер от КГБ да остане на власт до 2036 г., когато ще навърши 83 години.

Кампанията срещу реформите беше забранена, а опозицията отправи обвинения за фалшифициране на гласовете. Путин не потвърди, че ще се кандидатира за пети мандат, въпреки че повечето анализатори очакват той да го направи.

Независимият социологически център в Москва Levada заяви, че 32% от руснаците на възраст от 18 до 24 години подкрепят това Путин да удължи управлението си, което е спад с 23 процентни пункта спрямо 2018 г.

Някога младежите бяха едни от най-ентусиазираните поддръжници на Путин, но по-младите руснаци все повече се разочароват от силния човек на Кремъл през последните години на фона на обвиненията в корупция на високо равнище.

Президентът, който не използва интернет все повече прекъсва връзката с  младите хора. Путин получи редица подигравки миналия месец, когато се мъчеше да разбере ученик, който го помоли да се "регистрира" в канала му в YouTube. "Какво трябва да подпиша?" - попита Путин.

Рейтингът на доверие на Путин сред младите руснаци също е спаднал - от 58 % през 2018 г. на 18 % тази година, според проучване на Levada, публикувано през април.

Като цяло 47% от руснаците подкрепят това Путин да остане лидер и след 2024 г., което е спад от 20 пункта за четири години. 42% процента са против, докато 11 процента са нерешителни.

"Отношението към Путин се влоши във всички слоеве на обществото, но този процес се случва по-бързо сред младите хора", обяснява Денис Волков, директор на Levada Center. "Младите хора вероятно ще бъдат по-критични, защото получават голяма част от информацията си от интернет, а не от контролирана от държавата телевизия", добавя той.

Руската опозиция използва социалните медии, за да заобиколи цензурата в Русия. Видеоклип на Алексей Навални, лидерът на опозицията, който сега е затвора, в който се твърди, че Путин тайно притежава дворец в Южна Русия, е гледан почти 120 милиона пъти в YouTube.

Кремъл ускори репресиите си срещу несъгласията в интернет през последните месеци, като забрани опозиционните уебсайтове, включително приложение за тактическо гласуване, което беше пуснато от съюзниците на Навални преди парламентарните избори миналия месец, и набеди хората в "екстремизъм" за онлайн коментари.

Миналогодишните промени в руската постсъветска конституция не бяха първият път, когато Путин използва хитрост, за да остане на власт. През 2008 г. той постави своя съюзник Дмитрий Медведев за президент и се оттегли в ролята на премиер за четири години, за да избегне ограниченията на мандата. Той се върна на фона на протестите за трети президентски мандат през 2012 г., след като продължителността на мандата беше удължена до шест години.

Путин няма ясен наследник. Само 5% от руснаците биха гласували за партия, оглавявана от Навални, според друго проучване на Levada, проведено тази седмица. На 45-годишният Навални и неговите съюзници беше забранено да търсят държавни длъжности тази година, след като Кремъл ги обвини, че се стремят да подклаждат подкрепяна от Запада революция в Русия.

Привържениците на Навални казват обаче, че той би видял бързо покачване на рейтингите си, ако му бъде позволено да води свободна кампания. Когато му беше позволено да участва на изборите за кмет на Москва през 2013 г., той зае второ място с почти 30% от гласовете, въпреки че не му беше позволено да участва в дебатите на държавната телевизия. Оттогава не му е разрешено да участва в избори.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


291
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари