Младите в Русия вече са уморени от Путин, не искат пореден негов мандат

Доверието в президента спада
13 окт 2021 18:45, Нели Христова
291
Младите в Русия вече са уморени от Путин, не искат пореден негов мандат
Снимка: БГНЕС

Младите хора в Русия вече са уморени от Владимир Путин. Според ново проучване само един на всеки трима младежи искат той да остане президент, след като мандатът му изтече.

69-годишният Путин трябваше да се оттегли от поста през 2024 г., но мандатът му беше "подновен" миналата година, след като референдум за конституционни промени позволи на бившия офицер от КГБ да остане на власт до 2036 г., когато ще навърши 83 години.

Кампанията срещу реформите беше забранена, а опозицията отправи обвинения за фалшифициране на гласовете. Путин не потвърди, че ще се кандидатира за пети мандат, въпреки че повечето анализатори очакват той да го направи.

Независимият социологически център в Москва Levada заяви, че 32% от руснаците на възраст от 18 до 24 години подкрепят това Путин да удължи управлението си, което е спад с 23 процентни пункта спрямо 2018 г.

Някога младежите бяха едни от най-ентусиазираните поддръжници на Путин, но по-младите руснаци все повече се разочароват от силния човек на Кремъл през последните години на фона на обвиненията в корупция на високо равнище.

Президентът, който не използва интернет все повече прекъсва връзката с  младите хора. Путин получи редица подигравки миналия месец, когато се мъчеше да разбере ученик, който го помоли да се "регистрира" в канала му в YouTube. "Какво трябва да подпиша?" - попита Путин.

Рейтингът на доверие на Путин сред младите руснаци също е спаднал - от 58 % през 2018 г. на 18 % тази година, според проучване на Levada, публикувано през април.

Като цяло 47% от руснаците подкрепят това Путин да остане лидер и след 2024 г., което е спад от 20 пункта за четири години. 42% процента са против, докато 11 процента са нерешителни.

"Отношението към Путин се влоши във всички слоеве на обществото, но този процес се случва по-бързо сред младите хора", обяснява Денис Волков, директор на Levada Center. "Младите хора вероятно ще бъдат по-критични, защото получават голяма част от информацията си от интернет, а не от контролирана от държавата телевизия", добавя той.

Руската опозиция използва социалните медии, за да заобиколи цензурата в Русия. Видеоклип на Алексей Навални, лидерът на опозицията, който сега е затвора, в който се твърди, че Путин тайно притежава дворец в Южна Русия, е гледан почти 120 милиона пъти в YouTube.

Кремъл ускори репресиите си срещу несъгласията в интернет през последните месеци, като забрани опозиционните уебсайтове, включително приложение за тактическо гласуване, което беше пуснато от съюзниците на Навални преди парламентарните избори миналия месец, и набеди хората в "екстремизъм" за онлайн коментари.

Миналогодишните промени в руската постсъветска конституция не бяха първият път, когато Путин използва хитрост, за да остане на власт. През 2008 г. той постави своя съюзник Дмитрий Медведев за президент и се оттегли в ролята на премиер за четири години, за да избегне ограниченията на мандата. Той се върна на фона на протестите за трети президентски мандат през 2012 г., след като продължителността на мандата беше удължена до шест години.

Путин няма ясен наследник. Само 5% от руснаците биха гласували за партия, оглавявана от Навални, според друго проучване на Levada, проведено тази седмица. На 45-годишният Навални и неговите съюзници беше забранено да търсят държавни длъжности тази година, след като Кремъл ги обвини, че се стремят да подклаждат подкрепяна от Запада революция в Русия.

Привържениците на Навални казват обаче, че той би видял бързо покачване на рейтингите си, ако му бъде позволено да води свободна кампания. Когато му беше позволено да участва на изборите за кмет на Москва през 2013 г., той зае второ място с почти 30% от гласовете, въпреки че не му беше позволено да участва в дебатите на държавната телевизия. Оттогава не му е разрешено да участва в избори.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


291
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
216
0
 
5
 
! Отговори
Киро от гана преди 2 години
Извиняваите не само там и тука от 15 години не спират да го дават какво е казал и къде е ходил.
215
1
 
4
 
! Отговори
Млад преди 2 години
И аз съм уморен от боби Михайлов! Състия нещо?
214
10
 
7
 
! Отговори
жаль преди 2 години
Ние тук сме уморени от пет години на Разединителя на българите. Можем да си представим какво им е на мужиците.
213
2
 
6
 
! Отговори
Е,бравос преди 2 години
Вчера в Ютуб погледах малко смешки от Русия около изборите.Показаха кмета на Хабаровск или на областта - другаря Соколов, как агитира за Единна Русия.После имаше коментар, че същия патриот заминал за САЩ.Където си бил купил само 6(?) имота.И той явно се е уморил...
212
5
 
7
 
! Отговори
Нещо не разбрах преди 2 години
А какво означава "младите". На 20, на 25, на 30 г? Наркоманите или студентите. Тези с право на глас или онези без право на глас. Платените протестъри на Сорос или спонтанни такива? 100 човека Лиса, 1000 или 1000000? Типична пропагандна статия за наивници...
211
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пари американците нямат (голи като църковни мишки), технологии нямат, в Сирия се измъкнаха, в Украйна аналогично, Венецуела - провал, Афганистан - още по голям провал, НАТО се разпада, Zumwalt не плува. F-35 не лети, вътре в самите Щати "студена гражданска война".
210
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
САЩ похарчиха 5 милиада долара и една чанта с понички за да върнат Уркайна отново в състава на Русия.
209
5
 
7
 
! Отговори
USA преди 2 години
РУСИЯ Е ТВА КОЕТО ВИ ЛИПСФА !
208
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 236 "У нас също сме уморени от ЕС и НАТО, но никой не ни пита." Кои сте тия "вие" ? Некадърните, мързеливите и неграмотните ли?
207
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
У нас също сме уморени от ЕС и НАТО, но никой не ни пита. Те са необходимото зло за България, както и Путин за Русия, с които трябва да се адаптира населението
206
3
 
3
 
! Отговори
Хехе преди 2 години
Но той не се уморява!Затова младите ще почакат , докато остареят!
205
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 230 Ами, как, Чечня продължава да бъде полуплеменна ислямска джамахирия живееща в 13 век, а Литва, Латвия и Естония са със стандарт на живот 5 пъти по-висок от този на Русия. Украйна все още се отърсва от шока на руските набези, но и за нея има надежда, че ще дръпне напред в близко бъдеще.
204
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
САЩ харчат 16 пъти повече за оръжия от Русия и имат близо 5 пъти повече бойна техника изтребители, бобмардировачи, подводници, танкове, хеликоптери и техника от Русия, докато 50 милиона американци гладуват - скоро американците ще ядат танкове и ракети. А Русия от 10 години стратегически заложи на разработката на супер оръжия при които с няколко ракети може да унищожи САЩ и никакво ПВО не може да ги спре. САЩ беснеят, Джо Байдън подскача свирепо срещу Русия и Путин, но нищо не могат да направят освен да насъскват васалите да лаят срещу Русия.
203
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Със сигурност до 10-15 години САЩ ще разполагат с хиперзвукови технологии на нивото на Русия. Въпросът е, с какви технологии ще разполага тогава Русия, и колко десетилетия и трилиони долари ще бъдат нужни на САЩ отново да догони технологиите на Русия.
202
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как се развива Чечня, и как се развиват Литва, Латвия, Естония, да не говорим и за Украйна?
201
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Локхийд Мартин проведе второ изпитание на хиперзвукова ракета. Изпитанието отново се оказа неуспешно.
200
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 226 "10 изтребителя Миг-31" Британксия военен кораб мина директно през нещо, коет руснаците лъжат, че е тяхна акватория и от безаналоговите Миг-31 не видяхме нищо, камо ли от безаналоговия "Кинжал". Британците също така заявиха, че ако пътя им минава оттам пак ще минат. :))))
199
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Представям си побъркания русофил, седнал сред соц мебелировката и китайсктие *** в овехтялата си панелка и громи ли громи "запада" с руска пропаганда. Сигурно и революционни песни си пуска на грамофона, и плакати на Ленин и Сталин още има по стените. :)))
198
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
10 изтребителя Миг-31 изпълняват постоянно бойно дежурство въоръжени с хиперзвуков ракетен комплекс "Кинжал" който може да унищожи всеки американски самолетоносач на разстояние до 3 хил километра. Великите самолетоносачи, гордостта на САЩ са напълно беззащитни срещу хиперзвуковия комплекс "Кинжал".
197
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Според експертите в близките 20 години няма да се появи ефективна защита срещу хиперзвукови ракети. От друга срана САЩ ще бъдат в състояние да пуснат първият протип на хиперзвукова ракета едва през 2034 г. и няма гаранция че ще бъде успешна. Това дава 10 години предимство на Русия и я превръща в супер държава която може да прекроява света според своите интереси.