Младите в Русия вече са уморени от Путин, не искат пореден негов мандат

Доверието в президента спада
13 окт 2021 18:45, Нели Христова
291
Младите в Русия вече са уморени от Путин, не искат пореден негов мандат
Снимка: БГНЕС

Младите хора в Русия вече са уморени от Владимир Путин. Според ново проучване само един на всеки трима младежи искат той да остане президент, след като мандатът му изтече.

69-годишният Путин трябваше да се оттегли от поста през 2024 г., но мандатът му беше "подновен" миналата година, след като референдум за конституционни промени позволи на бившия офицер от КГБ да остане на власт до 2036 г., когато ще навърши 83 години.

Кампанията срещу реформите беше забранена, а опозицията отправи обвинения за фалшифициране на гласовете. Путин не потвърди, че ще се кандидатира за пети мандат, въпреки че повечето анализатори очакват той да го направи.

Независимият социологически център в Москва Levada заяви, че 32% от руснаците на възраст от 18 до 24 години подкрепят това Путин да удължи управлението си, което е спад с 23 процентни пункта спрямо 2018 г.

Някога младежите бяха едни от най-ентусиазираните поддръжници на Путин, но по-младите руснаци все повече се разочароват от силния човек на Кремъл през последните години на фона на обвиненията в корупция на високо равнище.

Президентът, който не използва интернет все повече прекъсва връзката с  младите хора. Путин получи редица подигравки миналия месец, когато се мъчеше да разбере ученик, който го помоли да се "регистрира" в канала му в YouTube. "Какво трябва да подпиша?" - попита Путин.

Рейтингът на доверие на Путин сред младите руснаци също е спаднал - от 58 % през 2018 г. на 18 % тази година, според проучване на Levada, публикувано през април.

Като цяло 47% от руснаците подкрепят това Путин да остане лидер и след 2024 г., което е спад от 20 пункта за четири години. 42% процента са против, докато 11 процента са нерешителни.

"Отношението към Путин се влоши във всички слоеве на обществото, но този процес се случва по-бързо сред младите хора", обяснява Денис Волков, директор на Levada Center. "Младите хора вероятно ще бъдат по-критични, защото получават голяма част от информацията си от интернет, а не от контролирана от държавата телевизия", добавя той.

Руската опозиция използва социалните медии, за да заобиколи цензурата в Русия. Видеоклип на Алексей Навални, лидерът на опозицията, който сега е затвора, в който се твърди, че Путин тайно притежава дворец в Южна Русия, е гледан почти 120 милиона пъти в YouTube.

Кремъл ускори репресиите си срещу несъгласията в интернет през последните месеци, като забрани опозиционните уебсайтове, включително приложение за тактическо гласуване, което беше пуснато от съюзниците на Навални преди парламентарните избори миналия месец, и набеди хората в "екстремизъм" за онлайн коментари.

Миналогодишните промени в руската постсъветска конституция не бяха първият път, когато Путин използва хитрост, за да остане на власт. През 2008 г. той постави своя съюзник Дмитрий Медведев за президент и се оттегли в ролята на премиер за четири години, за да избегне ограниченията на мандата. Той се върна на фона на протестите за трети президентски мандат през 2012 г., след като продължителността на мандата беше удължена до шест години.

Путин няма ясен наследник. Само 5% от руснаците биха гласували за партия, оглавявана от Навални, според друго проучване на Levada, проведено тази седмица. На 45-годишният Навални и неговите съюзници беше забранено да търсят държавни длъжности тази година, след като Кремъл ги обвини, че се стремят да подклаждат подкрепяна от Запада революция в Русия.

Привържениците на Навални казват обаче, че той би видял бързо покачване на рейтингите си, ако му бъде позволено да води свободна кампания. Когато му беше позволено да участва на изборите за кмет на Москва през 2013 г., той зае второ място с почти 30% от гласовете, въпреки че не му беше позволено да участва в дебатите на държавната телевизия. Оттогава не му е разрешено да участва в избори.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


291
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
196
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 220 "и на 6-то по паритет на покупателната способност, почти наравно с Германия която заема 5то място." Това може да го вярва само някой, който е в будна кома и който не знае, че над 90% от руснаците мизерстват със 200 долара на месец.
195
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Световният петролен пазар ще претърпи фундаментални промени в бъдеще. Изборът между петродолари или война вече не е толкова лесен, колкото преди. "Стратегическото споразумение за икономическо партньорство и партньорство за сигурност между Китай и Иран", подписано официално от външните министри на двете страни в Техеран на 27 март 2021 г., нарушава теорията за петродолара и унищожава империята, изградена върху щатския долар. Петродоларът не е довел до значително икономическо развитие на петролните страни от Близкия изток за повече от половин век обвързване с щатския долар.
194
0
 
5
 
! Отговори
Шиши преди 2 години
Те Младите в Щатите затова ли си избраха старчето с прогресираща деменция Байдън, Нелче?!
193
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 218 "Русия не е експортна суперсила" Това е завоалиран начин да се каже, че от руската реална икономика че* за зеле не става. :))))
192
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По данни на Международния валутен фонд, Русия е на 11-то място в света по номинален БВП в долари и на 6-то по паритет на покупателната способност, почти наравно с Германия която заема 5то място. И тъй като Русия е деветата по големина в света по отношение на населението, това наистина е нещо добро за Русия.
191
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 215 "Русия никога не е била толкова напред във военните технологии както днес." Спомняме си, кадрите от безаналоговите руски оръжия, ставащи за смях в Нагорни Карабах са пресни в паметта на всички.
190
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Наскоро Ростат изчисли дела на петрола и газа в БВП на Русия, включително вноските за други сектори, и получи 15,2% през 2020 г. срещу 21,1% през 2018 г. Това е почти двойно повече от дела на нефтения и газовия сектор в БВП на САЩ (8%, но САЩ е и с 2 пъти повече население). Като оставим настрана петрола и газа, Русия не е експортна суперсила, но има достатъчно голям вътрешен пазар, за да поддържа една от най -големите и, най -важното, най -стабилните икономики. С други думи, Путин няма реални проблеми с руската икономика - без да се брои дисбалансът, корупцията и крехкият растеж
189
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
САЩ отстъпват по всички фронтове, Европа е в тежка икономическа и политическа криза. Икономиките на източна Европа бяха опустошени, вече не са конкурентна заплаха за западните компании, източа Европа вече се превръща в тежест за Запада, а към това се добавя и ситуацията с ковид-19. Много е вероятно Западът да се отвърне от източна Европа и отново да въведе рестрикции. С новите си технологии Русия може да помете ЕС и САЩ за минути, санитарния кордон пущечно месо източно европейци вече е безполезен, бедните източноевропейци се превръщат в тежест за запада.
188
3
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Деси Радева президеншата тогава ше прати сина си в Сибир щом е толкова хубаво.
187
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Западът винаги е имал световна хегемония и е господствал над целия свят. Проблемът на западът е, че винаги е налагал господството си с военна сила. Но ето че сега, ситуацията така се разви, че западът вече няма военно превъзходство. Русия никога не е била толкова напред във военните технологии както днес. Дори СССР изоставаше в много отношения военно от запада, докато днес Русия е абсолютен военен хегемон превъзхождащ технолочно дори гиганта САЩ.
186
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Къде е в България? В Нищото!
185
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Първият от няколкото нови големи града, които се появяват в Сибир в съответствие с плана на руския министър на отбраната Сергей Шойгу вероятно ще бъде построен на границата на два региона. Това съобщи на 14 август агенция Ura.ru, позовавайки се на високопоставен източник. Според него градът ще бъде построен в басейна на Минусинск близо до границата на Красноярската територия и Хакасия. Информиран източник каза също, че проектът трябва да започне през 2022 г.
184
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Fitch: Русия може да спечели 50 милиарда $ от скока на нефта и газа. Приходите от нефт и газ в руския бюджет и извънбюджетните фондове през 2021 г. могат да нараснат с почти 70% в сравнение с нивото от 2020 г. или с 50 милиарда долара на фона на високите цени на петрола и газа, изчислява международната рейтингова агенция Fitch.
183
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При тези цени на газта ако се задържат до зимата, краставиците от оранжериите в Холандия ще струват 14 евро само себестойността. А членката на ЕС и НАТО Бъглария дори краставици не може да си произведе, всичко се внася.
182
4
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Доведеният син на Румен Радев,синът на Деси и Жоро Свиленски също живее и работи в САЩ.
181
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Уникален реактор ще осигури енергийното бъдеще на Русия. Новият ядрен реактор на бързи неутрони с охлаждане на олово ще се превърне в демонстратор на уникална технология - напълно затворен ядрен горивен цикъл.
180
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия обезпечи своята пълна военна безопасност. Никой не може да направи нищо с Русия!
179
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия осигури своята пълна селско стопанска независимост. Русия може да осигури изобилно изхранването на своето население при всякакви условия и ситуации в света.
178
3
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Синът на Стефан Данаилов русофила също живее в САЩ а не в Русия.
177
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия започва нов уникален мегапроект за доставка на газ в Азия. Азия се възстановява с бързи темпове и има нужда от енергия. Цените на газта и нефта за Азия достигнаха рекорди.