Младите в Русия вече са уморени от Путин, не искат пореден негов мандат

Доверието в президента спада
13 окт 2021 18:45, Нели Христова
291
Младите в Русия вече са уморени от Путин, не искат пореден негов мандат
Снимка: БГНЕС

Младите хора в Русия вече са уморени от Владимир Путин. Според ново проучване само един на всеки трима младежи искат той да остане президент, след като мандатът му изтече.

69-годишният Путин трябваше да се оттегли от поста през 2024 г., но мандатът му беше "подновен" миналата година, след като референдум за конституционни промени позволи на бившия офицер от КГБ да остане на власт до 2036 г., когато ще навърши 83 години.

Кампанията срещу реформите беше забранена, а опозицията отправи обвинения за фалшифициране на гласовете. Путин не потвърди, че ще се кандидатира за пети мандат, въпреки че повечето анализатори очакват той да го направи.

Независимият социологически център в Москва Levada заяви, че 32% от руснаците на възраст от 18 до 24 години подкрепят това Путин да удължи управлението си, което е спад с 23 процентни пункта спрямо 2018 г.

Някога младежите бяха едни от най-ентусиазираните поддръжници на Путин, но по-младите руснаци все повече се разочароват от силния човек на Кремъл през последните години на фона на обвиненията в корупция на високо равнище.

Президентът, който не използва интернет все повече прекъсва връзката с  младите хора. Путин получи редица подигравки миналия месец, когато се мъчеше да разбере ученик, който го помоли да се "регистрира" в канала му в YouTube. "Какво трябва да подпиша?" - попита Путин.

Рейтингът на доверие на Путин сред младите руснаци също е спаднал - от 58 % през 2018 г. на 18 % тази година, според проучване на Levada, публикувано през април.

Като цяло 47% от руснаците подкрепят това Путин да остане лидер и след 2024 г., което е спад от 20 пункта за четири години. 42% процента са против, докато 11 процента са нерешителни.

"Отношението към Путин се влоши във всички слоеве на обществото, но този процес се случва по-бързо сред младите хора", обяснява Денис Волков, директор на Levada Center. "Младите хора вероятно ще бъдат по-критични, защото получават голяма част от информацията си от интернет, а не от контролирана от държавата телевизия", добавя той.

Руската опозиция използва социалните медии, за да заобиколи цензурата в Русия. Видеоклип на Алексей Навални, лидерът на опозицията, който сега е затвора, в който се твърди, че Путин тайно притежава дворец в Южна Русия, е гледан почти 120 милиона пъти в YouTube.

Кремъл ускори репресиите си срещу несъгласията в интернет през последните месеци, като забрани опозиционните уебсайтове, включително приложение за тактическо гласуване, което беше пуснато от съюзниците на Навални преди парламентарните избори миналия месец, и набеди хората в "екстремизъм" за онлайн коментари.

Миналогодишните промени в руската постсъветска конституция не бяха първият път, когато Путин използва хитрост, за да остане на власт. През 2008 г. той постави своя съюзник Дмитрий Медведев за президент и се оттегли в ролята на премиер за четири години, за да избегне ограниченията на мандата. Той се върна на фона на протестите за трети президентски мандат през 2012 г., след като продължителността на мандата беше удължена до шест години.

Путин няма ясен наследник. Само 5% от руснаците биха гласували за партия, оглавявана от Навални, според друго проучване на Levada, проведено тази седмица. На 45-годишният Навални и неговите съюзници беше забранено да търсят държавни длъжности тази година, след като Кремъл ги обвини, че се стремят да подклаждат подкрепяна от Запада революция в Русия.

Привържениците на Навални казват обаче, че той би видял бързо покачване на рейтингите си, ако му бъде позволено да води свободна кампания. Когато му беше позволено да участва на изборите за кмет на Москва през 2013 г., той зае второ място с почти 30% от гласовете, въпреки че не му беше позволено да участва в дебатите на държавната телевизия. Оттогава не му е разрешено да участва в избори.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


291
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
176
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На 27 август Газпром преустанови продажбите на европейските спотовите пазари на газта за 2022г. Предлаганата газ вече е само за 2023. Газпром ще изпълни договорите за заявените количества, но няма да увеличава доставките.
175
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЕС съществува само благодарение на Русия и по милостта на Путин. Путин врътне ли кранчето и ЕС рухва на момента.
174
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Газовия Хъб на Толупа ще заработи.Трябва повече боб за да стане работата.
173
4
 
4
 
! Отговори
Иван преди 2 години
Англосаксонците и органично свързаната с тях световна олигархия управляват човечеството дълго време.Идва краят на тяхната власт.Това отваря безпрецедентни хоризонти на Русия.Във всички посоки-до руска Арктика и руската Антарктика.Бъдещето ще стане руско.
172
4
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
За цените не знам,но в България е пълно с евтини Руски компаньонки.Раздават се на макс за по 120лв.И много пият.
171
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До анонимен 191 "Даже Корнелия Нинова изпрати Рафаелчо да живее и бачка в САЩ а не в Русия." Даже щерка му на Лавров отиде да стане американски поданик. Смятай! :)))))
170
3
 
3
 
! Отговори
ЕС рухна преди 2 години
Зелената сделка му видя сметката.
169
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия разполага ракетите С-400 в Белорусия.
168
0
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Даже Корнелия Нинова изпрати Рафаелчо да живее и бачка в САЩ а не в Русия.
167
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Украйна - прогресиращ развал. Стана ясно, че вече не може да бъде с нищо полезна за запада.
166
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цените на храните стремглаво растат нагоре, заплатите не мърдат. 20-30% би трябвало да поскъпнат млечните продукти. Парното и тока зимата ще минат 1000 лева за гарсониера.
165
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво ще стане когато ЕС се разпадне? Какво ще прави момата България която е 100% зависима от ЕС. На кого ще ходи да се предлага и да проси със скъсаните цървулки и торбичката? Дали изобщо някой има нужда от употребената мома България?
164
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До F-16 Block-70V Рублоробите в овърдрайв. Сигурно нещо от сорта на 150 от 180 коментара под статията са пропагандни опорки, които пускат във всяка статия. Шоуто е пълно! :)))))
163
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Белорусия, която е под санкции наложени от ЕС и САЩ, няма увеличение на храните, тока, отоплението.
162
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 181 "Оптималното население за процъвтяваща икономика и потребление за страна с богатствата и територията на Русия е 1.5 милиарда. Това е най-големият проблем на Русия - населението е 10 пъти по-малко от територията и ресурсите които притежава." И кво, това ли е причината, да не могат да произведат НИЩО СМИСЛЕНО? :))))) Егати извинението :))))) Тия са такива некадърници, че където и както и да живеят се провалят :))))
161
0
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Северна Македония напира за НАТО.
160
3
 
1
 
! Отговори
F-16 Block-70V преди 2 години
След 30 години навеждане със смъкнати rащи на САЩ кога ще можем свободно да ходим в САЩ да мием афроамерикански тоалетни да изкараме някой долар? Какво става с визите за САЩ, защо българите не могат да пътуват без виза за САЩ както другите граждани на ЕС от западна Европа, явно българите ги считат за полуxopa, полyчовеци втора категория членове на ЕС.
159
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как е членката на ЕС и НАТО американската партньорка България? Просперира ли, просперира ли?
158
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Оптималното население за процъвтяваща икономика и потребление за страна с богатствата и територията на Русия е 1.5 милиарда. Това е най-големият проблем на Русия - населението е 10 пъти по-малко от територията и ресурсите които притежава.
157
4
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Всички бивши републики на СССР на опашка за влизане в НАТО.Никой не иска с Русия.Всички бивши държави от бившия Соц лагер на в НАТО и на опашката за приемане.С Русия никой.