Младите в Русия вече са уморени от Путин, не искат пореден негов мандат

Доверието в президента спада
13 окт 2021 18:45, Нели Христова
291
Младите в Русия вече са уморени от Путин, не искат пореден негов мандат
Снимка: БГНЕС

Младите хора в Русия вече са уморени от Владимир Путин. Според ново проучване само един на всеки трима младежи искат той да остане президент, след като мандатът му изтече.

69-годишният Путин трябваше да се оттегли от поста през 2024 г., но мандатът му беше "подновен" миналата година, след като референдум за конституционни промени позволи на бившия офицер от КГБ да остане на власт до 2036 г., когато ще навърши 83 години.

Кампанията срещу реформите беше забранена, а опозицията отправи обвинения за фалшифициране на гласовете. Путин не потвърди, че ще се кандидатира за пети мандат, въпреки че повечето анализатори очакват той да го направи.

Независимият социологически център в Москва Levada заяви, че 32% от руснаците на възраст от 18 до 24 години подкрепят това Путин да удължи управлението си, което е спад с 23 процентни пункта спрямо 2018 г.

Някога младежите бяха едни от най-ентусиазираните поддръжници на Путин, но по-младите руснаци все повече се разочароват от силния човек на Кремъл през последните години на фона на обвиненията в корупция на високо равнище.

Президентът, който не използва интернет все повече прекъсва връзката с  младите хора. Путин получи редица подигравки миналия месец, когато се мъчеше да разбере ученик, който го помоли да се "регистрира" в канала му в YouTube. "Какво трябва да подпиша?" - попита Путин.

Рейтингът на доверие на Путин сред младите руснаци също е спаднал - от 58 % през 2018 г. на 18 % тази година, според проучване на Levada, публикувано през април.

Като цяло 47% от руснаците подкрепят това Путин да остане лидер и след 2024 г., което е спад от 20 пункта за четири години. 42% процента са против, докато 11 процента са нерешителни.

"Отношението към Путин се влоши във всички слоеве на обществото, но този процес се случва по-бързо сред младите хора", обяснява Денис Волков, директор на Levada Center. "Младите хора вероятно ще бъдат по-критични, защото получават голяма част от информацията си от интернет, а не от контролирана от държавата телевизия", добавя той.

Руската опозиция използва социалните медии, за да заобиколи цензурата в Русия. Видеоклип на Алексей Навални, лидерът на опозицията, който сега е затвора, в който се твърди, че Путин тайно притежава дворец в Южна Русия, е гледан почти 120 милиона пъти в YouTube.

Кремъл ускори репресиите си срещу несъгласията в интернет през последните месеци, като забрани опозиционните уебсайтове, включително приложение за тактическо гласуване, което беше пуснато от съюзниците на Навални преди парламентарните избори миналия месец, и набеди хората в "екстремизъм" за онлайн коментари.

Миналогодишните промени в руската постсъветска конституция не бяха първият път, когато Путин използва хитрост, за да остане на власт. През 2008 г. той постави своя съюзник Дмитрий Медведев за президент и се оттегли в ролята на премиер за четири години, за да избегне ограниченията на мандата. Той се върна на фона на протестите за трети президентски мандат през 2012 г., след като продължителността на мандата беше удължена до шест години.

Путин няма ясен наследник. Само 5% от руснаците биха гласували за партия, оглавявана от Навални, според друго проучване на Levada, проведено тази седмица. На 45-годишният Навални и неговите съюзници беше забранено да търсят държавни длъжности тази година, след като Кремъл ги обвини, че се стремят да подклаждат подкрепяна от Запада революция в Русия.

Привържениците на Навални казват обаче, че той би видял бързо покачване на рейтингите си, ако му бъде позволено да води свободна кампания. Когато му беше позволено да участва на изборите за кмет на Москва през 2013 г., той зае второ място с почти 30% от гласовете, въпреки че не му беше позволено да участва в дебатите на държавната телевизия. Оттогава не му е разрешено да участва в избори.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


291
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
156
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ресурсите на златния милиард вече не стигат. Налага се съкращение на населението на запад поне с две трети. А страни като Българя, която е в задния двор в пристройката за слугите я очаква още по голяма мизерия и срив на стандарта на живот.
155
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЕП: Еднополовите бракове трябва да бъдат признати в целия ЕС. Европейският парламент гласува резолюция съпрузите от един пол да бъдат третирани като разнополовите двойки!
154
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поскъпват храни, вдигат се разходи за жилище и транспорт, ток, вода, отопление.
153
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цената на дървата за огрев България започва да се покачва.
152
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Китай ускорява процедурата за отказване от долара
151
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Шорошки нео-лоберастки ***,вие Русия не я мислете -огромна страна има неизчерпаеми ресурси и най силната армия и най добрите оръжия в света .Мислете за западНалия ч@*футски демоНОкратичен свят който остана без ресурси ,напълни се с всевъзможна п***плач от Азия и Африка о деградира с содомитски еврЕВо-атлантически (ценности)./Съвкупността от всички тези факти води само до едно заключение САЩ и запада са приключени .
150
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След затварянето на ТЕЦовете по настояване на Еврокомисият десетки хиляди в България ще останат без работа, а цената на тока ще скочи неколкократно. Цената на газта също бие рекорди и не може да бъде алтернатива на въглищата, а дори и цяла България да се покрие със соларни панели и вятърни перки, тока от тях ще бъде 7-10 пъти по скъп и при това няма да може да покрие нуждите на битовото потребление. И без това умрялото производство на България съвсем ще спре
149
5
 
3
 
! Отговори
дядомраз преди 2 години
Голям Путин! Няма ден без да се пише за него. Защо не пишат за някой друг? Защото не струват!
148
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За да засили многообразието сред своите членове, Английската гастролираща опера (English Touring Opera) ще се уволни 14 от белите си музиканти.
147
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След разпада на НАТО - следва разпад на ЕС.
146
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 165 "Русия е цивилизация, преструваща се на страна" Русия е най-големия концентрационен лагер в света.
145
4
 
2
 
! Отговори
AUKUS преди 2 години
Западняците започнаха да се грабят един друг, а Русия гледа шоу и се смее. САЩ и Австралия пpeцакаxа Франция и грубо и се подиграха, Макрон бесен отзовава посланик в САЩ, Байдън му дърпа ушите да го върне. 65 милиарда за атомни подводници на държавичката Австралия - да се противопоставя на Китай, а Русия може да я унищожи буквално за минути. САЩ, Великобритания и Австралия правят нов военен съюз AUKUS, НАТО се разпада - без САЩ от НАТО вече нищо не става.
144
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 164 "ами народна империя" КГБ става все по-изобретателно с подигравките към рублоробите и обикновените руснаци. :)))))
143
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Генерал-фелдмаршалът на руската армия Христофор Миних, немец по произход, пише в далечната 1765 година: "Руската държава има това преимущество пред всички останали, че се управлява непосредствено от самия Господ Бог. Иначе не е възможно да се обясни как изобщо се управлява..."
142
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия е цивилизация, преструваща се на страна
141
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Моделът "Русия на бъдещето" не е извратената западна демокрация, ами народна империя, основана на принципа на "самодържието" - но не в смисъл на възстановяване на монархията, а в смисъл истинско народовластие, където руснаците начело със силен държавен лидер "сами се държат" (само-държие) чрез силно местно самоуправление, каквото например е земството в края на XIX век.
140
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Сибир ще се модернизират съществуващите, но на първо място ще се строят нови градове в удобни природно-климатични зони, градове от съвременен тип и логика на разполагане, чието развитие ще се свърже с природните ресурси. Това ще бъдат градове с най-модерна архитектура, с развита инфраструктура и наука, образование и здравеопазване, удобни градове, привлекателни и интересни за живот най-вече за младежта. Тези градове на народната империя ще станат места на сглобяване на Руския свят.
139
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 154 "доходите на населението в Русия се увеличават. " Чакай да ти пусна едно цитатче: Ксения Андреевна пък се надява, че нарастващите цени на храната ще са наистина само част от въображението й. Но това е реалността. "Цените са ужасяващи", казва тя. "Стандартът на живот спада. Трябва да намирам по-прости и некачествени храни."
138
3
 
0
 
! Отговори
младите в Русия преди 2 години
Дори Моргенштгерн в интервю пред Гордон заяви, че е почитател на Путин и му се възхищава, на което оня започна да подскача и да обяснява, че Путин е диктатор и им е взел Крим. Даже не пропусна да попита Моргенштерн чии е Крим, а Моргенштерн го направи смешен.
137
0
 
4
 
! Отговори
Рафи преди 2 години
Мама Корнелия ми каза,че в САЩ е истината и ме прати там.