Москва: Енергетиката в Европа не се управлява от професионалисти

Възможно е Русия да увеличи доставките на газ за европейския пазар
15 окт 2021 15:10, Елка Василева
81
Москва: Енергетиката в Европа не се управлява от професионалисти
Снимка: архив, БГНЕС

Няма връзка между газовата криза в Европа и въвеждането в експлоатация на газопровода „Северен поток 2”. Русия може да увеличи доставките на синьо гориво на европейския пазар, ако постъпят съответните искания.  Това заяви в интервю за радио BUISNESS FM руският вицепремиер Александър Новак, предаде БНР.

Още по темата

Сред причините за газовата криза в Европа Александър Новак посочи изразходването на запасите в подземните хранилища през студената зима, увеличеното потребление на електроенергия през топлото лято и недостатъчното ѝ производство от вятърните електроцентрали заради безветреното време.

По думите му друг важен фактор е възстановяването на световната икономика и пренасочването на доставките на втечнен газ от Европа към Азиатско-тихоокеанския регион.

Според Новак при увеличаването на дела на енергията от възобновяеми източници не са били гарантирани необходимите резервни мощности.

„Що се отнася до грешките в управлението, най-важното е, че енергетиката в Европа се управлява не от професионалисти, които се занимават с енергетика, а от хора, които се занимават на първо място с политика”, посочи руският вицепремиер.

Александър Новак разкритикува отказа на европейските страни от дългосрочните договори за доставка на газ в полза на спот пазара, който не винаги може да осигури необходимите количества в условията на повишено търсене.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В ЕС управляват зелени талибани и лобистки кръгове.
3
4
 
3
 
! Отговори
От Перник преди 2 години
Аз гледах някаква журналистка как си бръсне краката в Дарк Нет приличаше на Гена Трайкова, това е на живо бе хора! Хахаха..... Пише от МВР-ДАТО Перник има и други известни....
2
28
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Руските варвари правят опити за политика. Смях в залата.
1
2
 
14
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Нашта тръба я слага Тиквата... И магистралата той я прай със джипката :)))