Първият в света космически киноекипаж се завърна на Земята

Юлия Пересилд и Клим Шипенко прекараха 12 дни в Космоса
17 окт 2021 09:57, Красимир Ангелов
71
Първият в света космически киноекипаж се завърна на Земята
Снимка: БГНЕС

Актрисата Юлия Пересилд и режисьорът Клим Шипенко се завърнаха на Земята след двуседмични снимки на Международната космическа станция, придружени от космонавта Олег Новицки.

В началото на деня Пересилд, Шипенко и Новицки се сбогуваха с останалите руснаци на МКС - Петър Дубров и Антон Шкаплеров, американците Марк Ванде Хaй, Шейн Кимброу и Меган Макартър, японеца Акихико Хошиде и французина Том Песке, преместиха се в кораба и затвориха люковете.

След като провери херметичността на люковете и се преоблече в спасителните костюми Falcon KV-2, екипажът напусна МКС в 4:14 ч. московско време. В 6:42 космическият кораб включи двигателната система и започна да се спуска от орбита. След това спускаемият апарат навлезе в плътните слоеве на атмосферата. Основният парашут скоро се отвори над машината и в 7:35 ч. екипажът се приземи в степите на Казахстан, на 148 км югоизточно от град Жезказган, съобщава БГНЕС.

Още по темата
Службата за търсене и спасяване помогна на актрисата, режисьора и космонавта да напуснат спускаемия апарат на космическия кораб "Союз МС-18", се казва в съобщение на уебсайта на Роскосмос.

Още във вторник, 19 октомври, екипът на филма ще даде първата си пресконференция след полета.

Актрисата и режисьорът пристигнаха на МКС на 5 октомври на борда на космическия кораб "Союз МС-19" заедно с другия опитен космонавт Антон Шкаплеров. Така те прекараха 12 дни в космоса. Полетът на Олег Новицки (вече трети в кариерата му), който се отправи към МКС през пролетта, продължи по-дълго - 191 дни. Петър Дубров и американецът Марк Ванде Хай, които пристигнаха с Новицки на борда на "Союз МС-18" на 9 април 2021 г., останаха на станцията и ще се върнат през пролетта на 2022 г.

Пересилд е избрана сред три хиляди кандидати за уникалния полет. Тя и Шипенко трябваше да преминат ускорено обучение. По време на космическия полет режисьорът изпълняваше ролята и на оператор. Според Шипенко е трябвало да се заснеме около 30-40 минути от времетраенето на филма в космоса.

Подробности за сюжета на филма все още се пазят в тайна, но по-рано източник съобщи, че във филма един от астронавтите на МКС ще се нуждае от операция. Той няма да бъде върнат на Земята по медицински причини, затова в космоса ще бъде изпратен медик - героинята на Пересилд, която ще бъде спешно подготвена за полета.

По-късно Шипенко потвърди, че сюжетът на филма се основава на лекарка, която лети до МКС, за да помогне на един от астронавтите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До: номер 32 (Oscar) Що предпочиташ съветските филми от 60-те? Да разбирам ли че вече няма свестни руски филми? То не че едно време имаше. Имаше и хубави, но повечето бяха одобрени идеологически от Политбюро, ако разбираш какво имам предвид!
25
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ами, Мъск отнесе 70% от бизнеса с товари за космоса на руснаците и сега шефа на руската космическа програма се чуди с какво да симулира дейност. И тъй като и руските филмопроизводители и актьори се чудят как да симулират дейност - ето ти новото "уникално" постижение. Сълза и смях.
24
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До: номер 24 Ти какво си мислиш? Прочете ли че астронавтите ще изкарат зимата на МКС и ще се върнат чак през пролетта на 2022 г.?
23
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ми то мисля че сюжета на филма колкото и да го пазят в тайна, почти всичко май го разбрахме за това как ще се развие действието. Интересно, но в бъдеще ще има много други игрални филми.Сигурно няма да сме живи когато ще започнат да снимат филми и на други планети - първоначално на Луната, а после и на Марс.Разбира се, и порно индустрията ще превземе Космоса, но не знам кога точно.Вече е факт първия порно филм сниман в безтегловност - на тренировъчен самолет.
22
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия винаги е била едни гърди пред запада във високите технологии.
21
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А ще има ли пак като едно време руски секс - сваляне на забрадка.
20
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
САЩ трябва да се молят зимата да е топла, защот ако бъде дори с 10% по-хладна от предишната, то този ръст ще бъде вече 50%, 94% и 59% съответно. Дори в топлия вариант ръстът на цените ще е двуцифрен. Дори и ако зимата бъде по-топла от предишната с 10%, ръстът на цените ще бъде 22% за американците, които се топлят на газ, 29% за тези, които се топлят с пропан и 30% за тези, които използват мазут. Тоест това е условно оптимистичният сценарий.
19
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Владимир Путин обяви, че цената на газта за Белорусия ще се запази и за 2022 година на същите нива от 128.5$.
18
11
 
11
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Много съм загрижен за руснаците, жал ми е за тях просто, мизерстват с по ниски заплати от нас, а Путин харчи пари да си прави пропаганда и да си строи замъци.
17
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво е оскар?
16
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А американците плющат двоен чисбургер с диетична кола и не могат да повярват.
15
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Досега руснаците не са ли павили филми в които на космонавт трябва да му се окаже някаква помощ и ако да, каква е целта на това "начинание"? Аааааа, да не би да отклони вниманието от новия рекорд по смъртност от Ковид на Земята в Русия?
14
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Золотая орда. 16 серии.
13
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Въпреки това този филм няма никакъв шанс за Оскар, нищо че ще е нещо уникално. Гледам всички герои бели, вероятно няма и нито един с модерна ориентация... а и е руски??? Това в политкоректна Америка няма шанс да пробие!
12
10
 
4
 
! Отговори
Шъ Мяо преди 2 години
Фен съм на Юлия Пересилд- красива и талантлива!Иначе и в руските форуми доста плюха за похарчените пари при полета, в опит да се изпревари проекта на Том Круз.По-добре било, да се снима в студио,а парите да се дадат на нуждаещи се.Ама, великоруска прос тотия.Иначе и там като в Щатите има готини и кофти хора, хубаво и лошо кино.Само 80%-те обобщават....
11
2
 
11
 
! Отговори
Бay преди 2 години
интересно ще е за гледане това.
10
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Спускаемият апарат на космическия кораб "Союз МС-18" успешно се приземи в 7:35:42 ч. мск. Още вчера Роскосмос съобщи, че фактическото време на приземяване на спускаемия апарат на космическия кораб "Союз МС-18", с цяла минута изпреварва по-рано планираното.
9
3
 
7
 
! Отговори
Ками преди 2 години
Ако снимките продължават ще излетят отново.
8
5
 
17
 
! Отговори
Отговор преди 2 години
До Въпрос - Въглеродните квоти ги плащате на Урсула, и на комисарите от Брюксел, не на Русия. А Русия врътне ли ви кранчето, да не горите газ и нефт за да спасите планетете - умирате на момента, така най-добре ще спасите планетата.
7
12
 
5
 
! Отговори
зелен хомосексуалист преди 2 години
Щом всички се инжектират с клетки от абортирали човешки зародиши които се съдържат в ковид-19 препаратите (спасяват човешки животи), зашо тогава да не се премине към консумация на човешко месо от починалите ако Урсула зелената спасителка на планетата ви каже. След прилагането на Зелената сделка всички площи ще бъдат покрити с вятърни мелници и соларни панели, няма да има място за животновъдство и агрикултури. Яденето на човешко месо си заслужава (спасява планетата).