Първият в света космически киноекипаж се завърна на Земята

Юлия Пересилд и Клим Шипенко прекараха 12 дни в Космоса
17 окт 2021 09:57, Красимир Ангелов
71
Първият в света космически киноекипаж се завърна на Земята
Снимка: БГНЕС

Актрисата Юлия Пересилд и режисьорът Клим Шипенко се завърнаха на Земята след двуседмични снимки на Международната космическа станция, придружени от космонавта Олег Новицки.

В началото на деня Пересилд, Шипенко и Новицки се сбогуваха с останалите руснаци на МКС - Петър Дубров и Антон Шкаплеров, американците Марк Ванде Хaй, Шейн Кимброу и Меган Макартър, японеца Акихико Хошиде и французина Том Песке, преместиха се в кораба и затвориха люковете.

След като провери херметичността на люковете и се преоблече в спасителните костюми Falcon KV-2, екипажът напусна МКС в 4:14 ч. московско време. В 6:42 космическият кораб включи двигателната система и започна да се спуска от орбита. След това спускаемият апарат навлезе в плътните слоеве на атмосферата. Основният парашут скоро се отвори над машината и в 7:35 ч. екипажът се приземи в степите на Казахстан, на 148 км югоизточно от град Жезказган, съобщава БГНЕС.

Още по темата
Службата за търсене и спасяване помогна на актрисата, режисьора и космонавта да напуснат спускаемия апарат на космическия кораб "Союз МС-18", се казва в съобщение на уебсайта на Роскосмос.

Още във вторник, 19 октомври, екипът на филма ще даде първата си пресконференция след полета.

Актрисата и режисьорът пристигнаха на МКС на 5 октомври на борда на космическия кораб "Союз МС-19" заедно с другия опитен космонавт Антон Шкаплеров. Така те прекараха 12 дни в космоса. Полетът на Олег Новицки (вече трети в кариерата му), който се отправи към МКС през пролетта, продължи по-дълго - 191 дни. Петър Дубров и американецът Марк Ванде Хай, които пристигнаха с Новицки на борда на "Союз МС-18" на 9 април 2021 г., останаха на станцията и ще се върнат през пролетта на 2022 г.

Пересилд е избрана сред три хиляди кандидати за уникалния полет. Тя и Шипенко трябваше да преминат ускорено обучение. По време на космическия полет режисьорът изпълняваше ролята и на оператор. Според Шипенко е трябвало да се заснеме около 30-40 минути от времетраенето на филма в космоса.

Подробности за сюжета на филма все още се пазят в тайна, но по-рано източник съобщи, че във филма един от астронавтите на МКС ще се нуждае от операция. Той няма да бъде върнат на Земята по медицински причини, затова в космоса ще бъде изпратен медик - героинята на Пересилд, която ще бъде спешно подготвена за полета.

По-късно Шипенко потвърди, че сюжетът на филма се основава на лекарка, която лети до МКС, за да помогне на един от астронавтите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
6
 
7
 
! Отговори
Илън Мъск преди 2 години
Като покоря Марс влизам в историята,и там ще се оженя за 4 път!!
5
18
 
12
 
! Отговори
Джо преди 2 години
Милиони за да се пъчат, че са първи, а крепостните гладуват и *** от корона
4
12
 
7
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 2 години
Русия с това започна и с това сега продължава - киноекипажи!! Първия екипаж от Белка и Стрелка, обект на кинологията, сега дораснаха до киното.
3
2
 
15
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 2 години
А эа Българин и Македонец нищо не каэват, нали Слави обеща
2
23
 
9
 
! Отговори
БатутаНаРогозин преди 2 години
Да се разбира ... качили се в орбита няколко алкаша с Айфон 13 про да снимат някаква болшевишка простотия
1
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А ние най колониално и демократично спасяваме кю мюрните централи