Първият в света космически киноекипаж се завърна на Земята

Юлия Пересилд и Клим Шипенко прекараха 12 дни в Космоса
17 окт 2021 09:57, Красимир Ангелов
71
Първият в света космически киноекипаж се завърна на Земята
Снимка: БГНЕС

Актрисата Юлия Пересилд и режисьорът Клим Шипенко се завърнаха на Земята след двуседмични снимки на Международната космическа станция, придружени от космонавта Олег Новицки.

В началото на деня Пересилд, Шипенко и Новицки се сбогуваха с останалите руснаци на МКС - Петър Дубров и Антон Шкаплеров, американците Марк Ванде Хaй, Шейн Кимброу и Меган Макартър, японеца Акихико Хошиде и французина Том Песке, преместиха се в кораба и затвориха люковете.

След като провери херметичността на люковете и се преоблече в спасителните костюми Falcon KV-2, екипажът напусна МКС в 4:14 ч. московско време. В 6:42 космическият кораб включи двигателната система и започна да се спуска от орбита. След това спускаемият апарат навлезе в плътните слоеве на атмосферата. Основният парашут скоро се отвори над машината и в 7:35 ч. екипажът се приземи в степите на Казахстан, на 148 км югоизточно от град Жезказган, съобщава БГНЕС.

Още по темата
Службата за търсене и спасяване помогна на актрисата, режисьора и космонавта да напуснат спускаемия апарат на космическия кораб "Союз МС-18", се казва в съобщение на уебсайта на Роскосмос.

Още във вторник, 19 октомври, екипът на филма ще даде първата си пресконференция след полета.

Актрисата и режисьорът пристигнаха на МКС на 5 октомври на борда на космическия кораб "Союз МС-19" заедно с другия опитен космонавт Антон Шкаплеров. Така те прекараха 12 дни в космоса. Полетът на Олег Новицки (вече трети в кариерата му), който се отправи към МКС през пролетта, продължи по-дълго - 191 дни. Петър Дубров и американецът Марк Ванде Хай, които пристигнаха с Новицки на борда на "Союз МС-18" на 9 април 2021 г., останаха на станцията и ще се върнат през пролетта на 2022 г.

Пересилд е избрана сред три хиляди кандидати за уникалния полет. Тя и Шипенко трябваше да преминат ускорено обучение. По време на космическия полет режисьорът изпълняваше ролята и на оператор. Според Шипенко е трябвало да се заснеме около 30-40 минути от времетраенето на филма в космоса.

Подробности за сюжета на филма все още се пазят в тайна, но по-рано източник съобщи, че във филма един от астронавтите на МКС ще се нуждае от операция. Той няма да бъде върнат на Земята по медицински причини, затова в космоса ще бъде изпратен медик - героинята на Пересилд, която ще бъде спешно подготвена за полета.

По-късно Шипенко потвърди, че сюжетът на филма се основава на лекарка, която лети до МКС, за да помогне на един от астронавтите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
2
 
0
 
! Отговори
Сюлейман паша преди 2 години
А бе рая,ти да не си парламентьор с бяло знаме да ни помиряваш?! Как пьк навсякьде сте ,,за всяка манджа мерудия"!!Представител на нация нулев фактор вьв всичко седнал да защищава братята си вате.. нки!Тука говорим за датливите наташки и темата не е на дипломатическо ниво.Да,дедите ми в цялата си история са постьпвали джентьлменски с достойните си противници,но вие никога не сте били сред тях!Никога!Винаги сте били предатели и пладнешки раэб...ойници!
45
3
 
2
 
! Отговори
Сюлейман паша преди 2 години
Как сияе от щастие тая на снимката!!!Ех,осьществила е мечтата на всяка наташка:далече от хорските погледи,затворен люк,и свои и американци и японци вьв ,,фотосесията"! За какво да иска да се врьща обратно на земята?!Там,долу -студ,глад,мизерия,алкаши...
44
6
 
3
 
! Отговори
Въпрос преди 2 години
Кой е спал в американската част на станцията? В руските модули до скоро можеха да спят двама души, с новия модул Наука се появи още едно място за спане. Сигурно наташката е изявила желание да отмори в чуждоземска компания, рускините са известни с влечението си към иностранците.
43
7
 
5
 
! Отговори
ха ха преди 2 години
Американците от кога заснеха филм ТИЯ ЧАК СЕГА СЕ СЪБУЖДАТ
42
9
 
8
 
! Отговори
Коментар от изток преди 2 години
Русия отново показа превъзходство. Вече и филми снимат в космоса. американците нямат космически програми, а използват частни ракети. европа не може да си плати газа и нефта и скоро ще рови по кошовете, ама и там няма да има нищо.
41
2
 
7
 
! Отговори
green grass of home преди 2 години
Elon Musk - Трава у дома
40
2
 
3
 
! Отговори
Кукушка преди 2 години
Polina Gagarina - The Cuckoo (OST Battle for Sevastopol)
39
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И нерушимая и легендарная, нас не догонят...
38
1
 
5
 
! Отговори
до 49 преди 2 години
цената на олиото е 1,1,2 евро литар
37
3
 
8
 
! Отговори
до българин преди 2 години
не красиви западни стоки А китайски красиви стоки
36
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А колко е олиото на руснаците?
35
14
 
14
 
! Отговори
Варненец преди 2 години
За първи път в историята русите имат по-висок стандарт от нас. Средната заплата е със 100 долара повече при 2 пъти по-ниски цени на горивата, това от години. Ама те имат Путин, а ние Радев=Бойко=Кстов и пр.
34
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Джедай Мастър Не им е лесно да лъжат като съдрани, без да станат за смях. Добре, че са зад екрани, а не на живо. Не вярвам, че някой може да посмее да изрече такава глупост на живо (макар че червените са пословично нагли).
33
9
 
5
 
! Отговори
Фен преди 2 години
Да се връщата да работят на тракторите и в мините , леките професии нямат работа в космоса.
32
10
 
5
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 2 години
До Анонимен 40... "само единици бяха идеологически" Буахахахахахаа, ***, как ме разсмя.
31
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 35 "Да разбирам ли че вече няма свестни руски филми? То не че едно време имаше." Едно време си имаше и приказка за това: филмът хубав ли е или е руски.
30
4
 
3
 
! Отговори
Мяу преди 2 години
До Бay ......... мдаа, особено ако има кекс и не е изрязан при монтажа.
29
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Егати! Щом и 90 годишни пенсионери вече летят в Космоса, значи всеки ще може! Въпросът е само в парите. Не е по джоба на всеки.
28
0
 
6
 
! Отговори
Да живеят парите преди 2 години
Българи не е важно колко българи има починали от ковид 19,и задаващия се глад,глобалното затопляне и демогравската криза,по важна е енергиината криза,въглищните централи и цената на тока.икономическите интереси и парите,имотите и колите,скъпите вещи и моловете са по важни от хората,за хората никои него еня,важно е личното богатство,и постоянно да мислиме за пари и да забогатяваме,като станеме богати ще сме щасливи и засмяни,и няма да обръщаме внимание на бедните хора и необразованите.
27
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До: Kin-Dza-Dza! Аааа, това беше един от малкото велики съветски филми навремето! Повечето бяха идеологическа боза но имаше и такива!