Постоянното представителство на Русия в НАТО се закрива

Спира работа и представителството на Алианса в Москва
18 окт 2021 16:38, Елка Василева
50
Постоянното представителство на Русия в НАТО се закрива
Снимка: архив, БГНЕС

Русия обяви днес, че преустановява дейността на представителството си в НАТО и на това на НАТО в Москва, след като алиансът отмени акредитацията на осем служители на руската мисия в НАТО.

Дейността на руското представителство ще бъде преустановена от 1 ноември, заяви на пресконференция руският външен министър Сергей Лавров.

"В резултат на целенасочените стъпки от страна на НАТО липсват необходимите условия за елементарна дипломатическа дейност. В отговор на действията на НАТО преустановяваме работата на постоянното си представителство в НАТО, включително и работата на главния представител, най-вероятно от 1 ноември или няколко дни по-късно", изтъкна Лавров.

Още по темата

Лавров обяви, че служителите на военното представителство на НАТО в Москва ще бъдат лишени от акредитация от 1 ноември и че при нужда НАТО ще може да контактува с Русия чрез посолството й в Брюксел.

Руският първи дипломат съобщи още, че се слага край на дейността на информационното бюро на НАТО. Алиансът определя мисията на това бюро като средство за улесняване и подобряване на взаимното опознаване и разбиране.

В началото на октомври НАТО обяви, че отнема акредитацията на 8 членове на руската мисия в Брюксел, обвинени, че са необявени "агенти на руското разузнаване". Освен това беше казано, че Русия е виновна за увеличаване на "злонамерената си дейност" в Европа, според генералния секретар на алианса Йенс Столтенберг.

През март 2018 г. Организацията на североатлантическия договор реши да отнеме акредитациите на 7 членове на руската мисия и да ги изгони от Белгия след отравянето в Обединеното кралство на бившия руски разузнавач Сергей Скрипал и дъщеря му.

Тогава броят на акредитациите в мисията на Русия в НАТО беше намален от 30 на 20. На 7 октомври 2021 г. този брой беше допълнително намален до десет.
/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
20
 
10
 
! Отговори
Цялото преди 2 години
Руско посолство и консулство дращят в момента по тази тема във форума
12
15
 
13
 
! Отговори
Марш нещастници преди 2 години
Трябва да се гонят от всякъде тези неарденталци
11
8
 
33
 
! Отговори
аз преди 2 години
До SOS до българина - не помня кой поиска България д унищожи бойната си техника и да си нареже балистичните ракети. Сигурно са били агресорите от Москва? Лоши агресори такива!
10
5
 
12
 
! Отговори
Нищо ново преди 2 години
Практика в политиката е да се дават реципрочни отговори на враждебни акции. Ако от НАТО покажат готовност за диалог мисиите могат да се възстановят.
9
27
 
11
 
! Отговори
SOS до българина преди 2 години
Вие ,,другарю,, хващайте пътя за руските колхози. Розовите ви сънища си остават за вас.НАТО ни пази от източната агресия,на агресивните и кървави лапи на вашите руски господари. Тъй че,щом сте при нас,съ трайте---НЯМА ДА ИЗЛЕЗЕМ ОТ НАТО.56
8
23
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дъщерята на съвецкатаГадина Лвров живее и учи в САЩ хахахаха.
7
13
 
28
 
! Отговори
българина преди 2 години
по важният въпрос е ние кога ще скъсаме с нато? нека питаме народа на Референдум както го направиха Англичните, Испанците, Руснците, само тук соросогадите си правят каквото искат
6
7
 
12
 
! Отговори
НАТО-МАТО-НАСРАТО преди 2 години
Упсььь...пак объркахме ваксата/смазката/...
5
5
 
33
 
! Отговори
Евала... преди 2 години
Каквото почукало,това и се обадило...!
4
10
 
38
 
! Отговори
Натовеца преди 2 години
НАТО няма никакво морално прова да съществува,бандитска терористична организация ,съставена от педофили и психопати оправдаващи залкото си съществуване с измислени заплахи !Нато е враг на мира и човечеството ,когато да се занулят натовците ще е прекалено късно и прекалено малко!
3
42
 
11
 
! Отговори
Идеално преди 2 години
Най-добрия начин Запада да си върне технологичното и стратегическо превъзходство е като отреже пътищата на червените варвари да го крадат и шпионират открито.
2
8
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Еми значи ще има война!
1
44
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ВЪН АЗИАТСКАТА ЧУМА ОТ БЯЛА ЕВРОПА