Алексей Навални получи награда "Сахаров"

Размерът на премията е 50 хиляди евро
Обновена: 20 окт 2021 18:49 | 20 окт 2021 18:11, Нели Христова
32
Алексей Навални получи награда "Сахаров"
Снимка: БГНЕС

Европейският парламент присъди на руския опозиционен лидер Алексей Навални наградата на името на Андрей Сахаров за свобода на мисълта, основната награда за правата на човека в Европейския съюз, съобщи Би Би Си.

Фактът, че Навални е станал лауреат на наградата, беше съобщено от Европейската народна партия, най-голямата фракция в Европейския парламент, която номинира Навални за тази награда в края на септември.

Други номинирани за наградата бяха афганистанските правозащитници и бившият президент на Боливия Жанин Анес.

Наградата на Сахаров за свобода на мисълта се присъжда ежегодно от Европейския парламент. Размерът на премията е 50 хиляди евро.

Церемонията по награждаването ще се състои през декември. Навални няма да може да присъства на събитието, тъй като е в руска колония от началото на тази година. Той трябва да бъде освободен през есента на 2023 г., но срещу опозиционния лидер в Русия са образувани още няколко наказателни дела.

Миналата година белоруските опозиционери получиха наградата Сахаров . През 2018 г. наградата бе присъдена на украинския режисьор Олег Сенцов, който беше осъден от руски съд на 20 години затвор по обвинения в тероризъм. През есента на 2019 г. той беше освободен като част от обмен на затворници между Русия и Украйна.

Наградата „За свобода на мисълта“ на името на Адрей Сахаров е учредена от Европейския парламент през 1988 г. и се присъжда на хора или обществени организации „за техния изключителен принос в борбата за свобода на мисълта и правата на човека по целия свят“.

Организацията на хвърления в затвора критик на Кремъл Алексей Навални заяви в сряда, че наградата "Сахаров" за правата на човека, присъдена му от Европейския парламент, е победа за всички привърженици на "истината".

"Наградата "Сахаров" е, разбира се, награда за всички вас. За всички хора, които не са безразлични, които дори в най-мрачните времена не се страхуват да говорят истината", заяви в Tуитър антикорупционната фондация на Навални.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
10
 
11
 
! Отговори
В България убиват преди 2 години
Аз съм в пъти повече изтезаван от Навални но никой не се интересува от Човешки права в България!Ще разберете скоро какви ги правят политиците, МВР и ДАНС! Това е Шериат!
7
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трябва да го захранят легално по някакъв начин.
6
3
 
8
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Колко долари е наградата :)))
5
15
 
6
 
! Отговори
Мдааа преди 2 години
Преди КГБ го наградиха с новичок.....много уважаван човек е Навални.
4
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
освен нелито друг никой несе интересува от предатели като навални
3
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Володя да спре газчицата на тия евротици за някой и друг ден.
2
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ha ha ama nema i da go gramnat inace nema pari daje ste gi naputa da zaovuat nekade 😅😀🤣
1
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Секнаха му грантовете и сега единствения начин Вашингтон да му плати е чрез евромарионетките си.