Проф. Захари Захариев: Тази студена война може да прерастне в гореща

Броят на потенциалните военни огнища нараства
20 окт 2021 22:40, Нели Христова
51

"Студената война отдавна е настъпила", на това мнение е международният анализатор проф. Захари Захариев. Той коментира "развода" между НАТО и Москва.

"Този ход беше напълно естествен, след като се стигна до експулсирането на огромна група от дипломати на мисията на Русия в Брюксел. Нещо непознато като стъпка, нито на базата на двустранните отношения на Запада и Москва, нито по линия на НАТО или на Европейския съюз. Москва, от една страна, беше длъжна да реагира по този начин, запазвайки собственото си себеуважение и давайки ясни сигнали, че тя твърдо стои на международната сцена", посочи проф. Захари Захариев в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му това е знак за решимост и категоричност в евентуални бъдещи действия по отношения на нарастващите конфликтни точки.

"Имаме демонстрация на готовност за диалог от страна на Белия дом. Нещата обаче ще вървят към по-зле. Симптомите вече за това са налице", категоричен е събеседникът.

Международният анализатор подчерта, че един от тях е именно дистанцирането на президента на Русия Владимир Путин от евентуални форуми, където той би могъл да контактува със западните му партньори.

Според него е съвсем възможно да се стигне до военен конфликт.

"Натрупва се толкова много барут на толкова много места. Броят на потенциалните военни огнища нараства все повече и повече. Рискът тази искра да запали бурето с барут става все по-голям. Единственият изход може да се търси към нормализиране на диалога между Вашингтон и Москва", уточни международният анализатор.

Събеседникът изтъкна, че такива наченки не се виждат обаче.

"Студената война отдавна е настъпила. Трябва да говорим за Студена война с предпоставки и наченки за една гореща война", добави проф. Захариев пред Bulgaria ON AIR.

Според него процесите са се доближили до състояние на липса на контрол и на необратимост.

"Дори да има желанието за заден ход, механизмите така са се задвижили, че много трудно може да стане това. Путин е прав, когато твърди, че по този път ние отиваме към никъде", смята събеседникът.

За "газовото оръжие" на Путин, той изтъкна, че това е само и единствено спекулация.

"Норвегия се задъхва вече и е на предела на своите възможности за износ на газ. Остава единствено да се използва потенциалът на Русия, като се използват пълноценно пълните мощности на "Северен поток" и на "Балкански поток" през нашата страна. Някои държави побързаха да се възползват от това", уточни още проф. Захариев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
8
 
4
 
! Отговори
Ха ха ха преди 2 години
Мисълта ми беше, ако западните служби имар нужда да поразтоварят Европа от руска агентура, да попитат другарката Юлия Висоцкая. Дано сега да е в Европа, че иначе го играе гитвеща домакиня в Подмосковието. Дамата е психически нестабилна и ще ви изпее всучките си връзки за един кроасан. Рускините, по принцип, са си евтини. :)))
24
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
25 България е около 60 души на квадратен километър плътност. Много повече от един на всеки километър сме. Платените сте един файтон, както и да си сменяте имената на групичките и партийките сте едни и същи. Липсва само народният съд, но и без него можем да ви набием на оградата на Козяк.
23
10
 
2
 
! Отговори
Ха ха ха преди 2 години
Опиши ми как точно ме заплашваш. Утре ще съм в пасольството ви в София, а вдругиден си хващаш чемадана и си заминаваш за ГУЛАГ, таварищ. :)))
22
11
 
3
 
! Отговори
Ха ха ха преди 2 години
И как точно ме заплашва и защо точно "гьобелсова"? :) Втората световна свърши преди 76 години. :) А вие, руснаците още живеете с онези времена. :) Май си проспал в пиян сън разпадането на СССР, апогея на КГБ мафията и настоящата руска икономическа агония. :)
21
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да ама не е. Сега за това квичиш. Украйна става руска. Китай си взе Хонконг и е на път за Тайван. После и за онзи остров със статуята с факела. Ако черните не я бутнат преди това!
20
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 22То и СССР-то така се заканваше да смачка империализма ,ама накрая той се озова смачкан.
19
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поръчковата соростия, алоу, заплаха съм лично аз за теб, не знаеш ли? Руша ти тъпашката гьобелсова пропаганда всеки път. Имаш един и същи речник.
18
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Другарят Захариев това интервю може да го дава в Расия ,там такива приказки за войни студени и горещи минават много лесно.Нали Путиноистите с това захранват самочувствието на руснаците.В цивилизацията хората се интересуват повече за бизнес,икономика,права на хората ,взе неща които са непонятни за власта в Русия ,а и на повечето й поданици.
17
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сащисаните тръпнат от кореята, каква Русия, какъв Китай. Руснаците направо ще смачкат "цивилизованите" гейпарадищи пръдльовци, ако ги почнат.
16
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Имам чувството, че Европа и САЩ не се интересуват особено от анти западната пропаганда на Русия, най-вече вътре в Русия. А могат да научат много за руските намерения, начин на мислене и заплахата за Цивилизацията, които идват от там.
15
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кой на запад се интересува от Русия?Западняците единствено за което ги е грижа е мужиците да си държат ядрените бомби в силозите и да не стресират цивилизованите народи.
14
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Подлудях преди няколко дни, когато слушах една "европеизирана" рускиня, кичеща се с това колко добре се е в писала в европейския начин на живот, да обяснява на група сънароднички как спокойния и приятен живот в Европа, всъщност приличал на блато, а европейците били "лишени от амбиции", защото живеели и без това добре. Ми чий го дириш тогава в Европа, бе кукло, женена за 36 години по-стар мъж по сметка? Юлия Висоцкая се казва. Можете да й видите видеата в ютюб.
13
5
 
15
 
! Отговори
Словянин преди 2 години
ФАЩ губят навсякъде - в икономиката с Китай, във въоръжението с Русия, в агресията в Афганистан, Ирак, Иран, във вътрешен план със содомия и цялостна извратеност. Русия става все по-силна и стабилна.
12
0
 
13
 
! Отговори
Войната преди 2 години
Отдавна се вихри. Война на безсрамно надлъгване и нагла дезинформация.
11
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Днешна Русия води по-мерзка и отвратителна политика и от СССР. Преди поне си държаха поданиците що-годе сити и не ги пускаха свободно да цапат цивилизовани територии.
10
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ние помним как завърши Първата студена война м/у цивилизацията и феодално- комунистически блок начело с ,,мощният"СССР.Същото я чака с пъти по-слабата Русия от СССР и сателитите му.
9
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мине,немине време и ще излезе някой съветскофил (съветскофилите не са русофили те си искат Съветския съюз) и ще започне да плаши с война .
8
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
През лятото се хванах на бас, че към Коледа всички български антиваксъри ще се молят за ваксина. Е, опашките вече започнаха. Сега се хващам на бас, че Европа ще се справи с енергийната криза до 6 месеца. При това ще запази валидна зелената сделка и ще подобри екологичния си статус. А на руснаците бих казал - който копае гроб другиму, сам пада в него. Писнало ми е да слушам нахални руснаци да ми обясняват как дните на Европа били преброени, а българите сме ***. Безсрамници нахални.
7
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русофилите винаги дрънкат оръжие щом никой не обръща внимание на руския Гулаг...синдрома Ким Чен Ун !
6
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някой помни ли, че навремето от Световните Музикални Награди бяха отличили Алла Пугачова? Кой ли от останалия свят без източния блок, слушаше нейния репертоар?В такава ситуация е и Русия винаги.Тя съществува като фактор,но никое цивилизовано общество не се вълнува особено от това , защото близостта с нея винаги поражда проблеми.