В руските затвори: Савелиев събра записи на побои и изнасилвания за 8 г. (18+)

Полицията е била на косъм пак да го арестува
25 окт 2021 22:30, Нели Христова
114
В руските затвори: Савелиев събра записи на побои и изнасилвания за 8 г. (18+)
Снимка: БГНЕС

Сергей Савелиев не прилича на човек, който е прекарал осем години в руски затвор и тайно е събирал видеоклипове с изтезания над затворниците.

31-годишният беларусин споделя пред BBC, че сега може да спи малко по-добре, за първи път от седмици. Той потърси убежище във Франция, след като избяга от Русия, страхувайки се за безопасността си.

Сега Савелиев свободно признава, че е бил човекът, който е предал повече от 1000 видеоклипа на руската правозащитна група Gulagu.net. Клиповете, които той прави, докато работи в затвора по време на присъдата си, предизвикаха възмущение в Русия, след като се появиха онлайн по-рано този месец.

Оттогава руските власти заявиха, че са започнали наказателно разследване за предполагаеми изтезания и сексуални посегателства в затворите и са уволнили няколко висши служители на затвора. А от Gulagu.net казват, че видеоклиповете не само документират побои, изнасилвания и унижения на затворници, но също така доказват ендемичния характер на малтретирането в затворническата система.

Избор между живота и смъртта

Савелиев започна да споделя видеоклиповете с активисти за правата на човека след освобождаването си през февруари тази година. В продължение на няколко месеца той изпраща стотици файлове.

Миналия месец той е спрян на летището в Санкт Петербург, докато пътува за Новосибирск. На гишето за регистрация мъже в цивилно облекло започват да го разпитват. Те му казват, че знаят всичко за кореспонденцията му с Владимир Осечкин - ръководителят на Gulagu.net.

"Казаха ми, че ме наблюдават от шест месеца. Заплашиха, че ще ме осъдят за предателство за 20 години", казва Савелиев и допълва, че  мъжете го предупредили, че ще "умре много бързо" в затвора". "Първо ще признаете всичко, а след това ще бъдете намерен мъртъв в килията си", цитира ги той.

Предложението, отправено към Савелиев, е той да сътрудничи на разследването и да признае, че е бил част от събирането на доказателства, "дискредитиращи руската затворническа служба" от "чуждестранния" Gulagu.net.

В такъв случай той щял да се измъкне само с четири години зад решетките.

"Истинският избор беше между живот и смърт. Аз избрах живота", признава Савелиев. Той подписва някои документи, с които се съгласява да сътрудничи с властите, а след това е пуснат да си тръгне. "Вероятно са мислили, че няма да се осмеля да избягам", казва той. Но не са прави. 

Савелиев наема микробус от Русия до Беларус и след това пътува през Тунис до Франция. Веднъж в транзитната зона на летище Шарл де Гол в Париж, той търси помощ от полицията.

"Те просто трябва да те разбият"

През 2013 г. Савелиев е осъден за престъпление, свързано с наркотици, на девет години затвор. Той избягва подробности, но казва, че случаят му е "тъжен и често срещан". Мъжът е изпратен в затвора в руския град Саратов, известен с обвиненията за насилие над затворници.

Савелиев твърди, че бил жестоко бит веднага щом пристигнал. "Те просто трябва да ви разбият, за да покажат кой е шефът", казва той. По-късно имал късмета да бъде забелязан като човек, който може да използва компютър и е доведен в офиса на затвора, за да работи като администратор.

"Беше много по-добре от това да се чудиш какво да правиш между храненията и да се опитвам да държа главата си надолу“, каза той.

Една от задачите му е била да преглежда видеозаписи от камерите на надзирателите в затвора. Скоро той осъзнава, че макар по-голямата част от записите да са нормални, документирайки обиколките на охраната из затвора, някои изглежда показват насилие над затворници и са дълбоко обезпокоителни.

"Не можете да си представите какво е"

Савелиев твърди, че изтезанията обикновено са били извършвани от други "специално обучени" затворници и са заснети на камери, раздадени от охраната. Част от работата му била да изтрие някои от видеоклиповете, докато някои, твърди той, "бяха изпратени някъде другаде, може би на по-високи нива".

Савелиев казва, че никога не е виждал лично този вид насилие, но видеоклиповете го шокират дълбоко.

"Всички знаем, че вътре има побои и изнасилвания, но не можете да си представите какво е, докато не го видите с очите си", казва той. Отнема му известно време, за да обработи случващото се и да разбере какво да прави по-нататък.

"Видях едно видео, после друго, след това трето и четвърто, пето. Тогава реших, че ще започна да ги копирам", разказва той. Първоначално Савелиев няма ясна представа какво да прави с видеоклиповете, но знае, че трябва да ги спаси. През 2019 г. той решава да събере видеоклиповете и по-късно да ги предаде на правозащитна организация.

Докато работи в канцеларията на затвора, Савелиев твърди, че е видял и многобройните оплаквания, свързани с малтретирането на затворници, които са го накарали да осъзнае колко широко разпространено е насилието зад решетките.

В началото на 2021 г. Савелиев разбира за Gulagu.net и чува Владимир Осечкин да говори в канала си в YouTube за насилието в затвора, включително в затвора, в който той лежи.

Това кара Савелиев да осъзнае, че може да има и други, които да работят отвътре и да пропускат информация до неправителствената организация. Знае, че неговите видео доказателства също ще послужат за тази цел.

Разсъждавайки върху фурора, предизвикан от изтичането му и разследването на руската затворническа служба, Савелиев заяви, че не е достатъчно да бъдат уволнени някои пазачи или да бъдат преместени в други затвори.

Той иска те да "обяснят защо са направили това, което са направили"."Само тогава ще се почувствам по-добре", казва той.

Видеото не е подходящо за лица под 18 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Савелиев е събирал и един ден е предал за публикуване на чуждия агент Gulagu.net видеоклипове с изтезания над затворниците. От деня на публикуването, руските власти започнаха наказателно разследване за изтезания и сексуални посегателства в затворите, изпратилха специални комисии за установяване на фактите в затворите, повдигнаха обвинения и образуваха наказателни дела срещу седем заподозряни извършители и уволниха няколко висши служители в затворите.
50
5
 
10
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 2 години
Е друго си е в американските затвори, където в иига когато извършиш престъпление докато се усетиш вече си в килия и с теб групичка чернокожи правят каквото си искат.
49
7
 
10
 
! Отговори
пецата преди 2 години
Тоест според западните ценности затворите трябва да са петзвезден хотел с персонал който обслужва пандизчиите да се чустват добре и да могат като излязат да са с пълни сили за да правят нови престъпленияНа запад най неприятното нещо което може да ти се случи е да си обилновен бачкер , престъпниците си ги отглеждат политиците и ги галят с перце за да са здрави и силни за да крадат и мачкат народа
48
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен, значи някои от животните са почти толкова низши. Мерси за информацията, но съм същисан да видя колко коментара оправдават това което се случва във видеото. Просто нямам думи.
47
17
 
6
 
! Отговори
Антон, Враца преди 2 години
Не гласувах за Волен Сидеров но съм напълно съгласен с предложението му за легализация на физическото насилие върху лица с руски произход и съвецко самосъзнание.
46
12
 
12
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
Ама как бе, моля ви се. Тази статия сигурно е написана от някой copoсоид, дето мрази най, най, ама НАЙ_ПРЕКРАСНАТА държава на света - царство Путлeристан :))) Там всичко е цветя и рози, Слънцето грее денонощно, заплатите са им по 10 000 евро минималната за 4 часа работа, магистрали са опасали цялата могучая кочинa :)))) Затворите са 5 звездни хотели, *** и съветско порно няма, за разлика от САЩ, където бягат в Пyтлeристан и са направили цели американски квартали
45
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За гаври незнам но от Нешънъл географик знам че много животински видове практикуват ИЗНАСИЛВАНЕ като понякога дори се стига до смъртни случаии......нямам нищо политическо напредвид а за общообразователно инфо го пиша
44
2
 
5
 
! Отговори
ПУЧЦСКАДЕМОНИТЕ преди 2 години
От страниците на вестника на Петьо Блъсков и Валери Найденов "24 часа" собственост на банката на Вежди Рашидов със седалище в Анкара!Глобалиста международник евросоц Сергей Станишев нямащ нито един ден военна служба още през 1992 публично и писменно призовал :"ЗДРАВИТЕ ЧЕРВЕНОАРМЕЙСКИ СИЛИ ДА ИЗКАРАТ ТАНКОВЕТЕ улиците на МОСКВА и да спретнат военен преврат в КРЕМЪЛ"-Еврокариера ПЕС блестяща без затвор....Кмета от СДС син на Генерал от БКП А.Каракачанов ВИДЯЛ ВОЙНА в СССР докато е КМЕТ а други НЕ
43
12
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До анонимен, животните не се гаврят за удоволствие. Руснака под пагон е доста по-долу от животните.
42
9
 
12
 
! Отговори
естествен процес преди 2 години
В Путлерстан качеството на човешкия материал е ниско и постоянно спада защото всеки малко мислещ човек стига до извода че живота е кратък и не може да промени нищо. Остават само недъгавите умствено и физически.
41
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
пак пиша един и същи коментар, предния беше под друга статия, но и това потвърждава че руснаците не зачитат човешкият живот
40
13
 
8
 
! Отговори
нищо ново преди 2 години
Руснаците са животни.
39
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Още нещо по което си приличат със САЩ значи.
38
5
 
5
 
! Отговори
-- преди 2 години
много леко. с тия изверги трябва по-силно и мощно да ги насилват.
37
1
 
1
 
! Отговори
Напомняне преди 2 години
Така си е! Миню Стайков, бизнесменът, и той беще държан в руски затвор.
36
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В американските затвори. предполагам, пият капучино и ядат тирамису...
35
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хич не ми е жал за тия. Затворите трябва да са точно такива - страшни. Да не са нарушавали закона като не искат да попадат там. Само мога да си мечтая някои наши политици да попаднат на такова място!
34
9
 
5
 
! Отговори
Рамзан Кадиров преди 2 години
Там трябва да бъдат вкарани всички русо-филистици
33
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е разработка на ЦРУ и Вашингтон, нали другаре. Пак искат да ви накарат да повярвате, че Раша е империята на злото. Много лоши тия кравари ей, симулират изнасилвания само за да правят мръсно на чистата като сълза Раша.
32
0
 
2
 
! Отговори
Исмаил преди 2 години
Аз съм от Шумен. Искаш ли нещо, по така ?