Рязък скок на газа, след като Германия отложи "Северен поток 2"

"Газпром" пък отказа да увеличи доставките
18 ное 2021 07:22, Ния Христова
62
Рязък скок на газа, след като Германия отложи "Северен поток 2"
Снимка: БГНЕС
Природният газ рязко поскъпна, след като Германия отложи сертифицирането на "Северен поток 2", а Русия и "Газпром" отказаха да увеличат доставките за Европа, предаде БГНЕС.
 
Котировките на нидерландския хъб TTF се вдигнаха в сряда с 8% и стигнаха над 100 евро за мегаватчас, което е най-високото ниво от 18 октомври насам.
 
Според правителствени източници, цитирани от Ройтерс, това решение може да отложи пускането на газопровода за март 2022 г.
 
От държавния оператор на газопреносната система на Украйна заявиха, че за момента няма признаци да има увеличаване на доставките на руски газ за Европа през следващата година.
 
А Киев продължава да хвърля обвинения срещу Москва, че използва енергията като оръжие срещу Европа. Москва от своя страна отхвърля обвиненията, и категорично заявява, че изпълнява договорните си задължения.
 
"Заради недостатъчните доставки на газ Европа може да се сблъска с прекъсвания на електрозахранването тази зима, ако температурите са ниски, поради недостатъчните газови доставки", заяви Джереми Уиър - изпълнителен директор на “Трафигура”, един от най-големите търговци в света със суровини.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари