Диетолог: Не яжте сурови бадеми

Можете да консумирате до 30 грама от тези ядки на ден
24 ное 2021 09:06, Ния Христова
26
Диетолог: Не яжте сурови бадеми
Снимка: Pixabay
Диетологът Светлана Фус заяви пред руски медии, че бадемите имат много полезни хранителни качества и добър ефект върху сърдечно-съдовата и мозъчната функция, но консумацията им преди термична обработка може да предизвика и здравословни проблеми, предаде БГНЕС.
 
Светлана Фус обясни, че бадемите съдържат цианогликозида амигдалин, чиито продукти от разлагането му придават на бадемите специфична миризма и лека горчивина. 
 
"Това освобождава циановодородна киселина, която е една от най-силните отрови", предупреди специалистът.
 
Фус добавя, че амигдалинът не може да създаде опасност за организма след топлинна обработка (180 градуса за 8-10 минути).
 
"Можете да консумирате до 30 грама от тези ядки на ден. Хубавото на печените бадеми е, че могат да се съхраняват дълго време без да губят своите здравословни ползи и отличен вкус. Този продукт може да вземете със себе си по време на дълги пътувания и да го консумирате в ситуации, в които няма възможност или време за пълноценно хранене", съветва диетологът.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
....и от време на време с бадеми, о Ваня о Ваня.....
22
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С уиски вървят всякак, сурови, печени, само варени не съм опитвал.
21
2
 
6
 
! Отговори
Н1 преди 2 години
До До Н1 Не помня за такъв случай, набор 49 съм. Понеже съм се занимавал с правене на такива напитки за домашна консумация, прочетох доста неща. Домашният ликьор не отлежава с плод и костилки. Той е извлек на определен плод или билка в етилов спирт или ракия. След престой в спирта плодът се изхвърля, питието се филтрира и бутилира. Не е много трайно, защото губи градус с времето. Причината в случая употреба на метилов спирт, който е отровен. За това ако искаш хубава вишновка, само водка.
20
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
в кспанския език има поговорка чесън сготвен, чесън пропилян. същото е и с бадемите. бадем опечен, бадем пропилян. тялото може само суровия бадем да усвои. печения особено печен горчив бадем е отровен, защото цианидите са сготвени и не могат да се преработят. съров горчив бадем до 20 на ден може да се яде и е лекарство за рак. в САЩ е забранен точно затова. в природата няма нищо излишно.
19
0
 
6
 
! Отговори
Н1 преди 2 години
Преди време спорих в един форум за вредата от костилките. Ставаше дума за домашни ликьори, дали на плода да се чистят костилките. Ако са кайсии, да, но вишновка или от череши... Някои си играят и ги махат, понеже костилките били отровни. Нищо подобно, в смисъл, че не са опасни. Не полагайте излишен труд. Напротив, костилката, дръжката и някое листо от плода придават лек възгорчив вкус на питието, подобно на кампари.
18
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
тези от магазина един Бог знае с какво са третирани, нищо чудно и да са отровни. Виж ако си гледаш сам е друг въпрос, и аз съм ял в доста по-голямо количество, не съм умрел.
17
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До до 1"А ти от къде знаеш, че не е права. Ако се поровиш из нета ще намериш доста статии подкрепящи нейното твърдение."===Аз например знам,че не е права защото колкото сурови бадеми, фъстъци, орехи , тиквени семки и др. ядки съм изяла, тази диетоложка не е и сънувала.Не с някаква специална цел ги ям, просто ми е вкусно.
16
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много й е стара информацията на госпожата. Отдавна се доказа, че амигдалинът не е отровен. И е много даже полезен срещу раковите клетки, защото отравя единствено тях. Горчивите бадеми са отровни в големи количества, заради друг цианид. Изобщо по отношение на здравословното хранене, непрекъснато се публикуват фейк нюз, а уж медиите щяха да се борят с тях, ама само за ваксините.
15
0
 
43
 
! Отговори
Джо преди 2 години
От време на време се пускат такива фалшиви статии... Бадемите били с цианкалий, кайсиевите ядки също... Пълни глупости! Интересно защо хората в Непал и Бутан от кайсията ядат само ядката?!? Витамин С17 е много полезен, но вместо него ще ни предложат някоя скъпа химия! Между другото, много пъти лично съм ял 300 до 500 г бадеми наведнъж без никакви проблеми. То и няма откъде да дойдат проблеми, а такива менте-статии отдавна са отречени...
14
0
 
21
 
! Отговори
Н1 преди 2 години
Веднага да кажа, че не е така. В млади години на лозето имах няколко бадема, хубав сорт с мека черупка, есен прибирах доста да хапваме през зимата. Приготвях ги по рецепта на фурнаджия от старата махла, който винаги имаше опечени семки и фъстъци в дюкяна. Вярно е, че суровите бадеми имат подобни вещества, но в минимални количества. Бях си взел дакелче,което се свиваше до мен като гледам мач. Като ме мързи да пека, лапаме сурови ядки. Лошото е, че ползваш много неща, чупалка, сол,но е вкусно.Яжте
13
1
 
31
 
! Отговори
кичка нонебодурова преди 2 години
как е компанията рендосват и промиват ли ви мозъчетата,с такива типове измислени статии и други като ето какво ще се случи с тялото ви ако ядете например обелки от банани,или пък вижте какво да ядете всеки ден че да сте все здрави,или пък единия ден ви напишат че яйцата са супер полезни а на другия ден че са супер вредни,или пък яжте по два пъпеша на ден и вижте какво ще се случи с тялото ви,или пък планетата била застрашена от вредната храна?!...на такива статии им казват КОНТРОЛ НА СЪЗНАНИЕТО!
12
9
 
9
 
! Отговори
ре преди 2 години
дозата е тънкостта 30-40 гр на ден ! то и секса е полезен но не 2 пъти на ден а 1 път в месеца?
11
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кой се интересува от рушки диетолози. Станахме ли вече руска губерния, Радев изпълни ли обещанието което даде на Путин?
10
8
 
18
 
! Отговори
Евала преди 2 години
А така! Че нали суровоядите вегъни щяха да живеят по 300 години , щото пасат сурови треви и ядки? Горките кози и овце, щяха да останат без паша. Явно в Матушката са закъсали с фуража, щом взеха да отричат суровоядството.
9
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Ами Не е необходимо чак толкова. Около два три часа са достатъчни.
8
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До до 1 А бе умник! За да ти навреди суров бадем (евентуално) трябва да изядеш над 200 гр. наведнъж! И даже и това няма да е проблем ако ядките са изкиснати преди това! Така че двамата заедно с тази рускиня ,,диетоложка,, можете да отивате, нали знаеш къде?
7
1
 
16
 
! Отговори
Ами преди 2 години
Ами ако бадемите са киснати 10-12 часа във вода и после старателно изплакнати, дали не се отстраняват вредните вещества?
6
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А покълнали бадеми как са?
5
8
 
6
 
! Отговори
до 1 преди 2 години
А ти от къде знаеш, че не е права. Ако се поровиш из нета ще намериш доста статии подкрепящи нейното твърдение.
4
14
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ми те и без това печени са по-вкусни. Суровите са като талаш.