52-ма души загинаха в най-тежкия инцидент в руска мина от съветско време насам

Сред жертвите са и шестима спасители
Обновена: 25 ное 2021 23:08 | 25 ное 2021 23:08, Нели Христова
45
52-ма души загинаха в най-тежкия инцидент в руска мина от съветско време насам
Снимка: БГНЕС

Изтичане на газ във въглищна мина в Сибир, Русия, отне живота на 52-ма души, съобщават руските информационни агенции. Сред жертвите са и шестима спасители, които са опитвали да извадят десетки мъже. Това е най-тежката минна авария в Русия от съветски времена.

Първоначално бе потвърдена смъртта на 11, след като въглищен прах във вентилационна шахта се запали рано в четвъртък, изпълвайки мината с дим.

Спасителната операция имаше за цел да намери оцелели, но завърши с трагедия.

Един от спасителните екипи е загубил връзка с повърхността. Първоначално е потвърдена смъртта на трима от спасителите, но руските медии предполагат, че може да са загинали повече.

Около 285 души са били в мината по време на инцидента, като по-голямата част са успели да избягат. От тях 49 са откарани в болница с наранявания. Някои от ранените са с отравяне с дим, а четирима са в критично състояние, пишат от BBC.

Смяташе се, че 35 миньори са останали в неизвестност в мината Листвяжная, в района на Кемерово, на около 3500 км (източно от Москва.

Както руската държавна информационна агенция ТАСС, така и частният Интерфакс съобщиха, че броят на жертвите е нараснал до 52 в четвъртък вечерта, като един източник от службата за спешна помощ казва  пред ТАСС, че "никой не е останал жив".

Руската частна информационна агенция Интерфакс цитира източник, според който кислородът на част от групата за търсене е изтекъл. Това е причинило смъртта на спасителите.

Търсенето на още оцелели беше спряно по-рано в четвъртък поради опасения, че опасно високите нива на метан в мината могат да причинят експлозия.

Местният управител Сергей Цивилев каза във видео в Telegram, че работата ще бъде възобновена, "след като концентрацията на газ спадне до безопасно ниво".

Руският президент Владимир Путин каза, че се надява "(те) да успеят да спасят колкото се може повече хора", описвайки загубата на живот като "голяма трагедия".

Това не е първият инцидент в мината, според местните медии. При експлозия на метан през 2004 г. загинаха 13 души. Авариите в руски мини не са необичайни.

През 2016 г. властите оцениха безопасността на 58-те въглищни мини в страната и обявиха 34% от тях за потенциално опасни. По онова време списъкът не включва мината "Листвязная", пише руски доклади.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
0
 
! Отговори
Няма преди 2 години
До Междувременно ----- скоро да си намерят мястото. Оплитат с влиянието си цяла Европа.
34
0
 
0
 
! Отговори
Навсякъде преди 2 години
До *** Балкански стават аварии, но в Русия некадърността е повече. Ама нали ти си руска ***, та плюеш Америка. Докато предателите като тебе са мнозинство в България, все ще бъдем най-бедната държава в Европа.
33
2
 
2
 
! Отговори
путларах акбар преди 2 години
от как е Путин все аварии в Русия. .... и мъртви герой.
32
2
 
2
 
! Отговори
УМЕН преди 2 години
Лошо. Бог да ги прости. Жалко за отрудените хора, изкарващи прехраната си по толкова тежък начин. Дано кремълският гноом да компенсира семействата им подобаващо в което силно се съмнявам.
31
1
 
1
 
! Отговори
гост преди 2 години
много тъжно и жалко...поредна трагедия предпразнично...всички тези хора ,рискуващи живота перманентно-едва ли са адекватно остойностени...светла им памет...а близките им...
30
0
 
1
 
! Отговори
Ганьо Балкански преди 2 години
*** и от аварии разбира. Само в "савецкия скапан союз" ставали на кайма от некадърност. Друго си е: дум бомбата с ултра модерните и гигаточни бомбардировачи на амеркините по болница в Кабул, 200 човека на кайма и "айде сори на бомбата пишеше димокръси".... Едното е димокръси, другото е "скапана савецка изостанала в 19 век техника". *** геополитик, разбирач на аварии, модерна техника, икономика, военно дело, финансови кризи, пандемии...не можеш го бутна никъде.
29
0
 
0
 
! Отговори
ВандерлейЛюксембурго преди 2 години
До АнонименКва върхушка бре, умит мозък? Надупените на Краварника гуменсмрадевски неолиберални талибани ли? Хептен без мозъчни гънки сте останали...
28
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При Радеф се очакват подобни трагедии и у нас, животът на обикновения човек е нищо за червената върхушка
27
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До българия-лудница Заминавай за хубавата русия.
26
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Док Че те димитровградските мини подземни ли са?
25
1
 
8
 
! Отговори
жалко преди 2 години
Жалко за хората. Повече жертви в руска мина - 91 загинали е имало през 2010 година. През същата 2010 година, при затрупване на 33 миньори в Чили на повече от 600 метра дълбочина, светът се обедини за спасяването на затрупаните чилийски миньори. Водещи световни експерти и специалисти се събраха в Чили. Прокопаха 622 метра вертикален тунел и със специална капсула изтеглиха миньорите на повърхността по един. Ясен знак, че когато хората се обединят за добра кауза, резултатът е спасение.
24
6
 
7
 
! Отговори
българия-лудница преди 2 години
До Русия=Психиатрия нещо да кажеш за новините от последните дни,а именно изгорелите безпомощни хора в старческия дом и загиналите на Струма вследствие от гейберските кражби?Или ни плащат само да плюем рашите и да хвалим световните айдуци????
23
4
 
5
 
! Отговори
вече преди 2 години
До Междувременно са закъснели,досега трябваше да смажат националистите и фашистите ,бандеровците също!Нали вашите еврогей-демократи са обявили националисти,фашисти и бандеровци за военно престъпници,що ревеш,вместо да се радваш?
22
0
 
6
 
! Отговори
Перник преди 2 години
Слава на миньорския труд!
21
9
 
3
 
! Отговори
Черен хумор преди 2 години
Въглищна мина обявавя 52 свободни работни места за миньори.
20
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Планетата показва, че въглищата трябва да спрат. По един или друг начин.
19
2
 
20
 
! Отговори
Док преди 2 години
Дядо ми, 25 години миньор в лигнитните мини край Димитровград приживе казваше, че ще направи и невъзможното за да не допусне децата му и внуците му да се налага да работят под земята. Въпреки, че се пенсионира на 45 годишна възраст с голяма пенсия, почина на 68г от куп професионални заболявания.
18
8
 
18
 
! Отговори
Русия=Психиатрия преди 2 години
Жалко за загиналите и семействата им. Очевидно има системни пропуски в контрола по безопасността.
17
4
 
26
 
! Отговори
Германия преди 2 години
Ужас! Бог да прости загиналите миньори и спасители! А за повечето коментари - нямам думи!.... Що за хора сте, ако можете да се наречете такива!!!
16
13
 
1
 
! Отговори
ной преди 2 години
Тъжно е когато идеологията доведе до невинна смърт но само така ще прогледнат учасниците и получат възмездие като осъзнаят грешките си и получат възможност да си изкупят греховете