Уплашена от Русия, Украйна бърза да обнови военното си снаражение

Ще бъде ли възпрян Кремъл?
27 ное 2021 18:45, Нели Христова
360
Уплашена от Русия, Украйна бърза да обнови военното си снаражение
Снимка: БГНЕС

Украинската военноморска патрулна лодка "Кременчук" се втурва в оръжейно-сивите води на Азовско море. Едната картечница е насочена към кърмата, а друга - напред към дъжда.

Командир Иван Овчар обяснява мисията на своя кораб: „Да защитава и поддържа суверенитета на Украйна“.
Заплахата, смятат офицерът и много от съюзниците на Украйна, идва от Русия.

От седмици държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен изразява нарастваща загриженост относно военната активност на Москва на украинската граница. "Не знаем какви са намеренията на президента Владимир Путин, но знаем какво се е случило в миналото", заяви той в събота по време на пътуване до Сенегал, визирайки руските военни набези, признати или не, в съседни страни.

Кремъл отговори, като обвини западните страни в "истерия" относно нахлуването на Русия в Украйна.

В това напрегнато време екипът на CNN се качва на един от корабите на украинските военноморски сили, отпътуващ от Бердянск по крайбрежието на Азовско море. Обикновено екипажът на командир Овчар се натъква на шест или седем патрулни катера на руската брегова охрана, казва той, но при тази мисия няма такива.

Морето, в което той патрулира, граничи с Крим - украинския полуостров, анексиран от Москва след спорен референдум през 2014 г., в нарушение на международното право.

След превземането на Крим Русия построи мост, свързващ го със собствената си територия. Керченският мост над Керченския проток служи като единствената директна връзка между Русия и Крим - и дава на Москва фактически контрол върху достъпа на морето до Черно море и Средиземно море отвъд него.

Но Украйна има план да се опита да попречи на Москва да поеме пълен контрол над водния басейн, който свързва двете най-големи пристанища на Украйна, Бердянск и Мариупол.

Новият министър на отбраната на Украйна Алексей Резников обяви на 13 ноември, че темповете на изграждане на ново военноморско пристанище в Бердянск ще бъдат увеличени.

Във вторник CNN получава изключителен достъп до строящата се база "Сехид" или "Изток". Веднага става ясно, че трябва да се свърши още много работа, за да бъде тази база близо до завършване.

Целта беше първата фаза на строителството - нови жилищни помещения, административни сгради и малко медицинско заведение на мястото на изоставена барака - да бъде завършена до края на годината. Въпреки това, оставаха по-малко от шест седмици, а основната сграда няма дори покрив.

Специален отряд военни строители се трудят със зидарията, бъркат цимент и редят тухли.  Докато работят над тях се  вееше украинско знаме.

Мащабът на задачата става още по-сериозен, надолу към пристанището.

"Там ще бъдат доковете", казва капитан 2-ри клас Александър Сердийк, сочейки купища деформиран метал и камъни, лежащи хаотично в морето. "Планираме този участък да бъде завършен до две години."

Но Украйна може да няма две години, за да се подготви за конфликт.

Ръководителят на Агенцията за отбранително разузнаване на Украйна бригаден генерал Кирило Буданов заяви пред американския военен вестник Military Times, че Русия увеличава броя на войските и оръжейните системи в Крим за офанзива, която може да се случи по всяко време.

Кремъл многократно е казвал, че няма планове да нахлуе в Украйна.

"Американските и украинските медии твърдят, че Русия се готви за атака срещу Украйна, а ние казваме, че Украйна планира военни действия срещу Донбас, срещу самопровъзгласилите се републики Луганск и Донецк", каза Дмитрий Песков, говорител на Путин във вторник. "Ние сме дълбоко загрижени от провокативните действия на украинските въоръжени сили на линията на съприкосновение и подготовката за опит за насилствено разрешаване на въпроса за Донбас."

Съюзниците на Украйна започнаха да реагират на това, което те виждат като нова заплаха от съседа на Украйна на изток.

В понеделник CNN съобщи, че администрацията на Байдън претегля възможността за изпращане на военни съветници и ново оборудване, включително оръжия, в Украйна. Пакетът може да включва противотанкови ракети Javelin, противобронени ракети и минохвъргачки.

САЩ също обмислят санкции с европейските съюзници, ако Русия нахлуе в Украйна.

Миналата седмица британският министър на отбраната Бен Уолъс посети Украйна и подписа споразумение за "развиване на способностите на военноморските сили на Украйна". CNN научава във вторник, че част от сделката ще се съсредоточи върху Бердянск.

Същия ден украинските военноморски сили обявиха пристигането на две лодки от типа "Остров" на име "Фастив" и "Суми", доставени от Балтимор в САЩ до Одеса в Украйна.

"Скоро лодките ще вдигнат знамето на украинския флот и под командването на украинските екипажи ще започнат своя боен път, за да гарантират морската безопасност в Черно и Азовско море", казва адмирал Алексей Нейжпапа.

По-големият въпрос е дали новите украински кораби и инфраструктура, плюс предупрежденията от Запада, ще бъдат достатъчно възпиращ фактор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


360
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
257
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Статията е измислица. Не знам кой още има съвест да пище и публикува такива неща. Днес проетох тук още няколко статии пълни с буллшит. От много време не бях влизал да чета тука и нищо не се е променило - нивото на джурналистиката си продължава да е като на използвана тоалетна хартия, предлагана във вид на хранителни салфетки...
256
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това, което спира англосаксите да ударят СССР след втората световна е факта, че руснаците са имали тогава най - подготвената армия с най - доброто конвенционално въоръжение. И ако Англия е успяла да устои срещу Хитлер едва ли е щяла да устои срещу Сталин. Дори и с 70 атомни бомби. Битката е щяло да бъде в Европа, а ако американците хвърлят там ядрени бомби си губят завинаги съюзниците там...
255
1
 
14
 
! Отговори
Шаши преди 2 години
Не стана ясно, лодката на Овчар с колко гребци е? Греблата са по-важни от двете картечници. С малко гребци трябва да хвърляш тежкото, като бягаш.
254
3
 
12
 
! Отговори
GRAND FADER KOLEDA преди 2 години
ОКУПИРАНЕТО НА АЛЯСКА чрез ИЗМАМА ОТ ПОДСТАВЕНИ ЛИЦА НА САЩ ДОВЕДЕ ДО ПЪРВАТА И ВТОРАТА СВЕТОВНИ ВОЙНИ..СЕГА НАРКОМАНИ ОТ САЩ САКАТ ДА ПОДПАЛЯТ ТРЕТАТА>>>
253
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 284 Те са планирали бе, приятелю. 70 бомби са били определени за СССР, но нещо ги спира. И това едва ли е съвестта. Интересното е друго, че на вас, хуманистите, само бомби ви са в ума.
252
23
 
3
 
! Отговори
Най голямата преди 2 години
грешка на америкосите беше, не удариха Москва с атомни бомби вместо Япония...
251
2
 
18
 
! Отговори
Франкофил преди 2 години
Германия, Полша и Украйна са окупирани и безполезни американски васали. Англосаксонците най-много от всички мразят Русия и Франция защото са независими (във Франция няма НИТО ЕДНА кpaвешка база - вечна слава на Де Гол) и имат ядрени бомби. ТОВА е проблема. Който не обслужва оpaлно саксонцитe е набеден за вечен враг до пълното му унищожение. Обаче ими едно проблемче за англогoведарите и то се нарича КИТАЙ.
250
3
 
19
 
! Отговори
Франкофил преди 2 години
Не кой да е, а Хенри Кисинджър е казал, че да си съюзник на САЩ е фатално. Великия Де Гол е споделял мнението му след като САЩ на няколко пъти му забиват нож в гърба. Украйна се подведе по акъла на сащ, които подпалиха майдана. В резултат загубиха Крим и са двойно по-малки и двойно по-бедни. Европа има нужда от диалог и търговия с Русия и тактично дистанциране от пагубното крaвешко влияние. Германия и Полша са за бой - те са големите проводници на хaмериканскo влияние в Европа.
249
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
жалка история на хора брз достойнство и разнебитена държава водена за носа като панаирна мечка
248
2
 
22
 
! Отговори
Xaxaxaxaxaxaxaxaxaxa преди 2 години
Една гумена лодка с 2 картечници "защитава и поддържа суверенитета на Украйна". Тия са луди!
247
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Един от Северозапада Единствените вярващи в руската сказка Доналд Кук са силно заблудените русофили. Откак путинската пропаганда ви разказа тази сказка Доналд Кук е идвал в Черно море още два пъти, освен него идваха още много разрушители от този клас. Последните седем месеца винаги има по два американски разрушителя край украинския полуостров Крим без задължителните памперси с които ги облича руската пропаганда.
246
3
 
16
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 2 години
В исторически план Украйна ,никога не е била държава с изключение на един период когато се е наричала Киевска Рус.През 17 век е имало и един хетман Мазепа,който също е играл ролята на предател,та му се наложило заедно с разбитите шведи да бяга към Цариград.Така,че в близко бъдеще ще бъде възстановен федеративният статут на трите сегашни държави Русия,Украйна,Белорус и вече никакви "пролети",няма да има.В Беларус метежа не успя и един политически пОрцал ,сега надава вопли от Литва
245
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Fallschirmspringer, през 2014 г. възтържествува историческата правда. Полуостров Крим е непотопляем стратегически авионосец и осигурява господство не само над прилежащите към Черно море държави.
244
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Fallschirmspringer мдаа съседите на Русия са много агресивни и винаги я нападат. Абе не може да случи на съседи божата кравичка Русия и това е.
243
6
 
4
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 2 години
До Анонимен"До Анонимен ===А как определяш бойния дух на моряците от "Доналд Кук"?=== Определям като поредната руска пропагандна лъжа, на която се хващат само русифицирани балъци." Дааааааааа, не знаех, че нашите медии, разказващи случката, и последвалите масови оставки на матросите и ръководния персонал, щом се прибрали в Констанца, са пропаганда....САЩ са свикнали само срещу по-слаби и по-изостанали да се бият-Виетнам, Ирак, Афганистан, Сирия. С равни или превъзхождащи ги, не са опитвали.
242
4
 
13
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 2 години
Путин е страхливец и напада само много по-слаби от него./Русия никого не напада,тя не започва войни ,но ги завършва и като правило винаги на територията на нападателя.мда-а-а-а-
241
2
 
9
 
! Отговори
Мда преди 2 години
"Едната картечница,....... а другата...."Хахахаха, да ви имам бодряшките поръчкови статии...Нищо не е мръднало на милиметър - едно време така бодро пишеха за труженичките на полето и пред струга...Само дето уж Западът победи Соца, пък то какво се отказва - май Соцът е промил Запада....
240
16
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Един от Северозапада На грешната страна сте майкопродавците русофили.
239
2
 
13
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 2 години
До Крим не е руски/Крим е винаги бил руски с изключение на един период от 1954когато Никита Кукурузни го предава на УССР,които продължава до 2014 година,когато след референдум е присъединен към Руската федерация.А по принцип Крим е присъединен към руската империя още през 1783 година.А колкото до изселването или по неолибелно-демократична оценка -депортиране е извършено заради системният,целенасочен колаборационизъм с фашистките агресори.Просто в 2014 година беше направена корекция на ед
238
1
 
12
 
! Отговори
Запасняка преди 2 години
Бравус. Етро това им признавам на Американците... Обичат да воюват, докато показват колко им е противно да го правят... От края на ВСВ до сега са в основата на над 130 военни конфликта по целия свят,малки и големи, без нито един да засяга директно собствената им територия... под предлог другите да са защитени продадоха за трилиони долари военно оборудване и оръжие.Абе какво става с нашите ЧЕТИРИ самалета? Още ли не са готови?Нали и ние за бой се стягаме срещу тиранина Путеен? Пак с МИГове ли ?