Уплашена от Русия, Украйна бърза да обнови военното си снаражение

Ще бъде ли възпрян Кремъл?
27 ное 2021 18:45, Нели Христова
360
Уплашена от Русия, Украйна бърза да обнови военното си снаражение
Снимка: БГНЕС

Украинската военноморска патрулна лодка "Кременчук" се втурва в оръжейно-сивите води на Азовско море. Едната картечница е насочена към кърмата, а друга - напред към дъжда.

Командир Иван Овчар обяснява мисията на своя кораб: „Да защитава и поддържа суверенитета на Украйна“.
Заплахата, смятат офицерът и много от съюзниците на Украйна, идва от Русия.

От седмици държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен изразява нарастваща загриженост относно военната активност на Москва на украинската граница. "Не знаем какви са намеренията на президента Владимир Путин, но знаем какво се е случило в миналото", заяви той в събота по време на пътуване до Сенегал, визирайки руските военни набези, признати или не, в съседни страни.

Кремъл отговори, като обвини западните страни в "истерия" относно нахлуването на Русия в Украйна.

В това напрегнато време екипът на CNN се качва на един от корабите на украинските военноморски сили, отпътуващ от Бердянск по крайбрежието на Азовско море. Обикновено екипажът на командир Овчар се натъква на шест или седем патрулни катера на руската брегова охрана, казва той, но при тази мисия няма такива.

Морето, в което той патрулира, граничи с Крим - украинския полуостров, анексиран от Москва след спорен референдум през 2014 г., в нарушение на международното право.

След превземането на Крим Русия построи мост, свързващ го със собствената си територия. Керченският мост над Керченския проток служи като единствената директна връзка между Русия и Крим - и дава на Москва фактически контрол върху достъпа на морето до Черно море и Средиземно море отвъд него.

Но Украйна има план да се опита да попречи на Москва да поеме пълен контрол над водния басейн, който свързва двете най-големи пристанища на Украйна, Бердянск и Мариупол.

Новият министър на отбраната на Украйна Алексей Резников обяви на 13 ноември, че темповете на изграждане на ново военноморско пристанище в Бердянск ще бъдат увеличени.

Във вторник CNN получава изключителен достъп до строящата се база "Сехид" или "Изток". Веднага става ясно, че трябва да се свърши още много работа, за да бъде тази база близо до завършване.

Целта беше първата фаза на строителството - нови жилищни помещения, административни сгради и малко медицинско заведение на мястото на изоставена барака - да бъде завършена до края на годината. Въпреки това, оставаха по-малко от шест седмици, а основната сграда няма дори покрив.

Специален отряд военни строители се трудят със зидарията, бъркат цимент и редят тухли.  Докато работят над тях се  вееше украинско знаме.

Мащабът на задачата става още по-сериозен, надолу към пристанището.

"Там ще бъдат доковете", казва капитан 2-ри клас Александър Сердийк, сочейки купища деформиран метал и камъни, лежащи хаотично в морето. "Планираме този участък да бъде завършен до две години."

Но Украйна може да няма две години, за да се подготви за конфликт.

Ръководителят на Агенцията за отбранително разузнаване на Украйна бригаден генерал Кирило Буданов заяви пред американския военен вестник Military Times, че Русия увеличава броя на войските и оръжейните системи в Крим за офанзива, която може да се случи по всяко време.

Кремъл многократно е казвал, че няма планове да нахлуе в Украйна.

"Американските и украинските медии твърдят, че Русия се готви за атака срещу Украйна, а ние казваме, че Украйна планира военни действия срещу Донбас, срещу самопровъзгласилите се републики Луганск и Донецк", каза Дмитрий Песков, говорител на Путин във вторник. "Ние сме дълбоко загрижени от провокативните действия на украинските въоръжени сили на линията на съприкосновение и подготовката за опит за насилствено разрешаване на въпроса за Донбас."

Съюзниците на Украйна започнаха да реагират на това, което те виждат като нова заплаха от съседа на Украйна на изток.

В понеделник CNN съобщи, че администрацията на Байдън претегля възможността за изпращане на военни съветници и ново оборудване, включително оръжия, в Украйна. Пакетът може да включва противотанкови ракети Javelin, противобронени ракети и минохвъргачки.

САЩ също обмислят санкции с европейските съюзници, ако Русия нахлуе в Украйна.

Миналата седмица британският министър на отбраната Бен Уолъс посети Украйна и подписа споразумение за "развиване на способностите на военноморските сили на Украйна". CNN научава във вторник, че част от сделката ще се съсредоточи върху Бердянск.

Същия ден украинските военноморски сили обявиха пристигането на две лодки от типа "Остров" на име "Фастив" и "Суми", доставени от Балтимор в САЩ до Одеса в Украйна.

"Скоро лодките ще вдигнат знамето на украинския флот и под командването на украинските екипажи ще започнат своя боен път, за да гарантират морската безопасност в Черно и Азовско море", казва адмирал Алексей Нейжпапа.

По-големият въпрос е дали новите украински кораби и инфраструктура, плюс предупрежденията от Запада, ще бъдат достатъчно възпиращ фактор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


360
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
237
2
 
16
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 2 години
До 100%"Скоро Русия ще бъде ударена жестоко за урок!" - То, и Наполеон, и Хитлер така мислеха, така мислеха и атгличаните, били се в Кримската Война, а англичаните имат стихотворения в литературата си, за избити там цели ескадрони, французите това им е най позорната част от историята, а знаем къде се вееше Червеното знаме май 45-та. Руснаците няма да допуснат да ги изненадат пак, като в 41-ва, жалкото е, че ние пак сме на грешната страна и ще го отнесем....
236
19
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Путин е страхливец и напада само много по-слаби от него. В момента не би нападнал Украйна защото ще му изкърти зъбките. Голямата сила на Русия е мит развенчан от Турция през последните две три години. Русия не е това което беше и ако предприеме голяма военна авантюра ще си подпише смъртната присъда. Само силно заблудени русофили вярват все още в Русия.
235
3
 
17
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 2 години
Преди много години Маргарет Тачър,в момент на откровение заявява "Сибир е твърде богат,за да принадлежи само на Русия".Ама на приседна И.Та това е болката,че Русия е твърде богата,а те трябва да купуват от нея.Спомнят си за хубавите времена при видният алкохолик Елцин ,кога бяха си разпределили Русия по своите желания,и бяха готови да впият гнилите си зъбки в нейните богатства.Но дойде един организиран политик ,нарита тлъстите им заТници,изтръгна гнилите им зъбки.Когато искаш нещо-плащай
234
23
 
3
 
! Отговори
Крим не е руски преди 2 години
Слава на Украйна.Българите ги подкрепяме в борбата с руските окупатори и терористи.
233
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен ===А как определяш бойния дух на моряците от "Доналд Кук"?=== Определям като поредната руска пропагандна лъжа, на която се хващат само русифицирани балъци.
232
5
 
14
 
! Отговори
преди 2 години
Каквото и да правят укроп*итеците и джен*дъроНАТОвци ще са все от " дуп*ената " страна !!!!
231
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
100%, забравяш думите на Путин: Този, който ни удари, три часа няма да живее.
230
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всичко е толкова просто: Първо ги плаши с агресивната Русия, а после постепенно превръща Укропия в плацдарм за агресия срещу Русия и разграбване на Русия. Страдат два братски славянски народа, а наглосаксите са в шоколад.
229
14
 
4
 
! Отговори
100% преди 2 години
Скоро Русия ще бъде ударена жестоко за урок!
228
2
 
13
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 2 години
До Анонимен 260 "За война се готви NATO. Откакто Варшавският догор не съществува NATO се е разпрострял на още поне 10 държави, всички в близост до Русия. Ако това не е лицемерие, не знам с коя друга дума да го определя."----За това е виновен, оня, белязания, дето преговаря на един кораб с Рейгън, на времето.Обещаха му, но само та думи, да не се разширява Нато на изток.Без подписване на каквито и да са договори.Знаем, какво струва думата на Щатите , Афганистан го изпита наскоро...
227
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гномче зеле ,познах :))))
226
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Урок Русия с остаряло оръжие и нисък боен дух?! Ти да не си от някоя паралелна реалност бе, приятелю? А как определяш бойния дух на моряците от "Доналд Кук"?
225
6
 
3
 
! Отговори
До Вазелин преди 2 години
Д 7112136860Това партийния секретар ли ти го каза .Това е толкова дървена пропаганда която само *** партиен секретар може да измисли .
224
1
 
7
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 2 години
Язък за новото обновление
223
4
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Ще ударят смъртоносно Русия, ама друг път. Защо си въобразявате, че Путин или който и друг да е, ще стои мирно адостно и ще ги посрещне с ура, а няма да им тресне някоя и друга бомбичка? Затова трябва други начини, а не подобни. Никоя голяма сила не е момина сълзичка, както пишеше по-долу, и затова какво си мислите, че ще стане?
222
25
 
5
 
! Отговори
Урок преди 2 години
САЩ трябва да даде урок на Китай. За целта на САЩ им трябва победа срещу някой сравнително слаб. Русия е подходяща - умираща нация, остаряло оръжие, нисък боен дух. Русия вече свикна да търпи загуби там, където се намени или има войски - Ирак, Сирия, Либия, Иемен, Армения. Украйна е подходящ партньор на САЩ и заедно с Турция ще ударят смъртоносно Русия. България ще бъде дребна съпътстваща жертвичка.
221
5
 
20
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Според мен тези изхвърляния са от страна на САЩ с единственото намерение да метнат във война Европа и Русия, а те да обират парите от това. Надявам се, че няма да им се вържат. Не че Русия е някаква момина сълзичка, но е длъжна да си гледа интересите като всяка друга огромна страна, иначе ще бъде разпарчетосана, че и да се вземе от там има много.
220
10
 
19
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 години
Във Виетнам войниците на САЩ изнасилваха виетнамски бебета. Правеха оргии. В Нормандия,уж под предтекст,че освобождават французите от убиецът Хитлер изпоизнасилиха нормандките. От тридесет години американски военнослужещи в България се ползуват от услугите на мафията,която ги снабдява с невръстни български девойки. Докога тия психопати ще дават тон на светът ни? Докога ще търпим ритуалната еврейска практика перверзна на американските мелеzu?
219
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По същество този алианс от държави НАТО е антируски, без това да е записано официално, защото няма как да го обявят официакно А този алианс от държави всъщност е америка и нейните васали и слуги, които америка води за носа и им дърпа конците.
218
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За война се готви NATO. Откакто Варшавският догор не съществува NATO се е разпрострял на още поне 10 държави, всички в близост до Русия. Ако това не е лицемерие, не знам с коя друга дума да го определя.