Уплашена от Русия, Украйна бърза да обнови военното си снаражение

Ще бъде ли възпрян Кремъл?
27 ное 2021 18:45, Нели Христова
360
Уплашена от Русия, Украйна бърза да обнови военното си снаражение
Снимка: БГНЕС

Украинската военноморска патрулна лодка "Кременчук" се втурва в оръжейно-сивите води на Азовско море. Едната картечница е насочена към кърмата, а друга - напред към дъжда.

Командир Иван Овчар обяснява мисията на своя кораб: „Да защитава и поддържа суверенитета на Украйна“.
Заплахата, смятат офицерът и много от съюзниците на Украйна, идва от Русия.

От седмици държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен изразява нарастваща загриженост относно военната активност на Москва на украинската граница. "Не знаем какви са намеренията на президента Владимир Путин, но знаем какво се е случило в миналото", заяви той в събота по време на пътуване до Сенегал, визирайки руските военни набези, признати или не, в съседни страни.

Кремъл отговори, като обвини западните страни в "истерия" относно нахлуването на Русия в Украйна.

В това напрегнато време екипът на CNN се качва на един от корабите на украинските военноморски сили, отпътуващ от Бердянск по крайбрежието на Азовско море. Обикновено екипажът на командир Овчар се натъква на шест или седем патрулни катера на руската брегова охрана, казва той, но при тази мисия няма такива.

Морето, в което той патрулира, граничи с Крим - украинския полуостров, анексиран от Москва след спорен референдум през 2014 г., в нарушение на международното право.

След превземането на Крим Русия построи мост, свързващ го със собствената си територия. Керченският мост над Керченския проток служи като единствената директна връзка между Русия и Крим - и дава на Москва фактически контрол върху достъпа на морето до Черно море и Средиземно море отвъд него.

Но Украйна има план да се опита да попречи на Москва да поеме пълен контрол над водния басейн, който свързва двете най-големи пристанища на Украйна, Бердянск и Мариупол.

Новият министър на отбраната на Украйна Алексей Резников обяви на 13 ноември, че темповете на изграждане на ново военноморско пристанище в Бердянск ще бъдат увеличени.

Във вторник CNN получава изключителен достъп до строящата се база "Сехид" или "Изток". Веднага става ясно, че трябва да се свърши още много работа, за да бъде тази база близо до завършване.

Целта беше първата фаза на строителството - нови жилищни помещения, административни сгради и малко медицинско заведение на мястото на изоставена барака - да бъде завършена до края на годината. Въпреки това, оставаха по-малко от шест седмици, а основната сграда няма дори покрив.

Специален отряд военни строители се трудят със зидарията, бъркат цимент и редят тухли.  Докато работят над тях се  вееше украинско знаме.

Мащабът на задачата става още по-сериозен, надолу към пристанището.

"Там ще бъдат доковете", казва капитан 2-ри клас Александър Сердийк, сочейки купища деформиран метал и камъни, лежащи хаотично в морето. "Планираме този участък да бъде завършен до две години."

Но Украйна може да няма две години, за да се подготви за конфликт.

Ръководителят на Агенцията за отбранително разузнаване на Украйна бригаден генерал Кирило Буданов заяви пред американския военен вестник Military Times, че Русия увеличава броя на войските и оръжейните системи в Крим за офанзива, която може да се случи по всяко време.

Кремъл многократно е казвал, че няма планове да нахлуе в Украйна.

"Американските и украинските медии твърдят, че Русия се готви за атака срещу Украйна, а ние казваме, че Украйна планира военни действия срещу Донбас, срещу самопровъзгласилите се републики Луганск и Донецк", каза Дмитрий Песков, говорител на Путин във вторник. "Ние сме дълбоко загрижени от провокативните действия на украинските въоръжени сили на линията на съприкосновение и подготовката за опит за насилствено разрешаване на въпроса за Донбас."

Съюзниците на Украйна започнаха да реагират на това, което те виждат като нова заплаха от съседа на Украйна на изток.

В понеделник CNN съобщи, че администрацията на Байдън претегля възможността за изпращане на военни съветници и ново оборудване, включително оръжия, в Украйна. Пакетът може да включва противотанкови ракети Javelin, противобронени ракети и минохвъргачки.

САЩ също обмислят санкции с европейските съюзници, ако Русия нахлуе в Украйна.

Миналата седмица британският министър на отбраната Бен Уолъс посети Украйна и подписа споразумение за "развиване на способностите на военноморските сили на Украйна". CNN научава във вторник, че част от сделката ще се съсредоточи върху Бердянск.

Същия ден украинските военноморски сили обявиха пристигането на две лодки от типа "Остров" на име "Фастив" и "Суми", доставени от Балтимор в САЩ до Одеса в Украйна.

"Скоро лодките ще вдигнат знамето на украинския флот и под командването на украинските екипажи ще започнат своя боен път, за да гарантират морската безопасност в Черно и Азовско море", казва адмирал Алексей Нейжпапа.

По-големият въпрос е дали новите украински кораби и инфраструктура, плюс предупрежденията от Запада, ще бъдат достатъчно възпиращ фактор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


360
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
197
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Прибалтийските и Украйна матушка Русия пак ще си ги приеме, но какво ще прави жалката България когато ЕС се разпадне.
196
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен " Ядрена война с украйна това ще убие роднините на стотици хиляди руснаци." - не е зле да отидеш на лекар да ти прегледат главата.
195
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Украйна нямя шанс. Никой не знае как ще стане този път, но определено не както беше преди с Крим, и не както се очаква.
194
9
 
8
 
! Отговори
Остап Бендер преди 2 години
"От седмици държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен изразява нарастваща загриженост относно военната активност на Москва на украинската граница". - Мистър Блинкен, оплачете се в Световната лига за сексуални реформи.
193
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 225 Руснаците ще го свалят. Защото освен че ги държи бедни при война с Украйна, както казваш Ядрена война с украйна това ще убие роднините на стотици хиляди руснаци. Отделно радияционния облък ще се разнесе и над самата Русия. Дори над Москва. Русия само ще загуби от директна гореща война с Украйна.
192
4
 
12
 
! Отговори
Оберщурмбанфюрер преди 2 години
Пропускате мощта на паравозь Кузя. С един залп и праща цялата американска флота на кино. Най-як анонс от Кузялника беше ламповото електронно оборудване на свързочниците, с което паравозя беше снаряден и двата противопожарни ЗИЛа - страшилище за НАТО. А наскоро се появиха и зиг-заг ракети, стартирани от телефон с ШАЙБА. Абе, ВСВ апять на показ. Луд смях, другаре. Карайте си масквичите, ЗАЗовете и ЛАДЮхите и е не се занасяйте с НАТО и запада, щото ше ядете големи и яки шамари.
191
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"- и краят на Путин като лидер на Русия." - хе хе, cмeшник! Кой ще го свали - джендърите от ЕС и НАТО ли?
190
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е, я па ти! Че кой не го е страх от бандити?
189
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Русия може да унищожи цялата украинска армия без нито един руски войник да минава границата на Украйна. Това ще бъде краят на Украйна като държава." - и краят на Путин като лидер на Русия.
188
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Достатъчно е да им спре газта. Украйна умира на момента.
187
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия може да унищожи цялата украинска армия без нито един руски войник да минава границата на Украйна. Това ще бъде краят на Украйна като държава.
186
2
 
11
 
! Отговори
Оберщурмбанфюрер преди 2 години
До Анонимен 213 --- Охооо, твай нищо! Ти ако знаеш в редакцията на вестник СЕГА как се пиеше, когато заклинателката на форума, тя и наблюдател във въпросния газетник, сталинистката Миряна Башева още мърдаше, не би повярвал на очите си.
185
2
 
9
 
! Отговори
Възможно е преди 2 години
Русия да обяви война на Украйна и украинските привърженици да завземат Москва. Или по-точно Кремъл. Представям си протестът палатковият лагер и доматите които ще полетят пред портите на Кремъл при такава война. Това ще е край за режимът на Путин.
184
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А пък Петър Първи имал финландска жилка! Не че нещо, само добавям.
183
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Крим е окупиран от руснаците. През последните няколкостотин години руснаците се опитват да бъдат империя, но не могат, горките! Петър Първи ги извади от дивотията и ги вкара в цивилизования свят. Иначе Англия, Франция, Испания, Италия, щяха да си поделят тая пустош, дива земя преди Петър Първи!
182
1
 
5
 
! Отговори
малеей преди 2 години
Само две три от тези Руски полк ще натръшкат с трипер!Треперете ***,Украинские девушки идут!
181
4
 
12
 
! Отговори
Оберщурмбанфюрер преди 2 години
И за да не изпаднеш в екстаз от моя стейтмънт по-долу, да ти кажа в прав текст, че центърът на Москва и четири-пет пресечки наоколо са доказателство за милиардите хвърлени за благоустройство на руската сталица. Все пак Москва не е Русия, нали? ;)
180
1
 
14
 
! Отговори
Мнение преди 2 години
Има два важни момента в статията. Капитанът лодката (как звучи само) обяснява, че като излезе в морето го срещат 6-7 руски катера,ама тоя път как пък нито един не срещнали.... вторият-украинският флот силно нараства бойната си мощ с две лодки,внесени втора ръка от САЩ... ти да видиш, САЩ подарили две лодки, мисля, че тия хора не са добре или още не са минали пубертета и си играят на снражари и апаши
179
9
 
12
 
! Отговори
Оберщурмбанфюрер преди 2 години
До Бил съм в Русия --- Май нещо много не си бил в Русия, а вероятно думаш за софхозите и колхозите в СеСеСеРе !!! Хвани влака от Москва за 'Свети Ленинград' и гледай гледки от 16-то столетие: пияни зомбирани матрьошки, кал, мръсотия до шия, изчезнали пътища, разкошна мизерия и пълна скръб. Та така, бил ли си някога в Русия през последната декада ? LOL
178
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не съм бил в Русия но имаме семейни приятели. Жената е от Русия - някъде от азиатската част. Майка и и баща и са си там. Мъжът е руснак второ поколение. Т.е. Майка му е дошла от Русия. И двамата не искат в Русия а искат тук. Защо?