Русия показа новата си "скала шпионин"

Тя е вдъхновена от устройство, използвано от Великобритания
30 ное 2021 18:20, Нели Христова
75
Русия показа новата си "скала шпионин"

Руските военни разработват "шпионски скали", очевидно вдъхновени от шпионско устройство, което Великобритания някога е използвала по улиците на Москва.

Фалшивата скала има верижно задвижване и е оборудвана с камера и микрофон в стил перископ, според видео, публикувано от ТВ Звезда - телевизионен канал, собственост на руското министерство на отбраната. Устройството може да се управлява дистанционно от оператори на повече от миля разстояние. Видеото показва как шпионската скала пътува на кратко разстояние през заснежено поле, преди камерата й да се появи.

Устройството за наблюдение, което може да остане в режим на готовност до 24 часа, е създадено от изследователи във военновъздушна академия във Воронеж, град на около 300 мили южно от Москва. Разработването му отнема три години.

Николай Йемец, един от разработчиците, казва, че е било предизвикателство да се вмести цялото шпионско оборудване в устройството.

Телевизия Звезда предава, че "скалата шпионин" може да се използва за шпиониране на враговете на руската армия на бойното поле, без да се излагат войниците на риск. "Няма друго такова устройство в руските въоръжени сили", твърди медията.

Не е ясно защо Русия реши да разкрие съществуването на скалата.

През 2006 г. Русия твърди, че четирима британски дипломати в Москва са използвали фалшив камък, съдържащ електронно оборудване, за да приемат и предават информация, поставена от руски гражданин. Държавната телевизия излъчи кадри на мъж, който върви по улицата в Москва, преди да спре и да вземе камъка, за който се съобщава, че е спрял да работи. ФСБ, руската държавна служба за сигурност, също пусна видео, показващо издълбана скала, пълна със схеми. Предполагаемият руски двоен агент беше арестуван и призна, че е шпионирал в полза на Великобритания.

Първоначално Великобритания отрече обвиненията, но през 2012 г. Джонатан Пауъл, бивш началник на кабинета на Тони Блеър, когато той беше министър-председател, призна, че скалата е инструмент за британски шпионаж.

"Шпионската скала беше смущаваща", каза той пред BBC. "Накараха ни да се откажем от правата. Очевидно те са знаели за това от известно време и са го спестявали с политическа цел."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари