Русия разполага нови оръжия откъм запад, в Арктика и Крим

„Профилът на Европа е в прицела на "Армата"
6 дек 2021 22:15, Елка Василева
116
Русия разполага нови оръжия откъм запад, в Арктика и Крим
Снимка: архив, БГНЕС

Руски танкове вземат на прицел Европа, високоточни ракетни системи ще прикрият страната откъм Запада, а свръхдалекобойни противокорабни системи с подкрепа от роботи ще бранят Арктика и Крим, информират военни експерти.

"Профилът на Европа е в прицела на "Армата" - най-новите руски танкове Т-14, писа в петък "Независимое военное обозрение" (НВО). С безпрецедентна според руски специалисти огнева мощ и защита, калени в боевете в Сирия, машините участваха в мащабните маневри "Запад-2021" и наблюдателят Александър Хроленко им предрече "бойно превъзходство" над конкурентните модели поне до средата на столетието.

Сайтът avia.pro цитира вчера оценки на сп. "Нешънъл интерест", изтъкнало "ключовото отличие" на Т-14: танкът практически гарантира оцеляването на екипажа - може да отрази дори атака с малки крилати ракети, а противотанковите ракетни комплекси "може да се окажат съвсем безполезни" срещу него.

Двайсет танка "Армата" вече са изпратени в бойни поделения. По-рано бе съобщено, че руските войски имат нужда от 2300 бройки, но после правителството заяви, че Т-14 са много по-скъпи от предишните модели, а сайтът от САЩ 19FortyFive ги нарече прекалено скъпи. Според западни оценки от 2019 г. става дума за 3,5 милиона щатски долара или 3 милиона британски лири за единица.

Съобщено бе, че догодина започват серийни доставки на Т-14 за армията, но обемът им не се уточнява. Серийното производство ще поевтини танковете, обещаха индустриалци. Предвижда се в бъдеще да се произвеждат "Армати" с дистанционно управление.

При евентуална война на Запада с Русия мостовете в Полша няма да издържат 70-тонните британски и американски танкове, затова пък руските "Армати", Т-72Б3 и Т-90М с тегло 50 тона лесно ще го сторят, а могат да прекосят Висла и по дъното на реката. Руските танкове са всеядни - движат се и с дизелово гориво, и с бензин, и с керосин за авиацията, а качени на жп платформи, с габаритите си спокойно минават по всички мостове и тунели в Европа, отбелязва НВО.

Танковете "Ейбрамс", каквито Варшава реши да купи от САЩ, могат да станат само удобни мишени за руските "Армати", подхвърли през септември "Вечерняя Москва". Според сайта "ОСН", на базата на "Армата" Русия разработва вече и тежка самоходна артилерийска установка калибър 152 мм с повишена скорострелност.

Медии съобщиха междувременно, че Първа танкова армия от Западния военен окръг на Русия е тествала опитна серия роботизирани САУ "Коалиция СВ" на базата на Т-90 с повишен обсег - до 80 км. Според руски специалисти, тя има много предимства пред аналозите си от страните в НАТО и "може многократно да повиши ударната мощ и ефективността на руската артилерия". Освен това артилерийските снаряди са десетки пъти по-евтини от ракетите на системите за залпов огън, напомни в тази връзка военният експерт Алексей Хлопотов.

Бронираната техника на НАТО в Европа заплашва руската Калининградска област и западните граници на Русия, но Москва ще подсили това стратегическо направление с високоточни противотанкови комплекси "Хризантема-С", способни да поразяват също нисколетящи въздушни цели и бронирани катери, съобщи преди седмица "Известия". "Хризантемите" пробиват бронята на всички чуждестранни танкове със 155-милиметрови ракети, увери военният аналитик Виктор Мураховски.

Високопроходимите машини със скорост до 70 км/ч защитават екипажа дори от оръжия за масово поразяване, снабдени са с оптични, инфрачервени и радарни прицели, държат "на мушка" по две цели едновременно.

Части от Западния военен окръг тестваха през септември и бойни машини за подкрепа на танкове "Терминатор", изпробвани преди това в Сирия. Те следват танковите колони и унищожават опасни за тях цели - гранатометчици, ракетно-артилерийски установки, бронирани коли на противника. Въоръжени са с 30-мм оръдие, картечница, скоростни ракети и автоматични гранатомети. Оръдието с голям ъгъл на вертикално насочване ги прави незаменими при бойни действия в градски условия, защото могат да стрелят по горните етажи на сградите. Такава техника според руски медии няма никоя друга армия в света.

Нови свръхдалекобойни противокорабни "невидими" ракети Х-35, изстрелвани от комплексите "Бал", се очаква да гарантират сигурността на руския Север и на черноморския регион, по-специално на анексирания от Москва полуостров Крим. С тях ще бъде въоръжена най-напред бреговата охрана на Северния и на Черноморския флот, която в сряда ги тества, пишат "Актуалние новости" и други издания.

Модернизираните Х-35 имат обсег "доста над 300 км", но точните им характеристики се пазят в тайна. Досегашните модели са с далечина на полета от 120 до 260 км. Ракетите летят на крайно малки височини и на практика са незабележими за радарите на противника, според руски специалисти не ги плашат и средствата му за радиоелектронна борба.

Комплексите "Бал" охраняват крайбрежието на Русия с военноморските й бази от 2008 г. Те са високомобилни - при заплаха бързо ще бъдат разсредоточени и маскирани в крайбрежните райони, където е почти невъзможно да бъдат унищожени с превантивен удар. Те могат ефективно да контролират по-голямата част от Черно и от Баренцово море, където напоследък все по-често се отбиват кораби на НАТО. В Арктика алиансът не действа толкова интензивно, но местните руски бази с атомни ракетни подводници се нуждаят от сигурно прикритие, посочват анализатори.

Появата на далекобойни ракети в региона разширява т. нар. зона на ограничен достъп, тя става по-наситена с оръжия и по-опасна за противника. Затова корабите му с ударни оръжия ще трябва да ги изстрелват от по-далечни разстояния, обяснява военният историк Дмитрий Болтенков.

Военнополитическото ръководство на САЩ ще взема всички възможни, включително силови мерки, за да възпрепятства контрола на Русия върху Северния морски път. Затова Северният флот на Русия трябва да разполага с мобилна групировка кораби от ледови клас, въоръжени по-специално с хиперзвукови противокорабни комплекси, призова на 3 декември в печата Владимир Пучнин, доктор на военните науки.

"Съвсем скоро" руската арктическа военна групировка ще получи роботизирани ремотно-евакуационни коли, които ще спомогнат да се гарантира нейната боеспособност, тъй като могат да буксират тежка техника при температури под минус 50 градуса, без екипажът да излиза от кабината. Това заявиха същия ден източници от руското министерство на отбраната и аналитици.

Новите роботи ще ремонтират не само камиони и бронирани коли, но и сложни оръжейни системи като зенитните С-300 и С-400 и ракетните комплекси "Бал" и "Бастион", уточни "Известия".
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
4
 
4
 
! Отговори
Krom преди 2 години
До Боби - казва се лиценз. Толкова. Хората са го измислили отдавна, за да няма случайно такъв спор. Не Лада! Не Москвич! Форд. Въпроса ти е смешен. Вярно, съдейки от историята на Фиат 124 руснаците често "съждават" в твоята посока, но пък напреднали технологии никой няма да им даде. Така че, успокой топката. Апропо, защо руската полиция купува Форд а не Лада? Оф, забравих. Тя пък беше "Рено"!
44
8
 
3
 
! Отговори
Krom преди 2 години
Статията съдържа "платено съдържание"? Предполагам ще доведе при много русофили до преждевременна еякулация! Малко бедно откъм съдържание, но се очаква до обед да налази "Боби" и до ни уведоми за всички подробни ТТ данни, и малко отгоре дори. Танкът "може".. обаче е възможно и да "не може"..? Или? Въобще отново имаме /Русия/ най хубавите танкове, обаче нямаме .. автомобил? Хм. Времето ще покаже.
43
3
 
5
 
! Отговори
Чичо преди 2 години
Някои пишат срещу руснаците,но забравят,че руснаците са си научили урока спрямо запада,който с едната ръка дава,а с другата бие.Да не ровят жаравата,че следващия път мужика да не се озове в Париж.
42
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
2 седмици. Толкова е ресурса на територията заобиколена от цивилизация да води някаква война на собствена територия. На чужда, макс 1! Разбира се при условие, че конфликта ще е само конвенционален.
41
7
 
4
 
! Отговори
Вин преди 2 години
А, битова електроника, телевизори и автомобили кога започват да произвеждат?!
40
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Американците разположиха база чак в Косово през 99-та, но никой не им каза нищо. По каква логика Русия не може да разполага войски на собствената си територия?
39
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 63Да не се разпали нов конфликт.Изпуснал съм не -то.
38
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Киро Абсолютно вярно.Не случайно специалистите казват,че най смъртоносното оръжие-атомната бомба-е причината да се разпали нов световен конфликт толкова години.Дори по време на Кубинската криза са били на крачка от война,но заради атомните бомби и двете страни са се въздържали.От такава война победители няма.
37
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Глупаво е да очакваме, че танковте ей сега ще тръгнат напред и 100-те хиляди ще нахлуят в Украйна. Но ако не мирува, най-вероятно ще й подвият опашката с някой друг "високоточен". А дано после, най-сетне настъпи мир!
36
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това с "Хризантемите" ми хареса. Малей, страх! Всичкко изглежда като взети мерки за малък локален сблъсък. Например, едно източно опердашване на украински и пр дебелоглавци. Няма да е за 1-ви път в руската история. За това е цялата истерия.
35
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До *** 67 Те и Грузия и Украйна са суверенни,но Русия ги разцепва парче по парче и ги завладява. И ако си забелязал никой не тръгва да влиза в Русия,а Русия влиза в другите държави. Същото се опитва да прави и Китай. Колкото по-голям глад за ресурси има толкова по-агресивни стават.
34
5
 
12
 
! Отговори
За маймуните преди 2 години
повтарям; Русия е суверенна държава и ще разполага каквото, когато и където си поиска. Възражения и оплаквания в офиса на арменския поп.
33
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С какви глупости ни занимават. В тази ядрена епоха кой ще тръгне да воюва. Нали губещия накрая ще пусне ядреното оръжие и сме дотам. И има още един фактор. Руски олигарси имат състояния в милиарди евро инвестирани в Европа и още толкова в нейни банки. Нали ако избухне война ще изгубят всичко. А както знаем олигарсите навсякъде държат властта. Путин също се съобразява с тях. Тъй че само вдигат пушек,за да оправдаят огромните си военни бюджети
32
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Moжем само да се надяваме украинците и поляците да не са чак такива *** да провокират Русия.
31
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
През 1945 г. Русия смачка тези които бяха тръгнали срещу нея,сега е време да си довърши започнатото.Новоизлюпените вредни за планетата същества трябва да изчезнат.СТАЛИН ЗНАЕШЕ И ЗАПОЧНА ,ПУТИН МОЖЕ И ЩЕ ДОВЪРШИ.
30
13
 
6
 
! Отговори
Да бе! преди 2 години
Всичките оръжия, които притежават крепостните мужици са конвенционални и не вършат никаква работа при една космическа война. С тях мужиците могат единствено да завладяват чужди територии от съседите си, нещо което Пентагонът няма повече да допусне. Ват. ниц..ите са бита карта.
29
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Първо Арматите трябва да запалят, щото без работещ двигател .....за останалото просто си припомнете сцената от филма на Михалков, в която надъханите кремльовски курсанти се срещнаха с немските танкове....
28
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да, Иван, Русия иска Мир и защитава Мира. В тази връзка Государят Путин съобщи на рептилите, че ако само един техен снаряд падне на руска територия, Русия мигновено ще удари и унищожи Центъра, отговорен за решението снарядът да се взриви на територията на РФ. Русия има необходимите и достатъчни сили и средства да го направи. Трябва ли да обяснявам къде е разположен рептилският Център?
27
1
 
16
 
! Отговори
Киро преди 2 години
Въоръжаването е като застраховка живот. Надяваш се никога да не го използваш.Ако искаш обаче да си сигурен за близките си, трябва да го имаш.Да се надяваме оръжията да се ползват само за учения. Както застраховка живот да си остане само на хартия.Иначе... Страшно е.
26
11
 
11
 
! Отговори
Иван преди 2 години
С две думи както обикновено Русия се готви за мир въоръжавали се с нападателни оръжия , готова да води отбранителни войни