Без пробив на разговора Путин - Байдън

И все пак има нагласа за съвместна работа и диалог
77
Без пробив на разговора Путин - Байдън
Снимка: БГНЕС

Като „полезна“ определи видеоконферентната среща между американския президент Джо Байдън и руския му колега Владимир Путин съветникът по вътрешна сигурност на САЩ Джак Съливан, предаде БНР.

На брифинг в Белия дом Съливан заяви, че Байдън е дал да се разбере, че дипломацията трябва да се използва за намаляване на напрежението около Украйна

Екипите на двамата президенти ще продължат да работят по двустранните отношения, Вашингтон ще е в близка координация със съюзници и партньори.

Според Съливан двучасовата видеосреща е била под формата на дискусия като не е имало изнасяне на речи.

По-рано от съобщение на Белия дом стана ясно, че Байдън е изразил дълбокото безпокойство на САЩ и партньорите в Европа за струпването на войски по границата с Украйна. Той също е посочил, че САЩ заедно със своите съюзниците ще отговорят със „силни икономически и други мерки в случай на военна ескалация“ около Украйна.

Съливан поясни, че за САЩ въпросът за бъдещето на „Северен поток 2“ в случай на руско нахлуване в Украйна е от изключителен приоритет.

„Факт е, че гориво в момента не тече по тръбопровода „Северен поток 2“, което означава, че не е действащ. Това от своя страна означава, че не е лостов механизъм за Путин. Всъщност това го превръща в лостов механизъм за Запада, защото ако Владимир Путин иска да види гориво, което да тече по този тръбопровод няма да иска да рискува да нападне Украйна“, посочи съветникът на по вътрешна сигурност на САЩ.

За Вашингтон „Северен поток 2“ е руски геополитически проект, който застрашава енергийната сигурност на Европа, но през май Байдън премахна санкциите за неопределено период.

От брифинга след срещата между двамата лидери стана също ясно, че САЩ ще продължават да доставят материална отбранителна военна помощ на Украйна.

Оценката на Кремъл

Владимир Путин е запознал Джо Байдън с руските „червени линии“, а именно по-нататъшното разширяване на НАТО на изток и разполагането на настъпателни оръжия на територията на граничещите с Русия държави. Това съобщи президентският съветник Юрий Ушаков след вчерашния разговор между лидерите на двете най-големи ядрени държави.

Президентът Путин е разкритикувал отказа на властите в Киев да изпълнят Минските споразумения и постигнатите в рамките на нормандския формат договорености.

От своя страна Джо Байдън е изразил загриженост от струпването на руски войски в близост до границата с Украйна. Той е предупредил, че Съединените щати подготвят мащабни икономически, финансови и политически санкции в случай на продължаваща ескалация около Украйна.

В отговор Путин е заявил, че Москва се нуждае от юридически гаранции за сигурността си, а Байдън е обещал да обсъди въпроса със съюзниците на Съединените щати.

Двамата президенти са засегнали темата с взаимните ограничения в работата на дипломатическите мисии и са констатирали неудовлетворителното състояние на двустранните отношения.

Станало е дума и за сътрудничеството в сферата на киберсигурността и за иранската ядрена програма.

Разговорът не доведе до пробив, но двамата лидери демонстрираха нагласа за съвместна работа и диалог, резюмира Юрий Ушаков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още по темата: путинбайдън
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
6
 
22
 
! Отговори
На снимката: преди 2 години
Путин едвам се сдържа, да не избухне в неудържим смях, гледайки тази пародия на екрана
11
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Факт е, че гориво в момента не тече по тръбопровода Северен поток 2, което означава, че не е действащ. Това от своя страна означава, че не е лостов механизъм за Путин."------------------------------------------- Слаб мекокитков извод. Северен поток 2 е мощен лостов механизъм за Путин. Ако не беше неработещият Северен поток 2, как цените в ЕС щяха да стигнат $2 000 за 1 000 м3? Да не казваме какви мощни лостови механизим за Путин са "Турски поток", "Дружба", "Силата на Сибир 1 и2".
10
25
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе защо само Русия говори за война бе??? Що няма друга нормална държава на Земята която да говори за война??? Само Русия! Някой щял да я напада моля ви се! За какво са им мъртвите сибирски полета на хипотетичните "нападатели"???Така Русия вреди на самата себе си. И Римската империя се е разпаднала, макар да е била велика. Разберете го - няма империя която да е вечна, така ще стане и с Русия. Накрая ще остане Московското Княжество, или град-държава като Люксембург.
9
4
 
12
 
! Отговори
Гошо преди 2 години
До ЛешаОт снимката не изглежда е скучал, а обратното забавлявал се ,я как се подсмихва Кви ли му ги е приказвал Бай Дъмпер
8
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е как да няма пробив - то си го пише: Путин е запознал Байдън с червените линии за разширяването на НАТО, т.е. това е официално предупреждение на Москва към краварите.От тук нататък ако американците ги прекрачат това е съзнателна и официална провокация т.е. ЖЕЛАНИЕ за военен конфликт.
7
5
 
12
 
! Отговори
запознат преди 2 години
Ха, ха, западните *** си мислят че имат лост за въздействие върху Путин! Достаъчно, е той (Путин) да им спре всичката газ, петрол, въглища и ел. енергия която минава от Русия не само през ***, но и през Беларус и по северен поток 1 и ще видите къде се намира лоста на въздействие! А завземането на *** може да стане по Иракски сценарии. Така както Садам анексира Кувейт заради нефта, така сега и украйнските фашисти искат да анексират руските градове Донецк и Луганск заради въглищата.
6
8
 
11
 
! Отговори
rusnak преди 2 години
Как без пробив?? Бидона си скъса панталоните от пър дене.
5
10
 
1
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 години
Пробивите са недопустими между съюзници. Путин и Байдън са съглашенци в една война срещу Расите. Няма съмнение,че американци и руснаци са с толкова смесена кръв,че е невъзможно дори да мечтаят за национални държави. Свойство на империите е да изяждат,асимилират,претопяват чисти народи и раси. А чистите раси и народи са доказателство за Семейство. И така,Байдън и Путин са съюзници. Китай са чист народ,който не съюзничи със смесени.
4
13
 
1
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 години
Пробивите са недопустими между съюзници. Путин и Байдън са съглаленци в една война срещу Расите. Няма съмнение,че американци и руснаци са с толкова смесена кръв,че е невъзможно дори да мечтаят за национална държава. Свойство на империите е да изяждат,асимилират,претопяват чисти народи и раси. А чистите раси и народи са доказателство за Семейство. И така,Байдън и Путин са съюзници. Китай са чист народ,който не съюзници със смесени.
3
5
 
14
 
! Отговори
Леша преди 2 години
Путин е умрял от скука и е изчоплил половин килограм семки и е решавал кръстословици, защото байдън е заспал тежко, нещо като мини кома.
2
4
 
12
 
! Отговори
-- преди 2 години
На Бай Дънчо отчаяно му трябва малка победоносна война, ама нещо не се получава.
1
6
 
10
 
! Отговори
УМЕН преди 2 години
Единственият пробив, който може да се очаква от Джо Некролога е този в земята с дълбочина 2 метра.