Договорено със САЩ: Германия спира Северен поток 2, нахлуе ли Русия в Украйна

Процедурата по сертификацията на газопровода още не е завършена
8 дек 2021 11:25, Елка Василева
148
Договорено със САЩ: Германия спира Северен поток 2, нахлуе ли Русия в Украйна
Снимка: архив, БГНЕС

Американски официални представители са казали на членове на Конгреса, че имат договорка с Германия да затвори газопровода Северен поток 2, ако Русия нахлуе в Украйна, заяви за Ройтерс високопоставен съветник в Конгреса.

Белият дом заяви, че Германия е поела ангажименти за Северен поток 2, който върви от Русия до Германия под Балтийско море, в случай на агресивни действия от страна на Русия.

Още по темата
Американският президент Джо Байдън е казал на руския държавен глава Владимир Путин вчера, че Западът е обезпокоен, че Русия може да нахлуе в Украйна и е предупредил за "силни икономически и други мерки" като наказание, ако Москва започне военен конфликт, заяви Белият дом.

Националният съветник по сигурността на САЩ Джейк Съливан заяви, че фактът, че все още не тече газ по Северен поток 2, управляван от руския гигант Газпром, дава лост на Запада срещу Путин.

"Ако Владимир Путин иска да види как по този газопровод тече газ, той може би няма да иска да поеме риск, като нахлуе в Украйна", заяви Съливан пред журналисти в Белия дом. Той каза, че САЩ са в контакт с отиващото си и новото правителство на Германия относно Северен поток 2 в контекста на потенциална инвазия, но не даде повече подробности за разговорите.

Процедурата по сертификацията на Северен поток 2 още не е завършена, напомня агенцията, цитирана от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


148
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
4
 
18
 
! Отговори
до МАЙОРА преди 2 години
хайде изтърка се това клише с децата на русифилите. То тези пък работещи в ЕС са цъфнали и вързалу, 80%,в разни кочиини и противни квартали живеят, кретат с измислени заплатки за черен труд. За трое сведенуе 33000 българи рабитят в Москва Питер и Казан на мн добри пизиции, но тук е срамно да се пишв за това. Не е полит коректно. Информацията е от Външно министерство.
68
11
 
3
 
! Отговори
Мужик преди 2 години
Ха ха ха, Русия била голяма икономическа сила! Огледай се брато наоколо и ако видиш нещо с надпис "сделано в Россия" значи е велика сила. За съжаление на бензина надпис няма а бензиноколонките и те не са произведени там.
67
0
 
6
 
! Отговори
Любо питен преди 2 години
А Германия какво мисли по въпроса?
66
0
 
17
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
Винаги като прочета нещо за Украйна и ми става много драго на душата, че има по големи оли го фре ни от нашите политици.
65
4
 
13
 
! Отговори
до МАЙОРА преди 2 години
явно ти е малък пагона и съотвено размаха на мислене. Вече 3ти месец очакваме ЕС да се оправи при полижение че руския газ не е спирал. Чудно ако Путин решу да се изгаври и свие с 20%доставките за 10 дни.... Не се кахъри за Руските дохиди, 780 милиарда долара имат текъщ резерв. Отделно от петрол всеки ден прибират милиард и 200м долара. А аЕвропа е 32% от износа на газ от Раша.
64
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не схващам тази препирня на русофилите със всички останали?! Къде е драмата- запада от десетилетия подържа Украйна, а русия е срещу нея. Ударите ще си следват както досега, но до голяма война няма да се стигне, понеже здравият разум просто я изключва! Шефа на ВСУ е поискал от щатите част от предназначеното ( и недостоверно) за бившата афганска армия оборудване ( оръжие), ако Белият дом го достави ситуацията ще ескалира с още няколко идеи, но пак война няма да има, това е игра който издържи икон
63
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
не мога да схвана що е това плюене по Русия, щото евро*ейскияСССР е по-убав ли, що ли?Да си оправим нашата ко*ина, после да даваме акъли на другите
62
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Боби Ами, Русия като има ядрени ракети, защо Украйна трябва да ДОПУСНЕ ТЕХНИТЕ ДЕЦА да са заплашени от тях? Или червените мозъци мислите, че Русия може да заплашва който си иска?
61
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е, значи ще пускат СП2, този път имет измислен от Путин аргумент за нахлуването. Чакаме всеобхватно споразумение за Донбас, Крим и Китай.
60
8
 
8
 
! Отговори
Антон, Враца преди 2 години
Време е да се сложи край на руския реваншизъм. Путин трябва да разбере че опитите му да въстанови СССР са обречени на неуспех.
59
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Правенето на двойници като две капки вода ще държи Путин още 30 г на власт.
58
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Олаф Шолц е назначен за канцлер на Германия. Точно така - назначен е.
57
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как така бе !? Нали Путин щеше да врътне кранчето на Запада !!?
56
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Боби, не за първа година руските приходи от износ на храни ($25 млрд) са по-високи от приходите от износа на оръжия ($15 млрд), но вчера стана ясно, че Русия е изпреварила Швейцария в износа на шоколад.
55
2
 
16
 
! Отговори
aaa преди 2 години
А Русия от какъв зор ще нахлува в Украйна не мога да разбера?
54
9
 
1
 
! Отговори
До 64 преди 2 години
Ахам...влязла е, взела си е територия, колкото поиска и за теб това е нещо нормално?? Само, защото е по силна от Украйна?Ами да вляза и аз у вас, защото съм по силен и да ти взема едната спалня и баня? И ще кажа...ами, това е. Оправяй се?За теб ок ли ще бъде?
53
1
 
21
 
! Отговори
Нека да се пробват преди 2 години
Германия щяла да го спре. Кое ? Той и сега не работи. Но нека предположим че швабите се заядът.Русия спира целият газ. А заводите на VW. Bayer и домакинствата в Берлин и Мюнхен минават на дърва. Обаче дървата също идват от Русия ! Може и със въглища и ядрени реактори. Но те се отказаха от тях ! Остават вятърни перки и слънчеви колектори ?! Така като гледате навън времето, дали мислите че ще свърши работа сега ?
52
10
 
1
 
! Отговори
До 66 преди 2 години
Дам. Русия е невероятна икономическа сила. Можеш да се убедиш в това лично, отивайки, където и да е, на около 50км извън москва или ст.петербург.Ще се убедиш каква велика сила е. Направо ще бъдеш изумен.
51
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хахаха, да бе! И остава без газ, включително да зинзибика зиме. Байдън старецът пръцка със сигурност, но няма да може да компенсира липсата на газ по тоя начин. Германците се увътрят тотално да купуват скъпия американски шистов газ. Това са заплахи сами на думи. Подобно на слуховете че Макрон ще ни спре парите за възстановяване, ако не пуснем Македония. Трябва да проявим твърдост и да изобличим това незаконно изнудване пред целия ЕС, а не да подвием опашка, както очакват!
50
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия отдавна е нахлула в Украйна и си е взела каквото е искала. Няма намерение да стига до Киев.