Виталий Кличко: Готов съм да се бия за родината майка

Бившият шампион по бокс в момента е кмет на Киев
15 дек 2021 11:11, Нели Христова
123
Виталий Кличко: Готов съм да се бия за родината майка
Снимка: БГНЕС

Виталий Кличко, бившият световен шампион по бокс в тежка категория, който стана кмет на Киев, заяви, че се готви за руската инвазия, като привиква всички войници от резерва, а самият той ще се присъдини към битката за "родината майка".

Той поиска международна подкрепа и военна помощ и каза, че Западът не може да отхвърли натрупването на войски от Русия около границите на Украйна като "заплахи и малки игри".

"Това ми напомня за дискусиите, които се проведоха преди инвазията през 2014 г.", каза 50-годишният Кличко пред германския таблоид Bild, визирайки руската анексия на Крим. "По това време почти всички международни наблюдатели смятаха, че това е невъзможно."

Кличко сподели, че цяла Украйна се готви за рускага инвазия и че той организира гражданска защита на Киев. "Засилихме работата по набирането и обучението на войници от резерва", заяви той. "Като войник някога се заклех да защитавам страната и сега също съм готов да се бия за нея."

Той твърди, че има множество сценарии за руска атака и повтори критиките от Алексей Резников, министър на отбраната, че Германия е блокирала доставката на оръжия за Украйна чрез НАТО.

"Новото германско правителство трябва да разбере, че помощта за страната ни никога не е била  по-важна", казва Кличко. "Украйна е в центъра на Европа. Граничи с няколко държави от ЕС. Ние не искаме война, ние искаме мир. Няма да позволим на Русия да ни върне обратно в Съветската империя, в която народът на Украйна не иска да бъде. Ние сме европейска държава, която се нуждае от европейска подкрепа повече от всякога.”

Резников каза пред Financial Times, че през последния месец Берлин е наложил вето върху закупуването от страна на Украйна на пушки за отстрелване на дронове и противоснайперистки системи чрез агенцията за подкрепа и снабдяване на НАТО. Оттогава обаче Германия отстъпи по първия елемент, след като го счете за несмъртоносен, каза той. Германското външно министерство отказа коментар в понеделник, като каза, че дискусиите и решенията в рамките на алианса са поверителни.

По отношение на Русия в германската коалиция се появяват разцепления
. Аналена Бербок, външният министър на Зелените, иска по-твърда линия от социалдемократите на канцлера Олаф Шолц. Беърбок каза в неделя, че руският газопровод "Северен поток 2", който минава през Балтийско море до Германия, не може да бъде одобрен "ако нещата стоят така". Той е завършен, но не е получил разрешение за експлоатация. Руската инвазия би имала "тежки дипломатически и икономически последици", добави тя след среща на външните министри на ЕС в Брюксел в понеделник.

Шолц беше по-сдържан, но на пресконференция във Варшава също постави под въпрос газопровода, ако Русия нахлуе на територията на Украйна.

SPD последователно подкрепя спорния газопровод, който заобикаля маршрутите за доставка през Украйна, въпреки предупрежденията от много страни от ЕС и САЩ, че ще засили зависимостта на Европа от руския газ.

Ролф Мюценич, лидер на парламентарната група на СДП, призова за деескалация, като каза: "Трябва да направим всичко, за да намалим реалната опасност от война и да прекъснем спиралата от заплахи и контразаплахи."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
0
 
3
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
Кмет на София беше българският му еквивалент,явно и по акъл са на едно ниво.
74
1
 
4
 
! Отговори
Бо-Бо-бо преди 2 години
ТОЯ ли преби Пульо,като му поду главата от бой.
73
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На мен ми се струва че само Русия не иска да воюва с Украйна, всички искат Украйна да изгори. А Кличко да внимава какво си пожелава.
72
10
 
5
 
! Отговори
До 81 преди 2 години
Той Кличко си е евреин по равинския закон: баба му по майчина линия е еврейка ;) Но да видим, може да е от смелите, безкористни и жертвоготовни евреи, които са първи в боя за страните си ... ;)))
71
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За каква война става въпрос? Русия ще дръпне кранчето на газта и Украйна ще стане по население по-малка от България.
70
4
 
20
 
! Отговори
До Анонимен 88 преди 2 години
Украина така се разпаднала, че по-зле може да е само в някой пост-апокалиптичен хорър. Не е нужно да гледа към Грузия, може да погледне и към нас. Укрите би трябвало да се молят някой да ги нападне и оправи, понеже без Суверен който да ги хрантути и издържа са за никъде. Ние също :((
69
7
 
8
 
! Отговори
Хаа преди 2 години
Тия са като България и Северна македония, само дето мащаба е друг.
68
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Виталий беше добър боксьор, но има малко акъл. И като какъв точно ще се "бие"? Съвременната война едва ли има ръкопашен бой. Украинската армия в момента е тотално деморализирина.
67
6
 
13
 
! Отговори
Обективен преди 2 години
Украйна била в центъра на Европа ??? Явно Кобрата все-пак му е ударил някое кроше и му е размътил мозъка,нищо че загуби. А Русия няма нужда да напада Украйна - само като врътне кранчето на газта,Украйна ще капитулира без бой.
66
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Украинците да внимават да не се опарят от демокрацията. Магат да се поучат от опита на Грузия. В момента са в същия сценарии. Мислят че са притрябвали на някой.
65
6
 
14
 
! Отговори
Галя преди 2 години
Украинцы хотели воевать с русскими, но русские не пришли
64
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кличко е готов да се бие за баницата както и Бойко-Доган-Пеевски се бият сега за баницаъа. Въпроса е другите украинци за какво ще се бият?!?! За чест и славаХА-ХА
63
5
 
18
 
! Отговори
аз преди 2 години
от толкова бой по тиквата, май нищо не е останало в нея
62
7
 
20
 
! Отговори
Ха-ха преди 2 години
В ръцете голяма сила, ама в главата празен. Вижте в нета изцепките му. Но все тая-нека върви да се бие, ще бъде забавно. Даже ще му изпратим подкрепление-Плевньо и неговата команда.
61
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най- краткия виж в света -"Евреин миньор"Но и "Милионер автоматчик" е добър.
60
20
 
5
 
! Отговори
мазепа преди 2 години
Руснаците ще обогатят с телата си и без това плодородната украинска земя.
59
9
 
0
 
! Отговори
мазепа преди 2 години
До ля ляУнгария е част от ЕС и НАТО, нямат собствена външна политика, а скоро и собствена валута. На всеки шест месеца Орбан по заръка на Брюксел подписва санкции срещу Русия. Украйна не е всичко това. Кой е зависим и кой не.
58
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всеки от СПЕЦНАЗ ще го нарита тоя за секунди!Той щял да се бие хахаха. Имаш късмет, че не се състезаваше по времето на Тайсън, че за секунди щеше да отидеш като трудоустроен на море в Крим!
57
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
***, като брат си! Народът им гладува, те си мислят, че слънце грее!
56
1
 
9
 
! Отговори
Росен от Плевнята преди 2 години
И АЗ СЪМ ГОТОВА ДА СЕ БИЯ ЗА УКРАЙНА И ЩЕ СЕ БИЯ ДО ПОСЛЕДНА КАПКА