САЩ: Ще е трудно да се издейства изтегляне на руските войски от Казахстан

Блинкън оптимист за постигане на дипломатическо решение с Москва
8 яну 2022 07:47, Елка Василева
200
САЩ: Ще е трудно да се издейства изтегляне на руските войски от Казахстан
Снимка: архив, БГНЕС

Ще е "много трудно" да бъде издействано изтеглянето на руските войски от Казахстан, прогнозира държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън, цитиран от Франс прес.

Той се аргументира на пресконференция във Вашингтон, че "един урок от най-новата история е, че когато руснаците дойдат у вас, понякога е много трудно да ги накарате да си тръгнат".

Още по темата

Блинкън се усъмни в необходимостта от разполагане на чуждестранни войски в Казахстан, където през последните дни се стигна до смъртоносни сблъсъци между демонстранти и силите за сигурност. Искрата на най-големите размирици в бившата съветска република в Централна Азия, откакто тя стана независима преди три десетилетия, бе дадена от поскъпването на горивата.

"Струва ми се, че казахстанските власти определено са в състояние да реагират по подходящ начин на протестите и да установят ред, спазвайки в същото време правата на демонстрантите. Затова аз не разбирам защо те чувстват необходимост от външна помощ", каза държавният секретар на САЩ, изразявайки безпокойство във връзка с извънредното положение в Казахстан.

Блинкън даде да се разбере, че Съединените щати няма да се оставят вниманието им да бъде разсеяно от новите искания на Русия към НАТО.

Той каза това преди предстоящите другата седмица американско-руски разговори по въпроса.

"Русия иска сега САЩ и НАТО да подпишат договори за изтегляне на силите на (алианса), базирани на територията на съюзници в Централна и Източна Европа, и забраняващи на Украйна да се присъедини към (пакта)", припомни държавният секретар. Според него целта на Русия е да предизвика дебати за НАТО и да измести вниманието от "горещата тема" за нейната агресия в съседна Украйна. "Няма да се оставим да бъдем разсеяни от това", подчерта той след телефонен разговор с украинския министър на външните работи Дмитро Кулеба.

В същото време Блинкън изрази оптимизъм, че "дипломатическо решение" с Москва "все още е възможно".

Русия е струпала войски в района на границата с Украйна и това предизвика опасенията на Киев и Запада, че готви инвазия. Москва отрича тези обвинения.

"Ние сме готови да отговорим със сила на нова руска агресия", предупреди държавният секретар на САЩ. В същото време той изрази увереност, че "дипломатическо решение все още е възможно", и добави, че това "е за предпочитане, ако Русия избере този път".
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


200
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
155
0
 
3
 
! Отговори
taschunka witko преди 2 години
Платиха на терористи и си ухапаха пенисите.Всички ще ви гази Мечока.
154
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Блинкен, не трудно, а невъзможно, главата ти е като онзи плод, дето го хабите за Хелоуин!
153
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някои хора много обичат да споменават крепостничеството, без на практика да зная нищо за него.В Русия то не е взето от въздуха, а от Европа. Да, крепостничество е имало в Европа далеч рледи то да бъде въведено в Русия. А за робството в САЩ не сте ли чували? А знаете ли кога отпада законът в САЩ цветнокожи да пътуват в обществения транспорт заедно с бели? През 1957 година. Но ако държите да покажете колко сте пр0сти, продължавайте.
152
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Къде стъпи американец ,трева не расте!
151
1
 
6
 
! Отговори
тя преди 2 години
Стига бе сте давали тъпите си прогнози без някой да ви ги иска !
150
1
 
10
 
! Отговори
До Смях, коментар 12 преди 2 години
"... Нека припомним кога чак отпада крепостничеството! ...". Ми що не припомни! Да припомня аз тогава, щото май ти не искаш.Две години преди да отпадне робството в САЩ!
149
14
 
1
 
! Отговори
Крим не е руски преди 2 години
българския народ сме рамо до рамо с НАТО и народа на Казахстан срещу руските окупатори и техните слуги-тирани . Браво на опълченците че не се огъват пред войската.
148
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
захова добре го подреди тоя , даде му исторически пример , че където отидат амерканци все грабят
147
1
 
49
 
! Отговори
ГАДОРЯН преди 2 години
А вие пък стъпите ли някъде край! За справка Окинава. Имате бази поцял свят. Сещам се за една във Филипините, Субик Бей се казваше май. Не знам дали функционира все още. А в Сирия ко правите без да са ви канили? Това си е чиста проба инвазия
146
1
 
13
 
! Отговори
бабин ден е преди 2 години
До зе Когато отпадне КАНЦЛЕРАКТ ДЕЙСТВАЩ 99 ГОДИНИ!Щом толкова се интересуваш,защо не питаш кога поляците ще върнат заграбените немски зеки и се отвори коридорът ДАНЦИНГ?Не е лошо хапчетата да се взе3мат редовно по час!За лягане прочети ПАРИЖКИТЕ МИРНИ ДОГОВОРИ ОТ 1947!
145
15
 
1
 
! Отговори
зе преди 2 години
До Анонимен 166Кьонингсберг кога ще го връщат? Тези, дето уж си тръгнали отдавна.
144
1
 
5
 
! Отговори
Do преди 2 години
До 169 бъркаш. Първи бяха Англичаните !
143
1
 
1
 
! Отговори
169 преди 2 години
те руснаците щот не бяха там и то преди другите
142
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"САЩ: Ще е трудно да се издейства изтегляне на руските войски от Казахстан"_______Надали ще прекарат там 20 години както вие в Афганистан.
141
3
 
26
 
! Отговори
бабин ден е преди 2 години
Блинкенот знае къде минава пътят на коприната и това в Казахстан е разузнаване с бой!Първо целенасочено напуснаха Афганистан а сега започват последен напън да дестабилизират целият район!Второ организират с Англия и Австралия фронт срещу Литай в пацифика!Във Фашингтон треперят какво ще кажат Путин и Си преди откриване на олимпиадата!Ще ти кажа днес на бабин ден-чака ви кюртаж мамини англосакси!
140
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
САЩ не спряха да са на всяко гърне мерудия.Това вече става досадно.Нека казахите сами да се оправят, не е работа на други държави да се месят.И Русия трябва да си отиде, но само при положение че никой няма да се насади на нейното място.Обаче САЩ със сигурност ще се насадят и то под носа на руснаците. Значи няма да стане, нито трудно нито лесно.Докато тази ловна гонка престане нищо в света няма да се промени.Външната политика трябва да се промени изцяло. Ама къде ти!
139
2
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А когато САЩ дойдат у вас какво става? Започваш да им плащаш за базите, за храна а иконсумативи и за всички безобразия, които вършат техните войници, които безчинстват на воля и не са подвластни на местните закони. Ето САЩ дойдоха в западна Европа и до сега не може да ги изгонят от там домакините. Лично съм говорил с германци, те доверяват, че не могат да понасят окупационните войски на САЩ. Руснаците си тръгнаха, а САЩ нагло и нахално дерибействат в Германия, без надежда да се махнат от там.
138
1
 
38
 
! Отговори
Бай Иван преди 2 години
Но пък видяхме за 50 години как оризови фермери и миналата година неграмотни козари с калашници изгониха великата американска армия и се отърваха от "вноса на демокрация " ;) !!!
137
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Ще е трудно да се издейства изтегляне на руските войски от Казахстан" -- този е за оплакване, много е неграмотен и е много лесно на Путин да се възползва. Там има 5000 човека войска и те за една седмица ще си заминат сами, но щом ще е трудно, Путин скоро ще преговаря с бай-дън и ще се възползва от американската неосведоменост.
136
1
 
37
 
! Отговори
Наглец преди 2 години
А защо не изтеглите Вашите войски от целия свят?