ЕС удължи за 15-ти път санкциите срещу Русия

Те ще важат още 6 месеца
13 яну 2022 20:58, Нели Христова
97
ЕС удължи за 15-ти път санкциите срещу Русия
Снимка: БГНЕС

Европейският съюз удължи за 15-и път с шест месеца секторните икономически санкции срещу Русия, които бяха наложени през юли 2014 г. "заради действия, подкопаващи суверенитета и териториалната цялост на Украйна".

"Съветът реши да удължи срока на действие на ограничителните мерки, насочени към определени сектори на руската икономика, с 6 месеца, до 31 юли 2022 г.", се казва в изявление на Съвета. „Решението на Съвета на ЕС се основава на последната оценка на изпълнението на споразуменията от Минск, направена на заседанието на Европейския съвет (срещата на върха на ЕС) на 16 декември 2021 г. Първоначално споразуменията от Минск трябваше да бъдат изпълнени до 31 декември 2015 г.“

На срещата на върха на ЕС през март 2015 г. беше взето решение икономическите санкции срещу Русия да останат в сила до изпълнението на споразуменията от Минск, без да се уточнява какво ще се случи, ако Киев блокира изпълнението им.

През 2014 г. ЕС наложи санкции на Русия във връзка със събитията в Украйна и присъединяването на Крим към Русия. Рестриктивните мерки бяха многократно удължавани и разширявани. Преговорите за безвизово пътуване и ново рамково споразумение за сътрудничество бяха преустановени, на руски официални лица беше забранено да влизат в общността, а активите им бяха замразени. Бяха обявени и търговски, финансови и военни ограничения. В отговор Русия наложи забрана за внос на редица хранителни продукти от ЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
0
 
0
 
! Отговори
Оберщурмбанфюрер преди 2 години
До процедурно питане (by William Shakespeare) --- Ситуацията на Хамлет - to be or not to be - виси над главите им като Дамоклев меч.
73
0
 
0
 
! Отговори
Оберщурмбанфюрер преди 2 години
До Анонимен 78 --- Абе, не им пука, не им пука, но няма цял живот да ручат оружия, нефт и пият бензин (самагон). За да съществуват ония славета трябва и да хапват по нещо, щото може и да им прещрака някое реле в пияните глави и да стане мазало.
72
7
 
3
 
! Отговори
процедурно питане преди 2 години
след 6 месеца ще има ли Русия и Путин изобщо?
71
0
 
12
 
! Отговори
Влиянието на запада преди 2 години
Дълги санкции - дълъг живот!
70
1
 
13
 
! Отговори
dakotabg преди 2 години
Путин го е преместил отдавна!
69
4
 
2
 
! Отговори
Кико преди 2 години
Къде намирате в. Правда,аз не я намирам а искам да "чета"
68
5
 
15
 
! Отговори
-- преди 2 години
До :)Европа вече е изчезнала, ама защо не го виждате незнам, във всички елитни западни университети задължително се изучава политикономия, та за тези дето не са наясно чико Маркс го е написал още миналия век. Каква пазарна икономика има в момента? Всички държави в Европа минаха на дотации, нешо да ви напомня за добрия стар социализъм?Вчера унгария обяви 6 продукта /хляб, брашно, олио../ държавно регулиране.В Америка 32 милиона са на купони. Ами четете малко бе.
67
2
 
17
 
! Отговори
Путин преди 2 години
Изключително сме благодарни на западните си 'партньори' - без тези санкции никога нямаше да разберем колко стабилна ни е икономиката, а можеше даже да изпаднем в зависимост от запада! Направо закрепете санкциите като вечени!
66
5
 
18
 
! Отговори
Натовеца преди 2 години
Само така санкции срещу Русия мощно до последния не умрял от глад и студ европеец ,всичко в името на транс-атлантическата дружба ,как ще си позволяват тия наши европейски съюзници да не купуват напшата братска американска газ докарана с танкери от хиляди километр през океана и на демократична по -висока цена от една руска тръба ,ама я !Бой срещу Русия до последния европеец директива на фашингтон!
65
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
НАТО да влиза да освобождава Украйна от Русия. Стига са ставали за смях. Туй НАТО плаши само слаби държавици. Лъжат ни с НАТО. Не сме защитени от нищо.
64
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Европейският съюз е най-големият поддръжник на Съветския съюз и републиките. Европейският съюз воюва срещу Съветския съюз през 1917-1923 година, искаше да върне Руската империя, после искаше да освободи пак Украйна през 1941 година.
63
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Европейският съюз вече санкционира Русия през 1941 година за нарушаване на териториалната цялост на Руската империя. Украйна е болшевишка държава, създадена от Ленин. Запада трябва да защитава Руската империя, а тя защитава болшевишката революция и създаването на Съветския съюз.
62
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"На срещата на върха на ЕС през март 2015 г. беше взето решение икономическите санкции срещу Русия да останат в сила до изпълнението на споразуменията от Минск, без да се уточнява какво ще се случи, ако Киев блокира изпълнението им"-пак лицемерието на Запада.
61
2
 
5
 
! Отговори
:) преди 2 години
ХА ХА ХА.
60
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЕС пак не са в час, защото Русия не е страна в споразумението от Минск, че да изпълнява ангажименти.
59
4
 
13
 
! Отговори
Хм преди 2 години
Упадъкът и евентуалното разпадане на ЕС няма нищо общо с Русия,а се дължи на ****от*ската джендърска политика на собственото му ръководство.ЕС може да се справи и без контакти с Русия,но не може да се справи със себе си.
58
15
 
2
 
! Отговори
:) преди 2 години
ДОКАТО МЕЧТАЕТЕ ЕВРОПА И САЩ ДА ИЗЧЕЗБАТ, ДА НЕ ВИ МИНЕ ЖАЛКИЯТ РУСКИ ЖИВОТЕЦ В МЕЧТАНИЯ. :)
57
10
 
3
 
! Отговори
:) преди 2 години
ПОЛША МОЖЕ ДА ИЗЛЕЗЕ ОТ ЕС, ВЪПРЕКИ, ЧЕ СЕ СЪМНЯВАМ, НО ОТ Н А Т О НЯМА ДА ИЗЛЕЗЕ. :) ПРЕКАЛЕНО ЗЛЕ СА СИ ПОСТЛАЛИ РУСНАЦИТЕ В ПОЛША. :)
56
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не знам само като изчезне Европа и САЩ фалират, накъде ще бягат руснаците? :) Сигурно в Китай и ОАЕ. :))) Щото там руските про-ки са най-вървежни. :)
55
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Унгария и Полша подготвят напускане на ЕС. Подир тях върви и Чехия, а от там нататък доминото прави агитка, еггасси...