Economist: Геополитическата игра на Путин води към война!

Ще успее ли дипломацията да предотврати войната?
14 яну 2022 21:00, Петя Славова
420
Economist: Геополитическата игра на Путин води към война!
Снимка: БГНЕС

Докато руските танкове навлизат на запад от Владивосток в тихоокеанското крайбрежие към границата с Украйна, американските дипломати се отправят на изток. Това пише в коментар екипът по Европа на "The Economist".

От балканските войни през 90-те години на миналия век в Европа не е имало седмица на толкова важни срещи на високо равнище по въпросите на сигурността. На 10 януари американските дипломати се срещнаха с руските в Женева. Два дни по-късно Съветът НАТО-Русия се събра в Брюксел. На 13 януари дипломатите се отправиха към Виена за срещата на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) - група от 57 държави.

Целта на тази трескава дипломация е да се предотврати война. Правителството на Русия поиска, наред с други неща, НАТО да спре да се разширява и да се изтегли от местата, които са били част от Съветския съюз. То иска членовете на НАТО да спрат да си сътрудничат с Украйна и правна гаранция, че Украйна и Грузия никога няма да се присъединят към алианса (нещо, което на тези страни беше обещано по-рано). Америка и европейските ѝ съюзници се съгласиха да обсъдят заявените от Кремъл изисквания, като същевременно укрепиха отбраната си и заплашиха със санкции, ако руският президент Владимир Путин отново нападне Украйна.

На пръв поглед срещата на високо равнище охлади кризата. Сергей Рябков, заместник-министър на външните работи на Русия, заяви, че срещата му с Уенди Шърман, заместник-държавен секретар на Америка, е била "много професионална" и "задълбочена". Г-жа Шърман, която предложи идеи за това как Америка и Русия могат да ограничат разполагането на ракети, както и за размера и прозрачността на ученията им, отбеляза, че Рябков е обсъдил дори "неща, които не са руски приоритети".

И все пак Рябков държеше това да не бъде разбрано погрешно. Сделките за ракетите и ученията били хубави, но странични като теми.

"За нас е абсолютно задължително да се уверим, че Украйна никога, ама никога няма да стане член на НАТО", каза той, уточнявайки на английски език: "Нуждаем се от железни, непробиваеми, правно обвързващи гаранции".

Такива не бяха предоставени, когато Русия се срещна с останалите 29 членове на НАТО в Брюксел на 12 януари за четиричасови преговори.

"Само Украйна и 30-те съюзници могат да решат кога Украйна може да стане член на НАТО", заяви след срещата Йенс Столтенберг, генерален секретар на алианса. "Никой друг не може да го направи."

Това не беше изненада за Москва, която очакваше исканията ѝ да бъдат отхвърлени. По-малко ясно беше дали целта на Кремъл е била да се получи претекст за нападение срещу Украйна, или просто да се генерира материал за пропаганда. Близки до Путин, твърдят, че той отдавна е загубил интерес към ежедневната работа по управлението на Русия, а се вълнува повече от всякога от геополитическия театър; през последните месеци руски официални лица правят грандиозни паралели с Кубинската ракетна криза. Путин е наясно, че обикновените руснаци имат малък апетит за голяма война. Въпреки това той се надява да ги държи в състояние на страх, за да отвлече вниманието им от многобройните недоволства, които таят срещу неговия режим.

Западните официални лица се стремят да продължават преговорите възможно най-дълго с надеждата, че кризата може да се разсее. Руски официални лица многократно са предупреждавали, че няма да бъдат въвлечени в това, което Путин нарече "блато" относно проточващите се дискусии, не на последно място защото нахлуването в Украйна ще стане по-трудно, след като земята в източната част на страната се размрази през пролетта. Столтенберг заяви, че Русия е отворена за идеята за по-задълбочен диалог, но е отказала да се съгласи на график за по-нататъшни срещи. Путин ще има последната дума, но неговите емисари не показват голямо задоволство. Александър Грушко, ръководител на делегацията на страната в Брюксел заяви, че ако дипломацията се провали, заплахата от НАТО ще бъде "парирана с военни средства".

Ако Русия наистина нападне Украйна, американски официални лица обещаха "масирани" икономически санкции, далеч надхвърлящи тези, наложени след предишните ѝ нападения през 2014 г., когато анексира Крим. Те намекват за изключване на Русия от мрежата "Суифт", която свързва банките една с друга, и за забрана да получава стоки с американска електроника в тях. Мерките ще бъдат "такива, каквито той никога не е виждал", предупреди Джо Байдън, американският президент, след разговор с Путин на 7 декември.

Европейците също проучват възможността за налагане на санкции на банки и лица, близки до Кремъл, казва Сабине Фишер от SWP, мозъчен тръст в Берлин, но те са по-нервни. Тя казва, че има "сериозни опасения" относно изхвърлянето на Русия от "Суифт", чието седалище се намира в Белгия, защото това би навредило на обикновените руснаци, и че санкциите на ЕС трябва да са целенасочени.

Съществува и несигурност относно съдбата на "Северен поток-2" - спорния газопровод от Русия до Германия. Американски официални лица твърдят, че Германия се е съгласила да преустанови строителството на газопровода в случай на война. Коалиционното правителство на Германия продължава да е разделено по въпроса, а някои служители се опасяват от ограничаване на доставките на газ точно в момент, когато Европа е изправена пред надвиснала енергийна криза.

Самата Украйна, която е в центъра на кризата, до голяма степен остава встрани от тази дипломация. На 2 януари Байдън разговаря с Володимир Зеленски, президента на Украйна, за втори път в рамките на един месец, а на 10 януари Столтенберг посрещна в Брюксел заместник министър-председателя на страната, за да изрази солидарност. Въпреки това на Украйна беше дадена само една възможност да участва в преговорите - на срещата на ОССЕ, която се разглежда като маловажна в сравнение с останалите.

В същото време Русия не показва никакви признаци на отстъпление. Нейното струпване обаче става бавно и все още не е достатъчно голямо за "сериозна" офанзива, казва служител на европейското разузнаване. Русия е разположила предимно оборудване, а не напълно окомплектовани единици; персоналът ще бъде докаран по-късно. Но фактът, че страната е започнала да изпраща сили от източния си военен окръг, на повече от 6000 км от Украйна, е "ужасяващ знак", предупреждава Конрад Мюзика от „Rochan Consulting“, който следи руските военни движения.

"Моята прогноза е, че тези преговори ще приключат без успех в рамките на няколко месеца", казва Руслан Пухов, директор на мозъчния тръст "Cast" в Москва. "Рискът от война с Украйна е много голям."/БГНЕС

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


420
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
305
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Оберщурмбанфюрер 352Само да попитам след като говориш за древноста и Путин още не е бил планиран защо цапаш и разводняваш форума с твойте запетайки и правопис?
304
7
 
2
 
! Отговори
Оберщурмбанфюрер преди 2 години
До Анонимен 353 = "Реалността е извън мозъчните промивки!" - >>> Неграмотността - също!
303
1
 
4
 
! Отговори
Мерки и теглилки преди 2 години
Мерките ще бъдат "такива, каквито той никога не е виждал" - а сигурно и никой никога няма и да ги види :):))
302
4
 
4
 
! Отговори
Офертата на запада: преди 2 години
Цената на Украйна е мрежата "Суифт", която руснаците дублираха и американска електроника - която се прави в Китай. Басе и офертата! Руснаците направо да взимат! Ако това е "непосилната цена" - на запад са смешни!
301
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Оберщурмбанфюрер, чЕБУРАШКИН ако живееш между запетаите, то там ще си и умреш! Реалността е извъм мозъчните промивки!
300
5
 
3
 
! Отговори
Оберщурмбанфюрер преди 2 години
До Анонимен 348 --- Мисля, че достатъчно ясно съм се изразил относно значението за мястото на запетайката в едно изречение. Примерът е от древността, когато Путин още не е бил заплануван. :)
299
0
 
1
 
! Отговори
:) преди 2 години
А, И ДА ПОПИТАМ ОЩЕ - ВИСОЦКАЯ НА КУХНЯ ВОНИ ЛИ? :))) ИЛИ НА ***? :)))
298
5
 
4
 
! Отговори
Оберщурмбанфюрер преди 2 години
До Анонимен 244 --- Идеята на "повествованието" е ЗАПЕТАЙКИТЕ, които могата да объркат много неща. Перефразирал съм "да се обеси(,) не(,) да се помилва", за да демонстрирам как пунктуацията може да обърка смисъла на изречението, което да има фатални последствия за някой. (Заб. Зная, че в Русия НЯМА смъртно наказание от момента, когато Русия стана член на ЕСПЧ) ;)
297
1
 
0
 
! Отговори
:) преди 2 години
ВСЕГО ХОРОШЕГО! :)
296
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
338-Запетайката не може да я сложиш където искаш, "всъщност можеш", а във това дето си написал тя може да се сложи само на едно място. АНАДЪМО?
295
0
 
0
 
! Отговори
. преди 2 години
ДА НЕ ГОВОРИМ КАК СЕ НАКАЗВА САДИЗМЪТ POST MORTEM. СЪС СЪЩОТО. ТАКА ЧЕ, МОЖЕТЕ САМО ДА СЕ НАДЯВАТЕ ДА СТЕ BOTH САДО-МАЗО. :)))
294
0
 
0
 
! Отговори
. преди 2 години
О, ЩЕ ВИ РАЗНИЩЯ, ВЕЧЕ СЪМ ПОЧНАЛ, А БЕЗСРАМИЕТО ВИ САМО УТЕЖНЯВА ПОЛОЖЕНИЕТО ВИ. ДА НЕ ВИ ВЗЕМАТ АМЕРИКАНЦИТЕ В ГУАНТАНАМО ДА ВИ ИЗСЛЕДВАТ. :) ЩОТО ВИ ЧАКА ВИВИСЕКЦИЯ.
293
0
 
0
 
! Отговори
. преди 2 години
ЗНАМ И ЧЕ ИПАТИЕВИЯТ ДОМ НЕ Е НА ИПАТИЕВ, А НА МИХАЛКОВИ И Е ДАРЕН "БЕЗВЪЗМЕЗДНО" ТАКА ДА СЕ КАЖЕ. :)))ДО ДЕВЕТО КОЛЯНО. :)
292
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Оберщурмбанфюрер 338Случйно да си чувал че в Русия смъртното наказание е отменено ?И познай в коя твоя страна то се изпълнява и до ден днешен ?
291
0
 
0
 
! Отговори
. преди 2 години
ВСЪЩНОСТ, ЗНАМ, ЧЕ ЕВРЕИТЕ НЕ СА ПЛАТИЛИ НИЩО ЗА ТРУПА НА МОМИЧЕТО. ПРОСТО СА РАЗРЕШИЛИ НА РАЗОРЕНИТЕ КОНЧАЛОВСКИ И ВИСОЦКАЯ ДА ЖИВЕЯТ В КЪЩАТА, КОЯТО Е ЕВРЕЙСКА СОБСТВЕНОСТ И ДА, Я СТОПАНИСВАТ И ЧИСТЯТ.
290
5
 
4
 
! Отговори
Оберщурмбанфюрер преди 2 години
При положение, че семейство Романови бяха останали живи и управляваха Русия, СЕГА държава щеше да е конкурентно способна на САЩ, Китай и ЕС, но уви - тълпата, про'зд'таците, невежите, плебсът взеха властта и изклаха интелигенцията. Същото се случи и в България след 9-ти Септември. Трябва да минат поне 10 генерации, за да се получи някакъв що-годе възход и генетично изчистване. В противен случай ще гледате сериал от безрезултатни избори. Тъжно е да го признаем, но е факт. Това е!
289
0
 
0
 
! Отговори
. преди 2 години
ЩЕ ВИ РАЗНИЩЯ. ЦЯЛАТА ВИ СКА. ПА. НА ДЪРЖАВА И ЩЕ ПОЧНА ОТ МИХАЛКОВИ-КОНЧАЛОВСКИ.
288
2
 
3
 
! Отговори
. преди 2 години
МЕЖДУ ДРУГОТО, ЗНАМ СЪЩО, ЧЕ РОДЪТ МИХАЛКОВИ Е ИЗИГРАЛ РЕШАВАЩА РОЛЯ В УБИЙСТВОТО НА ЦАРСКОТО СЕМЕЙСТВО ПРЕЗ 1918 ГОД. ЗАТОВА СА И ТОЛКОВА ПРИВИЛЕГИРОВАНИ ОТ БОЛШЕВИКИТЕ ПОКОЛЕНИЯ НАРЕД. ЗА POST MORTEM НЯМА ДА ПИША, ЧЕ НЯКОЯ РУСКА СВИ-НЯ МОЖЕ ДА ПРИПАДНЕ ОТ СТРАХ.ОБЕДНЯВАНЕ И ШИЗОФРЕНИЯ - ТОВА ЩЕ Е НАКАЗАНИЕТО, Т. К. БОГ НАКАЗВА ДО ДЕВЕТО КОЛЯНО. ЗА POST MORTEM - ПОСТ МОРТЕМ. :)
287
2
 
1
 
! Отговори
. преди 2 години
ВСЪЩНОСТ СУМАТА НЕ Е ВАЖНА. НО ИЗГЛЕЖДА ПРОДАЖБАТА НА ТРУПА НЕ ВИ ПРАВИ ВПЕЧАТЛЕНИЕ, ВИЖДАТЕ САМО ДУМАТА "СУМА".
286
4
 
5
 
! Отговори
Оберщурмбанфюрер преди 2 години
Ако Путин каже: "Да се разстреля не,(запетая) да се помилва" - вие оцелявате, но ако нареди: "Да се разстреля,(запетая) не да се помилва" - тогава сте пътник. Със запетайките трябва много да се внимава. Един невеж писар може да обърка цялата цинцифуция. ;)