Ако Русия нахлуе в Украйна, разходите за ЕС ще бъдат опустошителни

Европа няма шанс при евентуална война
16 яну 2022 21:07, Нели Христова
822
Ако Русия нахлуе в Украйна, разходите за ЕС ще бъдат опустошителни
Снимка: БГНЕС

Независимо дали Владимир Путин ще вкара войските си в Украйна или не, той за пореден път изправи Европа пред най-болезнената реалност - бидейки твърде слаба, за да се защити, тя вече не може да разчита на Съединените щати да ѝ се притекат на помощ.

Изправени сме пред реалност, в която Русия, въпреки че икономиката ѝ е с размерите на тази на Португалия, е способна да тормози и сплашва континента благодарение на енергийните си запаси и готовността си да проектира огромна военна мощ.

Разбира се, всяко руско нахлуване в Украйна би струвало на Русия цяло състояние и вероятно би имало изтощителни последици за нея. Малко вероятно е инвазията да е предпочитаният от президента Путин вариант. И все пак, в тази игра на "ходене по острието на бръснача" има и друга реалност.

Ако Русия нахлуе в Украйна, разходите за Европа ще бъдат също толкова опустошителни. Това ще принуди зависимите от газ европейски държави да търсят скъпи алтернативи и да инвестират милиарди в инфраструктура - от газопроводи до специални хранилища. Освен това Русия остава ключова дестинация за износ и доставчик на други ресурси освен нефт и газ. Помислете за доставките на титан!

Докато Кремъл отдавна подготвя постепенно отделяне от Европа, обратното остава немислимо за повечето европейци. Докато значителна част от руското население би подкрепила интервенция в източната част на Украйна, гражданите на много европейски държави трудно ще приемат войници да умират за нещо, което те смятат за чужда на тях, периферна страна - Украйна.

Безброй пъти сме чували високопоставени европейски бизнес лидери да симпатизират на ръководството на Путин до такава степен, че човек остава с впечатлението, че те са по-привлечени от силното руско ръководство, отколкото от западния либерализъм.

Пушечно месо

Нека бъдем справедливи. Ако на този етап европейските държави се наложи да се изправят срещу голяма руска сухопътна инвазия, много войници ще се окажат пушечно месо.

Западноевропейските сухопътни сили се превърнаха в обемист корпус на мира, като колесните им бронирани машини едва ли са подходящи за бой по калните бойни полета в Източна Европа, огневата им мощ не може да се сравнява с руската, а командната и комуникационната им инфраструктура е силно уязвима за огромните възможности на Русия за водене на електронна война.

Преследването на лошо оборудвани терористи е едно, а изправянето пред огромна конвенционална армия, готова на саможертва - съвсем друго.

Много европейски сухопътни сили се борят с комплекса на хищника от "глобалната война срещу тероризма". Те са свикнали да имат превъзходство, поне по отношение на технологиите и огневата мощ, и изпитват огромни трудности да си представят, че нападателят от последното десетилетие може да се превърне в нападател в мащабен конфликт. Цялото стратегическо мислене в това отношение се е насочило към защита, тактиката - към ограничено оперативно нападение, често дори от разстояние. Сухопътни сили като руските се обучават също и на прецизни и далечни удари, но винаги съчетани с груба сила - носене на залпове от ракети и артилерия и придвижване на големи части с размерите на дивизия.

Саможертва и отслабване

Ако всичко в Европа е свързано с ефективността, въоръжени сили като руските все още отчитат саможертвите и отслабването си. Изтънчените войни не съществуват в руския стратегически речник.

Европа страда от липса на всичко. Дори и да се опита да избегне участието на фронтовата линия, подкрепата отзад също няма да е много на лице. Много държави не разполагат с противотанкови ракети или запасите им от боеприпаси са опасно ниски. Усъвършенстваните изтребители, способни да пробият руската противовъздушна отбрана, все още са рядкост. Специалните сили, които биха могли да бъдат решаващ актив, са заседнали в Африка и се борят да привлекат достатъчно качествени новобранци.

САЩ бавно попълват арсеналите си с нови прецизни боеприпаси с голям обсег, но ще предпочетат да ги изпратят в Тихия океан. Те запазват значителна конвенционална възпираща сила в Европа, включваща 70 000 войници, стотици предварително разположени бронирани машини и десетки изтребители. И все пак това не е достатъчно, за да се противодейства на руско нахлуване в страна като Украйна - а Вашингтон просто не може да си позволи война с Русия сега, когато Китай е станал толкова силен.

Можем безкрайно да разсъждаваме върху това какво подтиква Русия да натрупва огромно военно присъствие на границата с Украйна, върху това как се стигна дотук, върху опасенията и фрустрациите и от двете страни.

Това, което е ясно обаче, е че навлизаме в нова надпревара в политките на великите сили и че Европа пристига на старта не като силен, единен отбор, а като тълпа от примитивни наивни пигмеи./БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


822
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
460
1
 
1
 
! Отговори
Бони преди 2 години
Нормално е за по-добро бъдеще на света Европа и САЩ да бъдат подчинени и превъзпитани
459
0
 
2
 
! Отговори
Пушечно месо преди 2 години
Нека бъдем справедливи. Ако на този етап европейските държави се наложи да се изправят срещу голяма руска сухопътна инвазия, много войници ще се окажат пушечно месо.Западноевропейските сухопътни сили се превърнаха в обемист корпус на мира, като колесните им бронирани машини едва ли са подходящи за бой по калните бойни полета в Източна Европа, огневата им мощ не може да се сравнява с руската, а командната и комуникационната им инфраструктура е силно уязвима за огромните възможности на Русия за водене на електронна война.
458
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Военнолюбци войната не е прайд.
457
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От два дни Русия не е нападала Украйна. Излагате се, всеки ден по една такава статия. Прави ми впечетление и че никой не е тровен с новичок от година. Не сте в крак с добрите традиции на дезинформацията.
456
1
 
4
 
! Отговори
Галя преди 2 години
Според пресата на Украина Русия е трябвало да атакува Украйна на 1 декември. Украйна не чакаше. 24 декември - и отново Украйна не дочака. Веднага след новата година - отново Украйна не дочака. Кога, кога? И отново, вероятно Украйна няма да чака руски войници.
455
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще видим какво могат "пигмеи" срещу джудже.
454
18
 
3
 
! Отговори
Русофил преди 2 години
Ако Русия нахлуе в Украйна ще е достатъчно още в първата минута да бъде насочена една малка ракета по оперативна информация и няколко подготвени десетничка по малкия руски гном където и да се намира за да прави компания на Бин Ладен!
453
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това, което е ясно обаче, е че навлизаме в нова надпревара в политките на великите сили и че Европа пристига на старта не като силен, единен отбор, а като тълпа от примитивни наивни пигмеи. - тук улучихме в 10-ката
452
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До българин И с какво ще нахлуеш бе, приятелю? Ти нямаш нищо. Самият твой з.дник е абсолютно гол.
451
0
 
3
 
! Отговори
Ненормален работещ преди 2 години
към "българина" Прочети какво пише 660! И помисли ако още можеш ...
450
0
 
11
 
! Отговори
Селянин преди 2 години
Към т.наричащият се "българин" 667: Кои са "ние"? Възможно е да си единствен но ти си от времето на Людовик IV и си въобразяваш че можеш да говориш "Народа/държавата това съм аз!" Аз не съм от твоите "ние, запомни го!
449
22
 
3
 
! Отговори
българин преди 2 години
ако Русия нахлуе в Украйна българите ще му нахлуем в задните части на джуджето... Заклевам се!
448
3
 
7
 
! Отговори
бл.134 в Зап. парк преди 2 години
Маййнанта му на слугинаж ЕС. Великите печатари.Накрая и те ще свършат като съюза ,мамейки собственото си население със зелена сделка, количествени улеснения и бързото охлаждане на ядрото на Земята
447
7
 
26
 
! Отговори
аз преди 2 години
БЪЛГАРИЯ - НАПЪЛНО НЕУТРАЛНА!!!НИКОГА СРЕЩУ РУСИЯ!!!!!!!!
446
23
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кой комунист е написал тази статия?
445
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вятърни мелници да сложат и Меркел и Урсула да духат да ги задвижат!
444
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Що бе що опустошителни наще приятели от сащ ще ни ласкат с вазелин няма да боли както сега
443
19
 
7
 
! Отговори
Съгласен! преди 2 години
До Анонимен: "Скоро РАСИЯ ще бъде огрята от бяла килотонна светлина" - докато се появява нов световен окен между Канада и Венецуела.
442
0
 
13
 
! Отговори
Цената на Украйна преди 2 години
От писаното се разбира ЧЕ цената на Украйна за Русия постоянно ще пада, а цената за НАТО стремглаво ще расте! КАКТО на запада искаха - ето им пазарни отношения!
441
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
659-щото там меки китки като теб не виреят.