Москва: Силите на НАТО да се изтеглят от България и Румъния

Това било част от предложените гаранции за сигурността на Русия
21 яну 2022 11:48, Елка Василева
1315
Москва: Силите на НАТО да се изтеглят от България и Румъния
Снимка: архив, БГНЕС

България и Румъния не са били членки на НАТО към 1997 г. и затова искането на Русия към Алианса за изтегляне на чуждестранните сили, техника и въоръжения се отнася за тези две страни . Това се казва в разпространени днес отговори от руското външно министерство на медийни въпроси, зададени на пресконференцията на руския външен министър Сергей Лавров.

Още по темата

„Става дума за изтегляне на чуждестранните сили, техника и въоръжения и други стъпки с цел връщане към конфигурацията на състоянието от 1997 г. на територията на страните, които не са били членки на НАТО към посочената дата. Към тези страни се отнасят и България, и Румъния“, посочва Лавров.

В края на 2021 г. Русия публикува проектодоговори със САЩ и споразумения с НАТО за гаранции за сигурността. Москва изисква от западните си партньори юридически гаранции за отказ от по-нататъшно разширяване на НАТО на изток, присъединяване на Украйна към Алианса и създаване на военни бази в постсъветските страни, припомня РИА Новости.

Първият кръг от преговорите по тази тема се проведе в Женева на 10 януари. Последва заседание на Съвета Русия-НАТО в Брюксел. След това на 13 януари се проведоха консултации в рамките на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1315
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
996
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Голямо унижение. А можеше да не се стига до тук. Трябва незабавно да излезем от НАТО.
995
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От Русия ултиматуми не приемаме! Поемаме го само на ЕС и САЩ. Ще се бием до последния българин срещу Русия! С НАТО сме силни.
994
5
 
1
 
! Отговори
моето мнение преди 2 години
Путин няма да нападне *** ако не бъде провокиран. Това може да стане само ако *** нападне суверенните нови държави: ДНР и ЛНР. Тогава Путин ще бъде принуден да завземе цялата руска територия на която сега са разположили ***!
993
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България: Кремъл да изтегли башибозука си от Приднестровието, Южна Осетия, Сирия, Крим, Донбас,...!
992
5
 
5
 
! Отговори
Рико преди 2 години
Всички американски *** да са първи на фронтовата линия. Както тук водят диаманти войни да ги видим там в окопите как воюват!Аз ще ги нападам отзад в тила
991
6
 
6
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Холивуд ви е промил мозъците. Невежеството ви за Европа и Русия е тъжно..но такива сте продуктите на on=line културата...
990
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България се превърща в бойно поле. Испания и Холандия изпращат изтребители и военна техника в България и Черно море. Ще ги бием руснаците, почнахме ги, Русия е гола вода с бевепето. Победа.
989
2
 
4
 
! Отговори
Мнение преди 2 години
Някои управляващи им е изгодно да има американски окупационни войски у нас , а защо ли? Отговора е *** крали са Много и когато си тръгнат окупаторите няма кой да ги пази тогава ще скачат по самолетите на окупаторите да ги спасят от народния гняв!
988
3
 
2
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Предлагам да наложим девастейтинг санкции на Русия като спрем да купуваме газ и нефт от Русия и да я държим отговорна ако нахлуе в Украйна. Това ще задуши руската икономика и ще бъде катастрофа за Русия.
987
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е много е силен НАТО като гледа как руснаците влезнаха в Крим.Сега пак е много силен НАТО и ще гледа как пак ще влезнат в Украина.Силен на думи!
986
3
 
3
 
! Отговори
много си тъп преди 2 години
До Анонимен 1142: Знаеш ли колко струва 1 летателен час с тази бракма? Да не си мислиш, че ресурсите на тези измислени брички е безкраен. Да не говорим, че тук няма хангари с климатици, както и писти на които да летят и кацат. Защо си мислиш ни накараха да купим 50 годишните Ф-16? Даже за тях нямаме писти. Малко чакъл по пистата и отидоха за скрап прехвалените ф-35.
985
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Черно море ще стане горещо! Бой по руснаците! С НАТО сме силни! Танкове Абрамс и хеликоптери Апаче идват в Ново Село! Победа!
984
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия даде hint. Най-вероятно военно-техническият отговор на Русия ако САЩ не приемат предложенията и за сигурност ще бъде удар по натовските инфраструктури в Румъния и България. Но това не бива на ни притеснява - България е член на ЕС и НАТО, в ЕС и НАТО сме силни, а Русия е слаба. Победа! Заедно ще победим Русия!
983
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нали се сещате кой инвеститор ще инвестира пари и проекти в една и без това изостанала и мизерна страна за която Русия иска НАТО да изнесе военната си техника и съоръжения от територията и, като предупреждава, че ако не го направи, то Русия ще използава ВОЕННО-ТЕХНИЧЕСКИ средства за да постигне целите си. Сещате ли се, драги суверенни независими и сами решаващи българи, пълноправни членове на ЕС и НАТО? А? Сещате ли се? И какво ще направят западните компании с офисите си и бизнеса си който вече са отворили и развиват в България, ще продължат ли?
982
6
 
5
 
! Отговори
Българин преди 2 години
България е суверенна държава и направи своя избор в НАТО. България е силна с НАТО. Ние българите призоваваме Русия да спазва нормите за сигурност в Европа и да спазва международното право.
981
6
 
1
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Вместо да се предаваме и да изпълняваме ултиматума на Русия и да премахнем военната техника на НАТО от източна Европа, ние от НАТО можем да започнем война с Русия и да я победим. Историята показва, че с Русия трябва да се действа настъпателно с решителни военни действия ако искаме да я победим.
980
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Комунистическият диктатор Путин отчаяно се опитва да оцелее останал на края на силите си и загубил изцяло подкрепата на народа си.
979
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русофилите лъжат, че България ще пострада при конфликт между НАТО и Русия. България е добре защитена от НАТО и вместо да слушаме русофилските заплахи можем да нападнем Русия и да спечелим, вместо да се предаваме.
978
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
САЩ и НАТО трябва да действат изпреварващо и да нанесат превантивен удар срещу Русия, да предприемат такива стъпки, че да не допуснат въстановяване на руската империя, заяви Кърт Волкер, бивш посланик на САЩ в НАТО. На всички е ясно, че Путин иска да възстанови съветската Империя.
977
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия не е в състояние да ни поставя условия. Русия не е в състояние да поставя условия на България. Русия беше победена в студената Война. България е с НАТО, НАТО е силен, България е силна! Русия е слаба!