Москва: Силите на НАТО да се изтеглят от България и Румъния

Това било част от предложените гаранции за сигурността на Русия
21 яну 2022 11:48, Елка Василева
1315
Москва: Силите на НАТО да се изтеглят от България и Румъния
Снимка: архив, БГНЕС

България и Румъния не са били членки на НАТО към 1997 г. и затова искането на Русия към Алианса за изтегляне на чуждестранните сили, техника и въоръжения се отнася за тези две страни . Това се казва в разпространени днес отговори от руското външно министерство на медийни въпроси, зададени на пресконференцията на руския външен министър Сергей Лавров.

Още по темата

„Става дума за изтегляне на чуждестранните сили, техника и въоръжения и други стъпки с цел връщане към конфигурацията на състоянието от 1997 г. на територията на страните, които не са били членки на НАТО към посочената дата. Към тези страни се отнасят и България, и Румъния“, посочва Лавров.

В края на 2021 г. Русия публикува проектодоговори със САЩ и споразумения с НАТО за гаранции за сигурността. Москва изисква от западните си партньори юридически гаранции за отказ от по-нататъшно разширяване на НАТО на изток, присъединяване на Украйна към Алианса и създаване на военни бази в постсъветските страни, припомня РИА Новости.

Първият кръг от преговорите по тази тема се проведе в Женева на 10 януари. Последва заседание на Съвета Русия-НАТО в Брюксел. След това на 13 януари се проведоха консултации в рамките на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1315
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
976
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до Анонимен нали се сещаш, че Русия е слаба и нищо не може да ни направи, Русия е гола вода с бевепето, бевепето и е по малко от бевепето на Италия.
975
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някои наистина май смятат,че между две империи България е суверенна?Блаженни са верующите....
974
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе нали бяхме евроатлантически партньори с ЕС и НАТО? Какви са фактите 15год. по-късно: България все още е извън Шенген, все още не сме сменили лева с евро(за щастие),все още ни трябват визи за Америка и т.н! Изводите: България е най-бедната в ЕС, образованието ни е кръгла нула, здравеопазването ни е да пази Бог, най-болни сме с най-висока смъртност, най-ниски пенсии и заплати, законите важат само за простосмъртните, управляващите са слуги на т.н ни партньори!Затова вън на България от ЕС и НАТО
973
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Владимир Путин рассказал, чему его научила ленинградская улица
972
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз пък смятам, че е крайно време всички държави да спират да се държат с нас като с пр()ститутки и да спрат да се карайт на кого да пуснем защото уж ни бил платили. Уважавайте народа ни, за да не ви изритаме по дирниците всички! България е независима държава. Съществуваме официално на тая територия от 1350 год и още 2 пъти по толкова на други територии. Никой няма да ни заповядва и да ни лашка. Никой. Нито руснаци, нито американци. Изискваме уважение! От всички!
971
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не ба, Русия е слаба, само блъфира, Путин както винаги само си говори, нищо няма да направи Русия.
970
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кралските военновъздушни сили на Холандия решиха да разположат два изтребителя от 5-то поколение в суверенната пълноправна членка на НАТО България през април и май, за да подкрепят дейностите на НАТО, като извършват Аir Рolicing в Черноморския регион!
969
1
 
0
 
! Отговори
до 1135 само питам преди 2 години
Е нали това е въпросът на въпросите.Нищо няма да направи,но недей да мислиш,че и Русия ще направи вече.Някои си мислят,че заради паметника на съветската армия турците все още не са тръгнали.
968
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сърбия купува газта през газопровоа на българска територия за 200$. България за 800$.
967
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нидерландия и Испания решиха да изпратят военна техника и изтребители Ф-35 в суверенна България.
966
2
 
2
 
! Отговори
отговарям преди 2 години
До само питам: САЩ ще се уплашат и ще се евакуират, като ще ни оставят в ръцете на Ердоган. Примери много, най пресния е от Афганистан. Талибанската армия е най добре оборудваната армия по стандартите на НАТО в средна Азия.
965
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България е СУВЕРЕННА ДЪРЖАВА и САМА избира каква ще бъде политиката й. Това да си го набият в дебелите кратуни всички, без значение дали са руснаци, американци, немци или каквито и да било. Ние, българите, решаваме кога и къде ще членуваме! Ние! Според нашият интерес и според нашите виждания за живота който искаме.
964
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
1134 Всяко време си има своя лозунг. Цитирайки всички едновременно, правиш тюрлюгювеч.
963
3
 
1
 
! Отговори
само питам преди 2 години
Какво ще направи САЩ, ако Ердоган струпа 100 000 армия на границата с България?
962
4
 
1
 
! Отговори
Смехурко преди 2 години
Винаги с Германия, никога против Русия. Сещате ли се кой го е казал. Четейки коментарите ми се плаче. Минаха 33 години, отдавна вече сме от другата страна на бариерата и въпреки това се излива помия във форума. 45 години стигат, времето е наше. Сещате ли се?
961
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трябва да се наеме някой да изхвърли нпотата и "атлантиците" даже извън България. Динко или там някой друг да ги върже със свински опашки и или на някое сметище или към анадола.
960
7
 
7
 
! Отговори
Варненец преди 2 години
Когато бяхме с Русия, бяхме 9 мил. Откакто сме с ФАЩ и НАТО сме под 6,5. Ежегодно западните банки и корпорации крадат от Българско от 14 до 17 млрд Евро. Влез в магазин - даваш парите си на Запада. Влез в банка - плащаш големите лихви на Запада. Купи си втора/трета употреба - даваш парите си на Запада. И работещите бедни са 66 %. Загиваме.
959
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
1128 типичен тролл опорков съставящ си измислици че ходил навсякъде. Знам че философията ви е такава - отворено общество, но не си мърдал от тук, а мигрантите скачат 10 държави и имат повече права от тролла на нпото
958
0
 
7
 
! Отговори
Бай Ганьо преди 2 години
И едните и другите са маскари.
957
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
да променим малко заглавието: Силите на Русия да се изтеглят от Казахстан и Сирия.