Москва: Силите на НАТО да се изтеглят от България и Румъния

Това било част от предложените гаранции за сигурността на Русия
21 яну 2022 11:48, Елка Василева
1315
Москва: Силите на НАТО да се изтеглят от България и Румъния
Снимка: архив, БГНЕС

България и Румъния не са били членки на НАТО към 1997 г. и затова искането на Русия към Алианса за изтегляне на чуждестранните сили, техника и въоръжения се отнася за тези две страни . Това се казва в разпространени днес отговори от руското външно министерство на медийни въпроси, зададени на пресконференцията на руския външен министър Сергей Лавров.

Още по темата

„Става дума за изтегляне на чуждестранните сили, техника и въоръжения и други стъпки с цел връщане към конфигурацията на състоянието от 1997 г. на територията на страните, които не са били членки на НАТО към посочената дата. Към тези страни се отнасят и България, и Румъния“, посочва Лавров.

В края на 2021 г. Русия публикува проектодоговори със САЩ и споразумения с НАТО за гаранции за сигурността. Москва изисква от западните си партньори юридически гаранции за отказ от по-нататъшно разширяване на НАТО на изток, присъединяване на Украйна към Алианса и създаване на военни бази в постсъветските страни, припомня РИА Новости.

Първият кръг от преговорите по тази тема се проведе в Женева на 10 януари. Последва заседание на Съвета Русия-НАТО в Брюксел. След това на 13 януари се проведоха консултации в рамките на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1315
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С инфлацията и нашия бвп се вдигна ама станахме по-бедни, гледайте паритета на покупателната способност.
0
 
1
 
! Отговори
БАЙ ГАНЬО ЖУРНАЛИСТ преди 2 години
УКРАИНЦИТЕ НЯМА ДА ОБЯВЯТ ВОЙНА НА РУСИЯ, ЗАЩОТО ИЗГОНИХА МАЛОУМНИЯ СААКАШВИЛИ
4
 
7
 
! Отговори
СУВЕРЕНИТЕТ! преди 2 години
Суверенитетът на една държава е всичко, което дъжавата има. Другото се развива и се придобива. Но какъв е този двоен стандарт от нашите политици? Когато Русия напомня за обещанията на Запада, дадени на Русия, за да приеме условията на Новия Световен Ред през 1989, това е нарушение на суверенитета на страните от ИЕ. Когато обаче Запада казва на Русия какво да прави на собствената си територия и къде да държи войските си, това не е нарушение на суверенитета на Русия. Справедливостта е важна също.
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма да стане Лавров.Наще политици одавна се продадоха на САЩ.А сега говорят от името на народа.Не е имало референдум за или против НАТО.
6
 
2
 
! Отговори
Иван преди 2 години
На кой му пука за излиянията им. Когато потока пари от въглеводороди приключи в близко бъдеще ще се изядат сами като кучета. Народа им живее все по-зле и им замазват очите с дрънкане на оръжие. Държава, която произвежда по-малко от Южна Корея и заплатите са по-ниски от Северозападна България не може да си позволи да води такава война.
4
 
5
 
! Отговори
иде 04.02.2022 преди 2 години
Какво лъскане на кожляци на умствените и хормонални сбърканяци евроатлантици!Велекият Харолд Пинтър в София на въпрос на евроатлантически драскач журналист как би определил философията на американеца заяви дословно-целуниме по *** или ще ти разбия муцуната!Сега янките трябва да забравят 6 и 9 август 1945 и да застанат в партер и да целуват московси ***!
5
 
7
 
! Отговори
... преди 2 години
Другарят Путин по примера на другаря Ким Чен Ун иска чрез военни заплахи да издейства отстъпки,та да подобри дереджето на руския народ...
4
 
2
 
! Отговори
каргона преди 2 години
Абе тоз руснак що ми докаржа на явреин?
4
 
4
 
! Отговори
от Италия преди 2 години
Пред съда в Милано, мигрантите нападнали германските студентки твърдяха, че са ги помислили за украйнски *** и затова ги наобиколили на нова година!
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колкото да им е неприятно и колкото минуси да слагат, русофилите в България се топят с течение на времето и отиват в ръцете на Господ. Младото тийн поколение знае къде е Южна Корея (личен опит) , но идея си няма Москва на коя държава е столица. В много близко бъдеще този безмислен дебат в България ЗА или ПРОТИВ Русия ще избледнее и изчезне. За да бъдат харесвани и приети, руснаците трябва да правят така, че да се харесват на подрастващите, със сегашните си действия до никъде няма да я докарат.
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
водка "НАГЛЕЦ"
1
 
3
 
! Отговори
запознат преди 2 години
До само питам: Ще обложи с данък проституция украйнките работещи в бардаците в западна Европа и обслужваща там месните мигранти!
1
 
1
 
! Отговори
само питам преди 2 години
До Анонимен 1209: А *** с какво ще плати?
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе изказването на Радев срещу нахалството на Русия вчера беше малко уклончиво. Особено смущаваща беше думата безпредметно. С тая дума изказването на Радев заприбича на оправдание. Искането на руските наглеци станало безпредметно защото в България нямало постоянни натовски бази, но ако имаше тогава какво правим г-н пРезиденте?. Изказването на Петков пред парламента беше точно в целта и то беше цитирано от целия цивилизован свят.
4
 
8
 
! Отговори
да ви светна преди 2 години
При нахлуване на руските войски в ***, украинските военни веднага ще сложат оръжие и ще се присъединят към "окупаторите". Само така може да се премахне фашисткия режим в Киев.
4
 
7
 
! Отговори
ПРИЗИВ преди 2 години
Г-Н ПУТИН, РАЗРУШЕТЕ ЛАБОРАТОРИИТЕ НА ЦРУ В *** ЗА ПРОИЗВОДСТВО НА ВИРУСИ!
1
 
6
 
! Отговори
считам преди 2 години
че е правилно *** да престане да съществува, защото в нейните лаборатории за биологично оръжие беше създаден смъртоносния вирус ковид-19 и неговите варианти. Там беше създаден вируса под ръководството на инструкори вирусолози от САЩ. Ако тези лаборатории не престанат да съществуват, то ни чакат още много пандемии с далеч по висока смъртност. Живота на децата и внуците ви са в ръцета на г-н Путин!
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Приемането на украйна в нато ще донесе на сащ поне сто милярда е близките десетина години познайте от какво....от продажба на военна техника
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С нашият върховен главнокомандващ , с нашият премиер начело , от нищо не ни е страх и никой не може да ни уплаши ,те винаги ще вземат правилните решения ,имат огромен опит , смелост ,решителност и чувство за национално достойнство ,трябва да бъдем спокойни за нашето бъдеще !
2
 
2
 
! Отговори
ДО 1205 преди 2 години
Тия "бантустани" ги обитават 50 милиона души и като се обединят стават чудеса - например обръщат *** в бяг. Ставало и пак може да стане....