Стефан Янев: В понеделник се решава за самолетите от Испания и Нидерландия

Отношението ни към случващото се, ще е съобразено с националния ни интерес
22 яну 2022 14:30, Петя Славова
317
Стефан Янев: В понеделник се решава за самолетите от Испания и Нидерландия
Снимка: БГНЕС

Министерски съвет ще вземе решение в понеделник за ротацията на самолетите от Испания и Нидерландия. Това каза министърът на отбраната Стефан Янев във връзка с напрежението в Черно море и искането на Русия от вчера за изтегляне на войските на НАТО от България, предаде БГНЕС.

"Няколко думи за случващото се и първо не искам да остават с впечатление българските граждани, че нещо специално се е случило вчера, че някой специално е посочил с пръст България и е направил специално изявление. Този тип изявления се правят регулярно и не мисля, че трябва да бъдем толкова чувствителни, когато някой говори за нас", каза Янев.

Още по темата

"По отношение на цялостната картина и това, което се говори последните месеци във връзка с напрежението по източната границата на НАТО, по-специално отношенията Украйна – Руската федерация, както вече съм имал възможността да заявя българската държава и в частност Министерство на отбраната, т.е. отговорностите, които имам като министър на отбраната, ще бъдат съобразени с българския национален интерес. В този смисъл подготовката на военно присъствие, подготовката на допълнително усилване на това военно присъствие, демонстрацията на единството и солидарността на НАТО на българска територия, ще бъде направено при необходимост и при взимане на политическо решение с български въоръжени сили. От години говорим какво е реалното състояние и какво върви като модернизация и усъвършенстване на способностите на Българската армия и добре знаем, че има определени недостатъци. Тези недостатъци там, където ги имаме и където е преценено от военнотехническа гледна точка, ще бъдат компенсирани с такъв тип способности на съюзни, държави от НАТО", каза още Стефан Янев.

Той отговори на въпроса за испански самолети и за самолети от Нидерландия. "Да, това са точно такъв тип самолети, които ще изпълняват задачи по охрана на българското небе - така наречената съвместна задача Air policing, какъвто тип учения, тренировки и изпълнение на този тип задачи, е имало и в миналото. Това са в резултат на решения на срещата на върха на НАТО на високо равнище от 2014 и 2016 г. Това са така наречените мерки за укрепване на сигурността на НАТО и се правят регулярно.

Предстоящата ротация на силите на Испания ще се случи в близките дни през следващата седмица. "За което Министерски съвет ще вземе решение в понеделник. Ротацията на въоръжените сили на Нидерландия е планирана за периода април-май. Става въпрос за ротация в единия случай от 5 до 7 самолета, в другия случай – два самолета. В случай испанският контингент ще дойде с изтребители Eurofighter Typhoon от четвърто поколение, а холандският контингент с изтребители F-35 от пето поколение", обясни военният министър.

Той отбеляза, че България за момента не разполага с такива модерни изтребители и затова е важна солидарността на страните-членки на НАТО. "Продължаваме в същия дух, продължаваме и в духа изграждането на българските въоръжени сили, българските способности с акцент изграждането на този елемент от сухопътните войски, който изглежда като най-необходим, а за нас е доста изостанал от гледна точка на модернизацията", добави още министърът на отбраната.


317
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
265
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ние пък не им щем ни самолетите, ни Натото... и въобще къде се бутаме, дето не ни е мястото. Вместо да си траем пак ще отнесем кютека.
264
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Някой допуска ли че НАТО няма ракети... и че те ще падат само далече от Москва.
263
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Янев, направихте българите пушечно месо! Унищожихте добре развита държава!
262
1
 
1
 
! Отговори
българин преди 3 месеца
българите ще посрещнем испанските самолети с всенароден вик -"ОЛЕ...." , Путин ще извика " О-ле-ле "..ха.ха.ха ДОБРЕ ДОШЛИ ДА !
261
1
 
2
 
! Отговори
ля ля преди 3 месеца
и само да попитам - последните десетина година начело с такива като Каракачанов какво направиха за Родината управляващите! дУУУпераздаващите се подготвяяха това да стане сега да сме изложени на помощи и великодушие при "взимането на решение"! пародия
260
0
 
7
 
! Отговори
ля ля преди 3 месеца
не си врете носа където не ви е работа!!!! ние винаги сме били приятели с Русия а всичко друго е пропаганда! Мислете и си опичайте акъла защото това ще има много негативни последици над нашата държава! манете го Света - то хамериканските слуги това постоянно търсят - противоречия и интриги!
259
10
 
7
 
! Отговори
Ген Иван Колев преди 3 месеца
Какво има да решаваш ве гюле Веднага да идват и стига сте харчили милиони за ремонт на руските амортезирани щайги таралясници
258
0
 
16
 
! Отговори
КИРЕ преди 3 месеца
трета световна война ще е с ракети
257
0
 
22
 
! Отговори
КИРЕ преди 3 месеца
някой допуска ли русия да ни нападне с самолети,ако отговора е НЕ то защо са ни самолети
256
1
 
20
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 месеца
"България не разполага с такива модерни самолети".МИГ-29 е достатъчно модерен,но когато му осъвремениха авиониката,го сториха частично,за да не стане прекалено модерен,т.е нежелан противник на западните самолети.Някога затова така държаха от запад да се отърват от МИГ-23,който можеше да носи ядрено оръжие,абе въобще западът се грижи за сигурността на България.
255
0
 
21
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 месеца
Позор!Зорлем ще ни вкарате във война,и то по бели ***,без армия.
254
0
 
17
 
! Отговори
МП преди 3 месеца
---Отношението ни към случващото се, ще е съобразено с националния ни интерес----В случая нашият интерес е пълен неутралитет.В противен случай ставаме като в поговорката: Където двама си мерят онези работи не си навирай там задника. Ама има и друго че сме си дали задника под наем/макар и да не ни плащат/ и не трябва да се сърдим когато го ползват.
253
0
 
7
 
! Отговори
долу нато преди 3 месеца
значи тука ни правят на луди ,понеже се чудят как да оправдят допълнителни войски на нато БНР пише писмено въпрос дали споменатата кофигурация 1997 се отнася за бг и румъния и те казват да , значи говорят за македония най вече , македонците хитреци мълчат а нашите под вола телеhttps://mid.ru/ru/foreign_policy/vnesnepoliticeskoe-dos-e/dvustoronnie-otnosenij-rossii-s-inostrannymi-gosudarstvami/rossia-nato/1790803/
252
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
За какво ни е НАТО?Да ни пазело от Русия, която почти не и пука за нас...
251
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Генерал без армия-това е Янев. Иначе разумен генерал, който осъзнава сериозността на положението.
250
1
 
16
 
! Отговори
Кико преди 3 месеца
Не ме гледай така момче! Вашата работа е да направите живота по - нормален! Вие само се занимавате с отвличащи вниманието въпроси! Ще тръгнат ли пътнически самолети София- Скопие? Да пътува КОЙ
249
2
 
22
 
! Отговори
115 преди 3 месеца
Няма какво да решавате, Американо вече са го решили, вие слушайте за да си останете на постовете.
248
14
 
8
 
! Отговори
Крим не е руски преди 3 месеца
Кат Русия няма друга,тъй коварна на света .НАТО е нашата упора,гарант за нашата свобода. Добре дошли са още изтребители от партньорите ни от НАТО.Щом ушанките *** ми става готино на душата..ха.ха
247
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Христо ХристовКогато постигнете жизнения стандарт на Нидерландия, имате право да давате просташкото си мнение. Нивото Ви на интелигентност е под всяка критика, моля престанете да си избивате комплексите в социалната медия. Нидерландия има лукса да си позволи да достави самолети на България, струващи милиарди, платени от почтения данъкоплатец на страната. А вие колко сте пратили като данъци и сте допринесли за страната си?
246
0
 
20
 
! Отговори
" селянин " преди 3 месеца
Новото правителство да си решава вътрешните проблеми , а не да ни поучава ! Да укроти полицаите и хората от охранителните фирми , които продължават да се саморазправят с най-бедните граждани на Република България !