Генчовска: Посолството е в контакт с общността ни в Украйна

Не е необходимо изтегляне на държавите от ЕС на този етап
26 яну 2022 18:37, Петя Славова
14
Генчовска: Посолството е в контакт с общността ни в Украйна
Снимка: БГНЕС

Дипломатическите усилия са последователност във времето. Мога да ви уверя, че действията, които сме предприели не са само в тези рамки, след като поех поста външен министър има проведени три телефонни разговори с държавния секретар на САЩ. ЕС и НАТО говорят в един глас, защото са важни посланията, които трябва да бъдат излъчени към обществеността. Санкциите са в процес на разработка, но ще бъдат използвани само при реално напрежение.

Още по темата

Това каза министърът на външните работи Теодора Генчовкса по време на изслушването ѝ в парламента по напрежението Русия-Украйна, предаде БГНЕС.

"Санкциите на ЕС са в проект на разработка, но те ще бъде приложени само при необходимост и ескалация на напрежението. На този етап да не влизаме в детайли. Това, което мога да ви кажа, като резултат от съвет външни работи. Предвижда се на февруарската среща да бъде поканен украинският външен министър", каза Генчовска.

"Стартиран е проектът за наблюдателна мисия на територията на Украйна. Може би, чисто политическо решение ще се очаква през февруари. Ще има свикване на извънреден европейски съвет, ако има решение за санкции", сподели тя.

Не е необходимо нашите сънародници да се евакуират от Украйна, поне на този етап.

"На този етап държавите-членки на ЕС не е необходимо да се изтеглят от територията на Украйна", каза Генчовска и добави, че посолството се грижи за нашата общност в страната. Засега непосредствена опасност за нашите сънародници там няма, допълни министърът.

„Два пъти вече информирах, че сме в непосредствена връзка чрез посолството с цялата българска общност. Агенцията за българите в чужбина трябва да има стратегия за всички българи в чужбина, за да може по най-бързия начин проблемите им да бъдат решение“, заяви Генчовска.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
7
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
Поне да бяхте поставили за външен министър човек,чийто умствен капацитет е горе-долу на нормалното ниво.
10
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Такъв нескопосан министър на ВнР, като Генчовска не сме имали до сега. От къде я изкопаха ? Излага ни.
9
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кире,Кире с такива министри,тая година още си пътник.Като нямаш кадри защо се хващаш бе Кире?Толкова ли нямаме дипломати с многогодишен стаж?Ама нали дрябва да угодиш на чалгаря от недоучил дол.Бързай Кире,дайте о.к. на Македония и колкото откраднете за 5-6 месеца,защото повече не ви давам.
8
0
 
11
 
! Отговори
тая тъпа овца преди 2 години
защо изобщо я показвате ,махнете я поне да не дразни хората
7
0
 
2
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 2 години
Какъв е контакта 220 волта ли?Около Одеса са 200 сега български.
6
8
 
9
 
! Отговори
Опс преди 2 години
Цяла България е с Русия ,да живее Велика Русия.
5
2
 
24
 
! Отговори
О, божке преди 2 години
Много слаба леличка. Хората какви дипломати имат. Добре, че от нея май не зависи нищо. Хората на Слави са сложени от кумова срама, но думата им тежи нищо. Просто порции и пропорции.
4
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
много слаб вънлен министър
3
17
 
11
 
! Отговори
Антон, Враца преди 2 години
Пожелавам на нашите сънародници в Украйна успех в справедливата им борба срещу русо-фашисткия агресор!! Цяла България е зад Вас!!
2
5
 
12
 
! Отговори
Прожектор преди 2 години
Сформиране на български батальон за отбрана на България означава отказ от приемане на съюзнически сили на наша територия. С тази си политика нашето правителство фактически отказва да работи за укрепването на способностите за НАТО като организация за колективна сигурност.
1
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ДС госпожа