Започнала ли е вече войната между Украйна и Русия?

Запада вече се подготвя за офанзивата
26 яну 2022 19:30, Нели Христова
538
Започнала ли е вече войната между Украйна и Русия?
Снимка: БГНЕС

Всички се опитват да преценят какви са намеренията на президента Владимир Путин за Украйна. САЩ изтеглят служителите на посолството си, тъй като се страхуват от предстоящ конфликт. Но може би той вече е започнал, пише експертът по сигурността и отбраната Джонатан Маркъс за BBC.

Рискът от тотална война между Русия и Украйна доминира в заглавията.

Задават се всички очевидни въпроси. Русия ще атакува ли? Решен ли е президентът Владимир Путин да започне война? Или дипломацията може да осигури мир?

Но не можем да видим вътре в ума на президента Путин.

Ето още един въпрос - как ще разберем кога започват военните действия?

Танкове се въртят, ракети стрелят

Отговорът изглежда очевиден.

Явно масираните руски танкови формирования, пресичащи границите на Украйна, или масивен ракетен обстрел, или въздушни удари срещу украински позиции, биха отбелязали драматична ескалация на кризата и преминаване към нова фаза на конфликта.

Първите тревоги ще дойдат от самата украинска армия, но западните сателити и самолетите за събиране на разузнавателна информация може да забележат подготовката за предстояща офанзива.

Вероятно ще има ясни признаци за предстоящо нападение, казва Майкъл Кофман, експерт по руските военни в базирания в САЩ Център за военноморски анализи.

Сред тях са "комплектуването на формирования", казва той, тъй като много от това, което е разгърнато, е тежка техника, а не самите войски. Други признаци могат да бъдат "разпръскване на силите, приток на логистични и поддържащи елементи и промяна в авиацията с фиксирани крила и ротационната авиация".

Но на въпроса може да се отговори и по друг начин и за това трябва да се отдръпнем и да разгледаме руската кампания срещу Украйна в нейната цялост.

Трябва да разгледаме пълния инструментариум, с който разполага Москва, и да преценим как се използв
а. И в тази светлина, когато попитате – как ще разберем дали конфликтът е започнал – тогава отговорът може да бъде, че вече е започнал.

Военните действия всъщност се водят от няколко години.

Военен натиск

Да започнем от мястото, където сме.

Русия вече окупира Крим, който бе част от Украйна , и предоставя практическа помощ на антикиевските бунтовници в региона на Донбас.

Всъщност именно намесата на руските бронирани и механизирани части срещу украинските сили през 2014 г. предотврати поражението на проруските бунтовници. Оттогава спорадичните битки продължават. Предполага се, че всички страни подкрепят международни усилия за мир там, но е постигнат малък напредък.

Заплаха със сила

Отвъд този натиск съществува и заплахата от използване на огромна военна сила.

Натрупването на руски бойни формирования около границите на Украйна е изключително. Това включва значително разполагане на сили в Беларус, който също споделя граница с Украйна, което може да осигури по-близка отправна точка за нападение срещу самата украинска столица Киев.

Това натрупване се нарича от руските говорители "военна тренировка" и в никакъв смисъл заплашително, поне според тях. Но неговият мащаб, естеството на разгърнатите единици и постепенното пристигане на доставки и други "мощници" предполагат, че това са много повече от рутинни маневри.

Анализаторите проследиха натрупването с помощта на цивилни сателитни снимки. Многобройни видеозаписи бяха пуснати онлайн, показващи влакове оборудване, които се насочват към Украйна или Беларус. А оценките на публикациите в социалните медии, свързани с единиците, за които се вижда, че се движат, дават забележителна представа за това какво се случва.

Независимо какво може да каже Москва, Украйна и нейните приятели на Запад имат всички основания да се притесняват.

Изнасяне на историята на Москва там

Следващият инструмент, с който Москва разполага, е опитът да се повлияе на разказа.

От една страна Русия казва, че не се готви за война, макар че видимо не е така. Но също толкова важно е, че има история за разказване, наратив, в който Украйна не е жертва, а всъщност самата Русия е застрашена.

Това е същността на документите, предадени на САЩ, които се стремят да спрат и по някакъв начин да обърнат разширяването на НАТО и да създадат нова сфера на влияние за Москва.

Докато някои аспекти на притесненията на Русия, като преговорите за стратегически и други оръжейни системи, се смятат за добра идея, по отношение на разширяването на НАТО е малко вероятно да има промяна - и тя вероятно знае това.

Но разказът има и друга цел. Това е историята, която Русия разказва, за да се опита да оформи начина, по който се обсъжда цялата криза в Украйна, не само от западните правителства или нейните собствени граждани, но и от вас и мен, четейки и пишейки това.

При всички справедливи и стриктни независими анализи Русия се готви за война с Украйна, каквото и официално да говори.

Подривна дейност

Има и други възможности в руската кутия с инструменти. Кибератака и подривна дейност, например. Украйна определено е била обект на първото. Преди малко повече от седмица бяха засегнати редица правителствени уебсайтове, въпреки че далеч не беше ясно откъде идва атаката.

Съвсем наскоро правителството на Обединеното кралство изтъкна доказателства, че Москва е избрала лица за съставяне на ново правителство в Киев - въпреки че каквито и да са подозренията, няма убедителни публични доказателства, потвърждаващи ръката на Москва в подобни дейности.

Майкъл Кофман казва, че киберелементът може да бъде важна част от всяка руска атака, защото може да осакати критичната инфраструктура и да наруши способността на Украйна да координира военни усилия.

Размити граници между война и мир

Когато Русия превзе Крим, чухме много разговори за "хибридна" и "война в сивата зона" и предполагаемото отричане на операцията, чиито участници, макар и униформени, не носеха военни знаци.

Но нямаше съмнение кои са тези войски. И Крим беше превзет със старомодна военна сила, а не с някаква езотерична измама.

Това, което се провежда в момента, е същността на "войната в сивата зона" - размиването на границата между мир и война.

Ние не сме склонни да гледаме на нещата по този начин на Запад.

Но руските военни са формулирали сложна доктрина, която разглежда войната и мира като континуум, където различни инструменти се прилагат на различни етапи, понякога последователно, понякога заедно, макар и с една и съща стратегическа цел. Единственият въпрос е колко далеч в континуума на "сивата зона" е готов да стигне президентът Путин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


538
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
335
15
 
4
 
! Отговори
US Motherfucker преди 2 години
До Анонимен 406 ---- Аз съм космополит, сиреч считам целият свят за моя родина. Не съм дърво с корени или пън, а птица, която лети където си иска и отлетя от СеСеСеРейската клетка на зоопарка два месеца след отваряне на вратите й от нашите РЕАЛНИ освободители - САЩ и Западна Европа.
334
13
 
6
 
! Отговори
Роналд Рейгън преди 2 години
Казах му,но той е инат... ПУТИН,де !И ще гризне дръвцето ! Цялото !
333
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
300 секунди до долитането на цирконя ( скорост 2км/с ). Повервахме ти че има защити с такива параметри. И хора с такива реакции че да ги пуснат.
332
15
 
8
 
! Отговори
Усик преди 2 години
Много руски майки ще плачат,ако ПУТИНси позволи да нападне Украйна !
331
8
 
5
 
! Отговори
US Motherfucker преди 2 години
До В близък бой... Лошото при блатниците е, че още от времето на ВСВ са ги наливали толкова яко, че чувството за самосъхранение ги е изоставяло. Немските картечари са се чудели как тези хора бягат срещу амбразурите им и са им извъртали по един диск с цел дискотека. СЕГА алкохолът може да е още по-силен, а саможетвените агнета още повече на брой.
330
3
 
8
 
! Отговори
Распутин преди 2 години
Путин е малък,но голям го вади !
329
4
 
3
 
! Отговори
US Motherfucker преди 2 години
До Васил Левски ---- Требе да побързаме, докато още я има. ;)
328
13
 
5
 
! Отговори
US Motherfucker преди 2 години
До Анонимен --- Цирконът е част от руския Цирк. АУАКС радарната система засича приближаване на летящо тяло по-голямо от кибритена кутийка от разстояние 600 км. Отбраната на щатските самолетоносачи и разрушители сработва и ракетката е свалена на разстояние по-голямо от 200 километра, ако ще да летие и на 1 см над водата или пада от "космоса". Щатските самолетоносачи не са ръждясали неподвижни съветски корита по които е стреляно по време на изпитване на ракетката "Цирк".
327
8
 
4
 
! Отговори
Васил Левски преди 2 години
Време е да освободим Русия !
326
8
 
4
 
! Отговори
Ще набуча флага преди 2 години
На България върху Кремъл ! Обещавам !
325
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Башар Асад трябва да си отиде и ние ще победим "Ислямска държава", заяви Обама и приключи годишния си брифинг с думите - "Сега отивам да гледам "Междузвездни войни".
324
11
 
7
 
! Отговори
В близък бой... преди 2 години
Ушанките ще дадат отбой...
323
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Преизбраха Башар ал Асад за президент на Сирия 28.05.2021г. 08:03ч. Избирателната активност е била почти 77 процента
322
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Опасен и глупав . Жертва на мастурбацията 58-годишният американец Клифърд Рей Джоунс се мастурбираше на волана, гледайки филми за възрастни на своя мобилен телефон - точно в движение.
321
7
 
3
 
! Отговори
Роки Балбоа преди 2 години
В Сирия ядоха бой в директен двубой !Ем бяха от ВАГНЕР !!!
320
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Шести американски "Флот е на път към Одеса със около40000" тюлени" на борда ! Току що !" --- идат като офтси, багат като офтси... що е то? Е, вероятно няма да имат възможност да избягат, че няма и да разберат кога цирконът е дошъл.
319
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Шести флот се състои от до 40 кораба, 175 самолета и 21 000 души. Ей големи мераци за патаклама. Не сте на Марс бе.
318
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Айде да идват християнските братя руснаци да ни освобождават от краваро-еврогейския жендаризм! Вече не се трае! То не бяха истанбулски пеерастии, то не бяха нпо-та, то не беше зелена сделка, то не бяха прави краставици... Аре нато чао, ес чао!
317
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Любителите навални да потърсят как иска да чете корана от затвора.
316
1
 
2
 
! Отговори
US Motherfucker преди 2 години
Любителите на знания, познания и силни усещания да напишат в Гуугл: Stray Syrian anti-aircraft missile' hits northern Cyprus /Заблудена противовъздушна ракета удари Северен Кипър/ Приятно четене и зяпане на фотки.