Керемедчиев: България е по-слабото звено в източното крило на НАТО

Страната ни се опитва да е приятел с всички, но сега е невъзможно, смята той
27 яну 2022 09:05, Петя Славова
101
Керемедчиев: България е по-слабото звено в източното крило на НАТО
Снимка: БГНЕС

Напрежението между Русия от една страна и САЩ и НАТО от друга, се засилва. Според бивишият заместник-министър на външните работи Милен Керемедчиев водим "беззъба политика".

"България винаги се е опитвала да бъде приятел с всички, което в тази ситуация е наистина невъзможно. Вижда се сериозният антагонизъм между враждуващите, горещо спорещите страни. Ние трябва по-ярко да представим нашата позиция. Това време на снишаване отдавна мина", анализира той пред БНР българската позиция по кризата и напрежението между НАТО и Русия в Украйна.

Керемедчиев определи изразената от управляващите българска позиция като нормална, ако се сравни с рязката и крайна позиция на хърватския президент.

Изоставаме драматично от общата тенденция за повишаване на боеспособността на армията, отбеляза Керемедчиев, като направил паралел с Гърция и Румъния.

Още по темата
"България е по-слабото звено в източното крило на НАТО. Бидейки по-меко звено, сме уязвими на евентуални провокации. По-тънката връзка лесно се къса при евентуална ескалация на напрежението."

Дрънкането на оръжие повишава цената на горивата – на петрола, на газа, подчерта Милен Керемедчиев. По думите му "нормално е Русия да играе с енергоизточниците точно зимата, когато е най-силна с това".

Германия ще има ключова позиция с новото правителство относно политиката на Европа в този конфликт, смята Керемедчиев.

"В момента Германия е една от държавите, която възпира САЩ да наложат много по-тежки санкции."

120 000 -150 000 са руските войници по границата. С подобна численост не могат да се очакват пълномащабни военни действия, поясни той и съпостави това с 280-хилядната украинска армия, плюс възможността за бързо вдигане на още около 250 000 резервисти там.

За момента няма пряка заплаха за реални военни действия, но само след месец може да стане по-горещо заради прехвърлянето на въоръжение към Беларус за мащабно учение, прогнозира Милен Керемедчиев.

"Рязкото струпване на военни части на Русия ще завърши след около месец, втората половина на февруари."

НАТО действа реактивно спрямо реакцията на Русия, заяви бившият заместник-министър на външните работи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
3
 
7
 
! Отговори
до Бъркаш преди 2 години
Нищо не бъркам, като бройка и насищане със съвременна техника отстъпваме на всяка армия от Варшавския договор.
49
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Срам и позор за мънкащата мажоретка Кирчо !Очевидно е, че България е под управление на поредно Радево служебно правителство с премиер Стефан Янев.
48
1
 
10
 
! Отговори
Айде преди 2 години
И шеф Манчев вече разбира от международни отношения. Що ли не си гледа манджите
47
12
 
6
 
! Отговори
Krom преди 2 години
До Анонимен 58 - вервай си! Във Варшавския договор Румъния произвеждаше танкове, СЗО, и самолети, Чехия - самолети, Полша - танкове. Дори Югославия извън него - произвеждаше изтребители и танкове. На нас едвам ни разрешиха да произвеждаме стрелково оръжие и боеприпаси. А относно модерната армия - морето от стари танкове - основно Т 55, Джугани, Молотовки, БТР 60, БМП 1, и други кошници може само в твоите очи да са били "най модерната" армия.
46
9
 
6
 
! Отговори
Krom преди 2 години
До Христо Христов 48 - не, че ти не си абсолютен червен про'стак, но до момента нямаше необходимост да ти го казвам. Та, как точно ще обясниш мнението си, че Русия и Турция не играят комбина? Или може би, историческите факти които съм писал не са верни? Но, всъщност като всеки русофилски слуга - не пречи да си де'бил?
45
3
 
5
 
! Отговори
аз преди 2 години
истината е че ние за нищо не ставаме даже и *** за зеле не става от нас
44
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българската армия е силна и мотивирана да се бие само и единствено при непосредствена заплаха за нашата държава. Каква ни е работата и по силата на какво договори сме длъжни да се бием с руснаците, за да решаваме спора им с Украйна? Руснаците са агресивни, защото самото Нато агресивно и упорито държи да разполага оръжията си по руските граници, включително чрез приемане на бившите съветски републики.
43
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Във Варшавския договор имахме една от най-боеспособните и най-модерни армии в Европа. В НАТО купуваме старите самолети на САЩ и служим единствено за пушечно месо и военна полоса.
42
14
 
6
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Господин Кериметчиев, Русия е агресор, ние трябва да подкрепин НАТО и да се обявим твърдо срещу Русия! България е лоялен член на НАТО.
41
3
 
8
 
! Отговори
niki преди 2 години
г-н керемед4иев Борис не изпрати воиска на фронта независимо 4е бяхме съюзници на Германия така 4е може да се води и балансирана политика дори европа не е 4ак толкова единна по отношение на НАТО макар да заявяват солидарност 4ух 4е пасито призовал за ядрено оръжие да се разположат ядрени оръжия в България тоя напълно е сдал багажа да се молим да не стане голямата беля 4е ще се върнем хиляди години назад!
40
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лесно е да си отворен, когато си на хиляди километри. На всички е ясно, че при евентуална война Нато - Русия, ние и Румънците ще го отнесем първи и най-тежко. Естествено, че е добре да спазваме умерена политика на деескалация. Нямаме никакъв интерес да се бием с руснаците, за да правим кефа на американците, които нееднократно са се доказали като нелоялни съюзници, които ще ни оставят да се оправяме при първата трудност.
39
1
 
8
 
! Отговори
ТЪп преди 2 години
А каква позиция да имаме бе Милене? При война винаги малките плащат - с човешки животи и с пари/репарации. Видяхме го това след пътвата и втората световна. Ние нямаме интерес от война. Особено такава за чужди икономически интереси.
38
1
 
6
 
! Отговори
Бъркаш преди 2 години
До Реалист---По време на Вършавския договор България имаше 120 000 армия.Турция над 600 000 .Ние бяхме една от най-многобройните армии в Европа и се съобразяваха с нас.Затова когато падна социализма ни накараха да нарежем танкове, оръдия, ракети, самолети и да съкратим армията до 15 000.Сега колко са незнам може би 5-10 000
37
1
 
9
 
! Отговори
Ром'с преди 2 години
НАТО е създаден за противостояние против СССР или когато се нападне една от страните членки на НАТО да й се помогне, но доколкото ми е известно Украйна не е член на НАТО, а е приятел на САЩ и защо трябва ние да участваме... Ааа, щото сме васали на империята-САЩ
36
2
 
11
 
! Отговори
Да преди 2 години
----България е по-слабото звено в източното крило на НАТО------ Ние на НАТО всъщност не сме му нужни.Нужна им е нашата територия затова че е близо до Русия и Черно море.На нея те разполагат оръжия логистика все едно са си у тях.По същата причина искат и Украйна заради местоположението и а глупавите украинци си помислиха че са нещо специално. Защо не канят за членове държави от други континенти? Изходът за нас е един: Незнаем , неможем и нямаме пари за въоръжения.Територията ни отдавна е взета.
35
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
политици натегачи зорлем ще ни вкарат във война от която дори нямаме полза!
34
3
 
8
 
! Отговори
Не е ли ясно? преди 2 години
Какво всъщност иска да каже Керемедчиев? Позицията ни е напълно рационална и адекватна. България е за диалог и не иска да участва в нагнетяване на напрежението.
33
4
 
1
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
България е била и най-слабото звено във Варшавския договор, по простата причина, че от тук по ред причини не се е очаквало голямо настъпление и факта, че гръцката и турската армия са били много по слаби.
32
3
 
4
 
! Отговори
Krom преди 2 години
До Анонимен 36 - така правят и Руските приятели в Армения, вероятно и приятелките им!
31
7
 
7
 
! Отговори
Krom преди 2 години
До РЕФЕРЕНДУМ - и веднага след това, слагай феса и добре дошъл в новата Османска империя на Ердоган. Да ти обърна внимание, че Ердо в момента е най доброто другарче на Путин. Стратегически партньор. Русия и Турция винаги са играли в един отбор. Русия спасява Османската империя при въстанието в Египет. Русия спасява Турция на Ататюрк с оръжие и злато. И още нещо - да ти припомня как постъпи Русия с Армения. Така че, спокойно мога да кажа, че си фес!