Керемедчиев: България е по-слабото звено в източното крило на НАТО

Страната ни се опитва да е приятел с всички, но сега е невъзможно, смята той
27 яну 2022 09:05, Петя Славова
101
Керемедчиев: България е по-слабото звено в източното крило на НАТО
Снимка: БГНЕС

Напрежението между Русия от една страна и САЩ и НАТО от друга, се засилва. Според бивишият заместник-министър на външните работи Милен Керемедчиев водим "беззъба политика".

"България винаги се е опитвала да бъде приятел с всички, което в тази ситуация е наистина невъзможно. Вижда се сериозният антагонизъм между враждуващите, горещо спорещите страни. Ние трябва по-ярко да представим нашата позиция. Това време на снишаване отдавна мина", анализира той пред БНР българската позиция по кризата и напрежението между НАТО и Русия в Украйна.

Керемедчиев определи изразената от управляващите българска позиция като нормална, ако се сравни с рязката и крайна позиция на хърватския президент.

Изоставаме драматично от общата тенденция за повишаване на боеспособността на армията, отбеляза Керемедчиев, като направил паралел с Гърция и Румъния.

Още по темата
"България е по-слабото звено в източното крило на НАТО. Бидейки по-меко звено, сме уязвими на евентуални провокации. По-тънката връзка лесно се къса при евентуална ескалация на напрежението."

Дрънкането на оръжие повишава цената на горивата – на петрола, на газа, подчерта Милен Керемедчиев. По думите му "нормално е Русия да играе с енергоизточниците точно зимата, когато е най-силна с това".

Германия ще има ключова позиция с новото правителство относно политиката на Европа в този конфликт, смята Керемедчиев.

"В момента Германия е една от държавите, която възпира САЩ да наложат много по-тежки санкции."

120 000 -150 000 са руските войници по границата. С подобна численост не могат да се очакват пълномащабни военни действия, поясни той и съпостави това с 280-хилядната украинска армия, плюс възможността за бързо вдигане на още около 250 000 резервисти там.

За момента няма пряка заплаха за реални военни действия, но само след месец може да стане по-горещо заради прехвърлянето на въоръжение към Беларус за мащабно учение, прогнозира Милен Керемедчиев.

"Рязкото струпване на военни части на Русия ще завърши след около месец, втората половина на февруари."

НАТО действа реактивно спрямо реакцията на Русия, заяви бившият заместник-министър на външните работи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По-слабо звено била България......... ама и натиска върху нея за атаки отрън никак не е голям! Ерго, достатъчно здраво звено е БГ! То е като в Съпромат-а: железна конструкция издържа голям натиск, дървена - по-малък, а ако натиска е още по-малък - и картонена конструкция може да го издържи
29
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не забравяйте как краварите изоставиха приятелите си в Авганистан и се прибраха на сянка. Сега приятелите правят кларинети, а приятелките просто ми е бедна фантазията...
28
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аман от изислиняци. На кой му пука за филмите, които си прожектирате в главите?
27
7
 
4
 
! Отговори
Krom преди 2 години
До Христо Христов - ти луд ли си бе, русофилско л.но? Я сметни колко беше избирателната активност на президентските избори, с колко ги спечели настоящия президент и кажи - ти обяви май 80% от българския народ за "платени ***"? Какво ти дава това право - татко с БКП книжката, партийните другарчета или дядо шумкар? Аре да се гръмнаш, а?
26
1
 
1
 
! Отговори
морски преди 2 години
До Аман от *** - Те гръцките черни полковници се кълняха, че няма да отстъпят дори педя земя населена с гърци. Ето и пример за вреден Военен режим. Турция ще отцепи и от Бг парче. Ей така...по имперски!
25
5
 
12
 
! Отговори
АнексиранатаБългария преди 2 години
България без да попитат народа я изнасилиха и натикаха в НАТО. Сложиха американски бази по морето. Това е чиста анексия, да тикнеш американски войски в една чужда държава на 10 000 км от собственатаАНЕКСИРАНАТА БЪЛГАРИЯ
24
3
 
9
 
! Отговори
Agent provocateur преди 2 години
САЩ ще изпратят елитните си части на фронта, като ги видят, руснаците ще паднат на земята от смях, и тогава американците ще ги нападнат.
23
7
 
5
 
! Отговори
Krom преди 2 години
Абсолютно вярно и адекватно изказване. България води неадекватна политика. Няма как да бъдеш в двата лагера с по един крак. Или искаме ЕС и НАТО или искаме Русия и Мадуро! Що се отнася до армията - такава нямаме. Българския политик /всички без изключение/ е безродник. Умее само да се гъзи на новите господари. Нарязахме си оръжието в замяна на нищо, купихме нищо и имаме .. армия?! Една Португалия сравнима с нас закупи 145 нови австрийски БМП Пандур 2. Ние - само приказки. Не ставаме!
22
3
 
7
 
! Отговори
О...йе преди 2 години
Искат пак на руска Меца, да и изядат медеца. Като Наполеона Бонапарта цакат, но със слаби карти!
21
1
 
9
 
! Отговори
Аман от идиоти преди 2 години
Кого ще нападаме пак? Срещу Турция кой ни пази? Кипът НАТО помогна ли му като го окупираха турците?
20
1
 
6
 
! Отговори
Лекар преди 2 години
Това не е ли "шеф" Манчев
19
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Христо Христов Кой да служи в армията бе скапан рософил? Децата на русофилите, ко0ито заминаха за АМерика ли? Ти пикам в сбъркания русофил.
18
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не знаете ли първото правило във военния наръчник на НАТО? Никога не обявявайте война на Русия.
17
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия само като ни спре кранчето и ще капитулираме. Без един войник, без един куршум, без една ракета.
16
7
 
7
 
! Отговори
черния преди 2 години
Свещен дълг на всеки българин е да служи на Русия!
15
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е тая политика никога не върви, ем тъй, ем онуй.
14
2
 
18
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА преди 2 години
Батееее, Що Не отидеш в Украйна Доброволец към Украинската Армия ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА, ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА
13
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нали и регионалната сила Северна Македония е в НАТО, какво се притеснявате, важното е че и те са пре***бани камилчета. Така че всички сме прецакани. И Албания е в Алианса, и Хърватска, дружно ще се справиме.. Сърбия ще водят мирните преговори м/у Украйна, Македония и Русия. А поляжите и Беларусзаедно ще си изпият запасите от водка в знак на солидарност. Ссмо Чичко Сам ще си го изтръсква и ще падат капки втечнена газ.
12
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Миланович, хърватският президент, за разлика от нашия, има топки и може да каже това, което мислят сънародниците му. Може позицията да не е в съзвучие с ЕС и НАТО, но мина времето на партийните събрания и "пълното болшинство".
11
2
 
15
 
! Отговори
Киндзадза преди 2 години
България не е звено, беше "приета" в ***, за да бъде територия за бойни действия, когато се наложи. Вечната политика на война с чужда кръв и на територия населявана от аборигени с продажни политици. Украйна подготвя силов сценарий за Донбас, струпва оръжие и жива сила от юни месец миналата година, Русия отговори реципрочно още през август месец. Тази истерия сега и заплаха от "нахлуване" показва нивото на лумпенизация на обществото и силата на средствата за масова дезинформация.Украйна умира