Керемедчиев: България е по-слабото звено в източното крило на НАТО

Страната ни се опитва да е приятел с всички, но сега е невъзможно, смята той
27 яну 2022 09:05, Петя Славова
101
Керемедчиев: България е по-слабото звено в източното крило на НАТО
Снимка: БГНЕС

Напрежението между Русия от една страна и САЩ и НАТО от друга, се засилва. Според бивишият заместник-министър на външните работи Милен Керемедчиев водим "беззъба политика".

"България винаги се е опитвала да бъде приятел с всички, което в тази ситуация е наистина невъзможно. Вижда се сериозният антагонизъм между враждуващите, горещо спорещите страни. Ние трябва по-ярко да представим нашата позиция. Това време на снишаване отдавна мина", анализира той пред БНР българската позиция по кризата и напрежението между НАТО и Русия в Украйна.

Керемедчиев определи изразената от управляващите българска позиция като нормална, ако се сравни с рязката и крайна позиция на хърватския президент.

Изоставаме драматично от общата тенденция за повишаване на боеспособността на армията, отбеляза Керемедчиев, като направил паралел с Гърция и Румъния.

Още по темата
"България е по-слабото звено в източното крило на НАТО. Бидейки по-меко звено, сме уязвими на евентуални провокации. По-тънката връзка лесно се къса при евентуална ескалация на напрежението."

Дрънкането на оръжие повишава цената на горивата – на петрола, на газа, подчерта Милен Керемедчиев. По думите му "нормално е Русия да играе с енергоизточниците точно зимата, когато е най-силна с това".

Германия ще има ключова позиция с новото правителство относно политиката на Европа в този конфликт, смята Керемедчиев.

"В момента Германия е една от държавите, която възпира САЩ да наложат много по-тежки санкции."

120 000 -150 000 са руските войници по границата. С подобна численост не могат да се очакват пълномащабни военни действия, поясни той и съпостави това с 280-хилядната украинска армия, плюс възможността за бързо вдигане на още около 250 000 резервисти там.

За момента няма пряка заплаха за реални военни действия, но само след месец може да стане по-горещо заради прехвърлянето на въоръжение към Беларус за мащабно учение, прогнозира Милен Керемедчиев.

"Рязкото струпване на военни части на Русия ще завърши след около месец, втората половина на февруари."

НАТО действа реактивно спрямо реакцията на Русия, заяви бившият заместник-министър на външните работи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
4
 
0
 
! Отговори
глупости на търкалет преди 2 години
До Какъв е проблема?Проблемът в момента е че Кремълският вожд се опитва със войнствени декларации да стабилизира клатещият си рейтинг за пред петите президентски избори в които ще участва, при все че според конституцията има право на два мандата. Затова той изпрати абсолютно неприемливи искания към НАТО и загатнатата заплаха за военни действия при отказ. Затова изпраща абсурдни искания и към слабото звено България, а бг политици се правят на уж неразбрали
69
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Броя на войниците не е от решаващо значение. И без това няма как да ги скриеш . Има и космическо разузнаване . Всеки човек виждат къде е . Украинците и едно човече не могат да приближат на 4 км. За кво са им толкова много хора? Сега машините воюват вместо хората. Руснаците показаха новите си роботи танкетки и са в бая голямо количество. С тях ли ще се бият укрите ?
68
3
 
4
 
! Отговори
Генералът преди 2 години
При война НАТО-Русия след 5 мин няма да има нито една натовска държава!
67
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ДОСТА ОТ БОЙНИТЕ РАЗЧЕТИ НА НАТО СА ОТ ХОМОСЕКСУАЛИСТИ!
66
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Какво следва Да извозва персонала и най-близките слуги, останалите - по колесниците на самолетите или на покрива на посолствата!
65
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Още един, публично обявил се за доброволец за Източния фронт, и подписал договор с армията чрез средство за комуникация, както се сключват договорите по телефона между мобилните оператори и клиентите. .....Договорът е сключен, да се яви за зачисляване на униформа и обучение и да чака заповеди за изпращане на Източния фронт.
64
1
 
4
 
! Отговори
Какво следва преди 2 години
Бай Дън е приготвил за евентуален конфликт сили за бързо реагиране с цели 8000 военнослужащи. Интересно какво мисли да прави с тях.
63
5
 
11
 
! Отговори
Какъв е проблема? преди 2 години
В сърцевината на конфликта Русия-Украйна е положението на рускоезичното население в Донецк и Луганск. Като територия на Русия те не са и нужни. Но Русия не може да си позволи да ги остави на издевателствата на украинските националисти. А САЩ и НАТО подклаждат конфликта като внушават на Киев, че може да решат конфликта с военна акция. Ако от Киев искаха, можеха да дадат автономия на Донецк и Луганск и всичко щеше да приключи. Не, те искат военна победа срещу част от своя народ. Е, няма да стане.
62
3
 
7
 
! Отговори
Пак по опорката? преди 2 години
До Дядо Мар: Да, България взе решение. Ние ще работим за намаляване на напрежението и няма да участваме в сценарии. Украйна не е в НАТО, а и има гражданска война, а не военен конфликт. Който иска да воюва в Украйна да се пише доброволец и да заминава. Мже и да се намерят такива, ако се плаща в долари.
61
9
 
4
 
! Отговори
Паметлив 2022г. преди 2 години
Този да го каже по напараво -,,След китайските олимпийски игри Русия ще нападне Украйна". Какво го усуквате, какво го приначавате.? Руският Хитлер се подготвя от близо 8 години за нахлуване и влияние в Източна Европа, за да даде урок на западняците и да накаже ,,предателите". Нищо друго не ни очаква, а нашите болшевики се снишават и чакат нов 9септември 1944г.После....ще продължат с ,,Народен съд'', за да узаконят убийствта и мародерието.
60
7
 
6
 
! Отговори
Дядо Мар преди 2 години
До баба мара - те нашите съседи само това чакат - да ни видят извън НАТО и ЕС. Както сме като голи охлюви, без армия и оръжие, ще ни разпарчетосат преди Баба Мара да може да си отвори ченето. Вече се е случвало, но тогава българския войник е спасил Родината. Така че, уважаеми руски тр'оле пей тея приспивни песни другиму. Българския народ взе вече решение, ако не си забелязал. Каза ти го и премиера, че и президента, но дървена русофилска тиква увира ли?
59
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Позицията на България,изказана чрез Стефан Янев си е много добра.Естествено тя не устройва платени американски сътрудници като Паси,Плевнелиев,Керемидчиев,които искат да ни вкарат в чужда война,само и само да си напълнят джобовете.При тежки за страната ни събития,тези тримата и други подобни моментално ще се изнесат оттука.А тока е скъп защото ЕС отказа да подпише дългосрочни договори с Русия за доставка на газ както винаги е било до сега.Газта по такива договори е евтина.Иначе-цената е пазарна
58
7
 
5
 
! Отговори
баба мара преди 2 години
спасението е в референдум за излизане или оставане в нато и ес няма нужда да седават излишни пари за въоръжаване да пълним гушите на ам впк и да си развалямеотношенията със съседите пълен неутралитет това е изкуствен конфликт предизвиканот сащ които от 20 000 км създават напрежение и гледат сеир след това
57
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Каква армия има България? Шепа наемници, които са войници за заплата. Те и руснаците и американците и французите имат наемници и то доста повече и по-добре въоръжени. Ако стане нещо сериозно от рода на окупация на чужди държави обаче, наемниците няма да са водещи. Това , което се готви в Украйна няма да е нищо друго освен тотална разруха ала Сирия. Ще сринат страната , за да може после да я възстановят и да вдигнат икономиката. България трябва да направи всичко възможно да стои далеч от това.
56
3
 
11
 
! Отговори
??? преди 2 години
Абе аз не знам ние имале ли въобще армия!? Знам само, че даваме луди пари (милиарди долари) за разни уружия, *** колко човека ни е армията? Имат ли 20 000!?
55
10
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 години
ВСИЧКИ атлантици ВИНАГИ са подкрепяли БКП, а форумните им вувузели са готови на ден по два пъти да си сменят господарите. Това е Факт.
54
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
БГ може да има слаба армия, но има силен батальон от хрантутници- оплаквачки дето умрат да анализират по тв и да пишат едни витиевати доклади за едни пари.
53
13
 
16
 
! Отговори
за великата БНА преди 2 години
Аз съм ходил войник точно в края на "много модерната и голяма БНА). Към поделението имаше двама войници в т.нар. Помощно стопанство и там гледаха към 100на прасета. Редовно ходехме да берем ягоди, после грозде и царевица, ..., а по-старите бяха бригадири в бирената фабрика във В Търново поне до Декември. На учения излизахме с едни Джугани, по-модерните ЗиЛ131, а имаше и Прага с манивела сигурно от 50те. Тогава бяхме с така наречените "въшкарници" и кубинки. 2год загуба на време и простотии.
52
11
 
11
 
! Отговори
(-) преди 2 години
Лично аз, като видя мнение на Христо Христов, винаги му слагам по един минус. Даже не чета какво е писал, защото знам, че е нещо против ЕС или проруска пропаганда или просто нещо антибългарско-(------)
51
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя льольо много загрижен за фланговете на НАТОто, бре! Ми да фаща пушката и в окопите, да оправя международното положение! Ние с Русия война не искаме, за НАТО не ми пука (никой не ме питал искам или не НАТО), за ЕС е същото! Да се оправят лакейте на ембасито, а нас да ни оставят на мира! Що за идиотщини "САЩ и НАТО отговориха..."! Русия имаше предложения към САЩ, не към НАТО, нет към ЕС, а още по-малко към нас! Руснаците знаят, че сме безгласни букви и трябва да разговарят с господарите!