Конфликт САЩ - Русия няма да има, никой не е готов за война!

Пламен Грозданов: Русия иска максималното, за да получи нещо
27 яну 2022 14:28, Елка Василева
148
Конфликт САЩ - Русия няма да има, никой не е готов за война!
Снимка: архив, БГНЕС

"Русия знае, че исканията ѝ са неизпълними, но важното е да се преговаря. НАТО и САЩ няма да затворят вратите за нови страни, но всички добре знаят, че Алиансът не е готов да приеме Украйна и Грузия. Има възможност за започване на разговори за ракетите със среден и с малък обсег, за неразполагане на натовски бази в Украйна, тоест, има шансове за разговори". Това каза пред БНР Пламен Грозданов, посланик на България в Русия в периода 2006 - 2012 година.

Още по темата

Той посочи, че никой не е готов за война.

"Нито САЩ искат да воюва с Русия, нито НАТО, нито Русия иска да воюва със САЩ или с НАТО. Ако Русия искаше да вземе част от Украйна, нямаше да действа по този начин. Русия ползва методите на дипломацията - да поиска максималното, за да получи все пак нещо - от гледна точка на сигурността. Конфликт между САЩ и Русия няма да има", каза Грозданов.  

Той очерта началото на конфликта. "Генезисът на проблема между Русия и НАТО е след края на Студената война, когато беше изоставена старата система за сигурност, която съществуваше. Новото съотношение на силите преформулира начина, по който се осъществяваше сигурността на Европа - под ръководството на САЩ и НАТО. Русия тогава беше слаба, за да се противопостави на новата ситуация. Но една голяма страна, загубила определена война и поставена в подчинено положение, ще търси в един момент компенсация. Тя направи няколко заявки в това отношение, но тогава се появиха условията за преразглеждане на системата за сигурност. Никой не искаше да чуе руските претенции и Русия смени подхода. И през пролетта на миналата година Русия реши да използва натиск, за да принуди САЩ да седнат на масата за преговорите. Преговорите Байдън - Путин в Женева се случиха, макар и без съществен резултат. Русия усили натиска с единствена цел - да принуди САЩ за преговори", посочи Грозданов.

Според него правителството ни е взело балансирана политика относно проблема. Той не допуска, че при евентуален конфликт ще настъпи проблем с газовите доставки за България.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


148
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Така е памтивека. Иска се повече за да се получи нужното и да се излезе с чест от ситуацията. Путин иска статуквото от 1997 г., но най-много да получи Луганск и Донецк.
26
5
 
11
 
! Отговори
Голямата игра преди 2 години
Ходовете са ясни: Американците да свикнат че южното полу-кълбо не им е задния двор. Китай има нужда от няколко години да си направи самолетоносачите. Руснаците имат нужда от няколко години да се обезопасят икономически. И после - каквото е речено! Американците да му мислят!
25
2
 
8
 
! Отговори
АК-47 преди 2 години
Най-точният и добре аргументиран анализ на сегашната обстановка, който съм чел до сега.
24
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Напротив,след всичко което се случи през последните15 години,главно агресията на САЩ и НАТО,отказа на САЩ да се изтегли до границите през*97 и най вече отказа от договореностите в Малта,"развързаха ръцете"на Русия да усили воената си мощ и подготви армията си,дори и за ядрена война.Спомнете си какво каза Пр.Путин на руснаците.Обеща им Рая в случай на пълномащабна ядрена война.А на Света каза,че милост няма да има.Стига сте ни лъгали.Вече Мирът се крепи на острието на копието.Не се знае до кога.
23
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никой никога не е готов за война. Тя просто започва. После никой никого не пита иска ли да ходи на бойното поле.
22
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
войната дори и да бъде локална - в Аляска и Далечния изток, пак няма да става никъде за живеене след нея. Но това ще са грижи на малцината оцелели. Те да го милсат.
21
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Конфликт САЩ -Русия? Защо тогава не идат да "дрънкат война", както рече премиера, във Владивосток и Аляска, вместо се навират в Европа ?
20
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има разлика между ВСВ и евентуалната Трета. Айнщайн е казал, че Четвъртата ще е с прашки и копия.
19
3
 
12
 
! Отговори
Лошото преди 2 години
е, че и дори и часове преди началото на ВСВ, милиони хора в това число и политици от първия ешелон не са допускали че такава ще има.
18
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Потърсете го тоя умник след един месец, тогава да видим какъв бисер-обяснение ще измисли за вече започналата война.
17
4
 
5
 
! Отговори
Ужас преди 2 години
Живко от Варна, роден в Добрич и израстнал в Шумен.
16
6
 
8
 
! Отговори
смях преди 2 години
Едно от малкото смислени мнения в залятия от глупост медиен ефир. Абсолютно съвпада с моите виждания. Война няма да има. На Русия и е добре да продава газ по 1000 $. Петрола да расте, всички ресурси да растат и тя да им държи сорса. От където следва, че няма причина да воюва, когато печели откачено много. Но виж да притискат САЩ за още по-големи печалби могат. И го правят.
15
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пак сте на губещата страна. Чичо Джо не е много военен гений, като Наполеон и Хитлер. Нямате никакъв шанс.
14
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аре да казват какво ще правят, за да знам дали да тегля огромен кредит. Ако идва последната война - обръщам всичко в кеш и започвам як разврат и пиянство докато грейнат гъбите.
13
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма по-големи психопати от военните! Дано всичко се размине, и няма война!!!
12
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Натовските геьове само като чуят Путин и осират гащите )
11
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Живко от ВарнаНикой няма да го има
10
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия не е подготвена щото с Китай трябваше да направят система за електронни разплащания . Освен това запада тепърва почва да затъва и няколко години ще овеличат натиска. Може да действа и по китайския метод с постоянство . България изчезва с 800 000 на десетилетие след три десетилетия Русия може да си подели България с Турция . При това не вярвам да има война . Още е рано но и самата Русия има много проблеми и трябват реформи. А това все няма кой да го направи.
9
2
 
18
 
! Отговори
Петров преди 2 години
Важното е, че българските соколи с двата съветски изтребителя са готови да литнат към Крим след жестикулирането на норвежкия пастор Столтенберг. Щото Крим е заплаха за САЩ, я колко са близо.
8
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никой никога не е готов на 100 процента за война, да, така е и слава Богу, защото да си напълно готов означава, че я искаш. Исторически погледнато, тия които са я искали - най-често са я губили.