САЩ и НАТО отговориха на исканията на Русия, търсят диалог

Няма отстъпки по основните искания във връзка с Украйна и НАТО
27 яну 2022 07:50, Елка Василева
114
САЩ и НАТО отговориха на исканията на Русия, търсят диалог
Снимка: архив, БГНЕС

Американският държавен секретар Антъни Блинкън заяви, че писменият отговор, който САЩ са дали в сряда на Русия във връзка с исканията й за сигурността, обръща внимание на руските тревоги и засяга въпросите, които безпокоят Вашингтон и неговите съюзници, предаде Ройтерс.

Блинкън каза, че отговорът очертава сериозен дипломатически път напред, ако Москва избере подобно развитие. Според него документът съдържа принципна и прагматична оценка на руските тревоги. По думите му САЩ са готови за диалог.

Още по темата
"Излагането на нещата в писмен вид е . . . добър начин да направим така, че да сме възможно най-точни, а руснаците да разберат нашите позиции, нашите идеи възможно най-ясно. Сега документът е при тях и топката е в тяхното поле", заяви той пред репортери.

Блинкън каза, че в писмения си отговор САЩ не са направили отстъпки по основните искания на Русия във връзка с Украйна и НАТО, отбелязва Асошиейтед прес.

Москва иска гаранции, че НАТО никога няма да приеме Украйна и други бивши съветски републики за членове и ще изтегли войските си от други страни от някогашния съветски блок. САЩ и техните съюзници не са склонни да приемат тези искания.

Според Блинкън американският отговор много ясно показва, че Съединените щати държат на принципите си. "Няма промяна, няма да има промяна", заяви той.

Държавният секретар на САЩ каза, че американското посолство в Киев ще остане отворено, но посъветва американците в Украйна "сериозно да обмислят напускане" на страната.

По-рано в сряда посолството на САЩ в Украйна призова американските граждани да обмислят незабавно напускане на страната, тъй като обстановката е "непредсказуема заради повишена заплаха от руски военни действия", припомня Ройтерс, цитирана от БТА.

Посланикът на САЩ в Москва Джон Съливан предаде в сряда в руското министерство на външните работи американския отговор на исканията на Русия в областта на сигурността.

На 17 декември руското външно министерство публикува предложени от страната проектоспоразумения с гаранции за сигурност, които тя очаква от САЩ и НАТО. Двата договора - единия със Съединените щати, а другия с членовете на Северноатлантическия съюз - предвиждат отказ от разширяване на алианса на изток и изтегляне на натовските сили от Източна Европа. Западът вече отхвърли тези руски искания като неприемливи.

Тези развития дойдоха на фона на струпването от Русия на войски край границата с Украйна. Москва отрича твърденията на Запада и Киев, че планира инвазия.

Междувременно в сряда и НАТО е предала писмения си отговор на руските искания в областта на сигурността. Това съобщи генералният секретар на организацията Йенс Столтенберг.

Алиансът "отново подава ръка" на Русия, но "в същото време се подготвя за най-лошото", обобщи той на извънредна пресконференция в Брюксел тази вечер, предаде Франс прес.

Малко по-рано източници на ДПА потвърдиха, че 30-те страни членки на НАТО са подготвили своя общ отговор на Москва.

Столтенберг вече на няколко пъти даде да се разбере, че две от руските искания - алиансът да не приема Украйна и Грузия и да изтегли своите сили от източноевропейските държави, присъединили се към него от 1997 г. насам - са неприемливи, отбелязва Франс прес.

"Отново призоваваме Русия незабавно да успокои ситуацията. НАТО твърдо вярва, че напреженията и разногласията трябва да бъдат уреждани чрез диалог и дипломация", подчерта снощи Столтенберг, цитиран от Ройтерс.

Той отново призова за възстановяване на представителствата на алианса в Москва и на Русия в Брюксел и за пълно използване на военните комуникационни канали с цел по-голяма прозрачност и намаляване на рисковете.

Русия продължава да струпва сили близо до Украйна, като е разположила хиляди допълнителни войници и модерни оръжия в Беларус, каза в същото време генералният секретар на НАТО. Той уточни, че под прикритието на учения Москва е в процес на изпращане на бойни самолети, зенитни системи С-400 и други много модерни военни технологии в Беларус.

Междувременно в сряда в Естония пристигнаха шест американски изтребителя F-15, за да участват в учение. Те ще подсилят мисията на НАТО в тази бивша съветска република на фона на засилващите се опасения от руска агресия срещу Украйна, отбелязва Франс прес.

В четвъртък в Литва са очаквани четири датски бойни самолета.

Тези развития са показателни, че Западът не приема основните искания на Русия в областта на сигурността, макар да е готов да продължи диалога с нея.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още по темата: НАТОСАЩсигурностРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
7
 
17
 
! Отговори
КАК ГО РАЗБИРАТЕ? преди 2 години
Алиансът "отново подава ръка" на Русия, но "в същото време се подготвя за най-лошото" - аз го разбирам като: с едната ръка маха, а със другата, зад гърба е скрила нож. Та това е НАТО със 'отворена' позиция, така ли?
58
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На мен ми харесва да имам айфон, харесва ми да имам и евтин ток. Като се замисля мога да се откажа от ябълката.
57
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Важното е че в братска Румъния идват още US солджъри, а от юг са Турция и Гърция така че руският преврат в Нрб то си остава химера, както беше химера 2020 година с ОФ радевият юмрук- путин/ чегевара! Смотана и жалка губерния сме това е истината- следваме заповедите на москва и винаги ще сме на дъното като русийсата!
56
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Украйна не може да стане сама член на НАТО, трябва да бъде поканена. Това иска Русия от НАТО, към Украйна да не бъде отправена покана. Защо да не последва примера на Австрия след ВСВ? Ама нали трябва да се рови около Русия. Не си седнаха да д-то краварите, все си намират повод да нападнат някоя страна, в друга да спретнат преврат, трета да санкционират и ядосват по всевъзможен начин. Не могат да живеят без конфликт, не могат да се стоят в С. Америка и да не се месят на другите.
55
3
 
4
 
! Отговори
до78 преди 2 години
Ами то като у нас. 1 от 100 живее горе-долу добре.
54
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Няма промяна, няма да има промяна". Блинкен, от къде си толкова сигурен? Крайната дума и действие е за Госугаря Путин. Поживьом - увидим.
53
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И в допълнение - да, Русия се слави със своята военна мощ. Но с какво друго се слави? Велик бизнес ли имат, висок стандарт на живот ли, медицина, университети, обновена инфраструктура, с какво? Хората живеят, за да вържат двата края, по-зле са от нас. Изключая едно 200 000 души и роднините им, които живеят на гърба на бедния народ. 1 на 100 човека живее добре. Голямо развитие
52
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да се чуди човек как някакви гламоци тука се радват, че може да има война. Ако си ***, радвай се, но поне да си в Бразилия или Австралия. Ние сме на един хвърлей от ситуацията и сме не на един шамар, а на един повей вятър живот, а тези *** се плюнчат тука. Дори и Путиф да вземе Донбас и Луганск, вас какво ви брига? Да не би Русия да се превърне в добра страна за живот след това велико дело?
51
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Военен експерт. "руската армия никога не е била кой знае колко способна просто е била много днес и много не е". --------- Явно си в Генералния щаб на армията на Шака Зулу. :)
50
3
 
3
 
! Отговори
Реално погледнато преди 2 години
Русия иска писмена аргументация, защо е разположила хиперзвукови ракети във южното полу-кълбо. Американците имат подозрения, но скоро ще дигат пара!
49
3
 
11
 
! Отговори
търсят диалог преди 2 години
НЯМА ОТСТЪПКИ - и това 'търсене на диалог' ли е? И какви са тия словесни сглобки тогава?
48
19
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колко забавно е да гледаш дъртите русофилчета тука как подскачат радостно че чичо им Владко марширува с войска.Добре че няма нещо което им трябва или лежим на нефт, че да видите тогава как ще дойде да изрине домовете и семействата им, даже напротив - няма и на крак да дойде. Една далекобойна ракета и отиде бостана на село. Така че преди да целувате ногите на Путин, имайте тази мисъл в перспектива, щото вие по далеч от носа не виждате. Комунизма ви е дресирал по този начин.
47
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Може и да се появят ракетки в Куба, Венецуела и Никарагуа, може би не! Но Русия няма силите да устои на тази надпревара. Ще се изтощи и ще рухне. Този филм го гледахме с СССР-то.
46
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То беше ясно че няма в писмен вид да се откажат от Укропия. Истината е че в момента договарят кой колко ще вземе и при какви условия.
45
5
 
12
 
! Отговори
Резюме преди 2 години
Ние ще се разширяваме, а вие ще си мълчите. Готови сме дори да прескочим критериите за членство само за да ви го натресем по-дълбоко. Иначе сме готови за диалог и празни приказки.
44
8
 
4
 
! Отговори
dogan преди 2 години
До запознатЗа суверенната Кърджалийска Република чувал ли си? Анадолския аскер има ли право да я защитава?
43
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
65- Ама на заглавието пише друго бе, първокласнико гнил (търсят диалог),което означава че ще клекнат на килимчето пред император Путин.
42
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Отказали им исканията и търсят диалог.. .. ще намерят един космат.. ..руснаците им казаха че не търсят диалози, тупкане на топката и празни бръщолевения. Американците се правят на тАпи. Скоро ще видят кон боб яде ли.
41
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до 50- Я я повтори! - УКРАЙНА МОЛДОВА И ГРУЗИЯ ЛИ ПИШЕ? - ОЩЕ ЕДИН ПОЛУДЯЛ. ЕЙ ОТ ВАКСИНИТЕ И ПСИХИЯТРИЯТА НЕ СПАСЯВА.
40
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Няма отстъпки по основните искания във връзка с Украйна и НАТО"! Поняли?