САЩ и НАТО отговориха на исканията на Русия, търсят диалог

Няма отстъпки по основните искания във връзка с Украйна и НАТО
27 яну 2022 07:50, Елка Василева
114
САЩ и НАТО отговориха на исканията на Русия, търсят диалог
Снимка: архив, БГНЕС

Американският държавен секретар Антъни Блинкън заяви, че писменият отговор, който САЩ са дали в сряда на Русия във връзка с исканията й за сигурността, обръща внимание на руските тревоги и засяга въпросите, които безпокоят Вашингтон и неговите съюзници, предаде Ройтерс.

Блинкън каза, че отговорът очертава сериозен дипломатически път напред, ако Москва избере подобно развитие. Според него документът съдържа принципна и прагматична оценка на руските тревоги. По думите му САЩ са готови за диалог.

Още по темата
"Излагането на нещата в писмен вид е . . . добър начин да направим така, че да сме възможно най-точни, а руснаците да разберат нашите позиции, нашите идеи възможно най-ясно. Сега документът е при тях и топката е в тяхното поле", заяви той пред репортери.

Блинкън каза, че в писмения си отговор САЩ не са направили отстъпки по основните искания на Русия във връзка с Украйна и НАТО, отбелязва Асошиейтед прес.

Москва иска гаранции, че НАТО никога няма да приеме Украйна и други бивши съветски републики за членове и ще изтегли войските си от други страни от някогашния съветски блок. САЩ и техните съюзници не са склонни да приемат тези искания.

Според Блинкън американският отговор много ясно показва, че Съединените щати държат на принципите си. "Няма промяна, няма да има промяна", заяви той.

Държавният секретар на САЩ каза, че американското посолство в Киев ще остане отворено, но посъветва американците в Украйна "сериозно да обмислят напускане" на страната.

По-рано в сряда посолството на САЩ в Украйна призова американските граждани да обмислят незабавно напускане на страната, тъй като обстановката е "непредсказуема заради повишена заплаха от руски военни действия", припомня Ройтерс, цитирана от БТА.

Посланикът на САЩ в Москва Джон Съливан предаде в сряда в руското министерство на външните работи американския отговор на исканията на Русия в областта на сигурността.

На 17 декември руското външно министерство публикува предложени от страната проектоспоразумения с гаранции за сигурност, които тя очаква от САЩ и НАТО. Двата договора - единия със Съединените щати, а другия с членовете на Северноатлантическия съюз - предвиждат отказ от разширяване на алианса на изток и изтегляне на натовските сили от Източна Европа. Западът вече отхвърли тези руски искания като неприемливи.

Тези развития дойдоха на фона на струпването от Русия на войски край границата с Украйна. Москва отрича твърденията на Запада и Киев, че планира инвазия.

Междувременно в сряда и НАТО е предала писмения си отговор на руските искания в областта на сигурността. Това съобщи генералният секретар на организацията Йенс Столтенберг.

Алиансът "отново подава ръка" на Русия, но "в същото време се подготвя за най-лошото", обобщи той на извънредна пресконференция в Брюксел тази вечер, предаде Франс прес.

Малко по-рано източници на ДПА потвърдиха, че 30-те страни членки на НАТО са подготвили своя общ отговор на Москва.

Столтенберг вече на няколко пъти даде да се разбере, че две от руските искания - алиансът да не приема Украйна и Грузия и да изтегли своите сили от източноевропейските държави, присъединили се към него от 1997 г. насам - са неприемливи, отбелязва Франс прес.

"Отново призоваваме Русия незабавно да успокои ситуацията. НАТО твърдо вярва, че напреженията и разногласията трябва да бъдат уреждани чрез диалог и дипломация", подчерта снощи Столтенберг, цитиран от Ройтерс.

Той отново призова за възстановяване на представителствата на алианса в Москва и на Русия в Брюксел и за пълно използване на военните комуникационни канали с цел по-голяма прозрачност и намаляване на рисковете.

Русия продължава да струпва сили близо до Украйна, като е разположила хиляди допълнителни войници и модерни оръжия в Беларус, каза в същото време генералният секретар на НАТО. Той уточни, че под прикритието на учения Москва е в процес на изпращане на бойни самолети, зенитни системи С-400 и други много модерни военни технологии в Беларус.

Междувременно в сряда в Естония пристигнаха шест американски изтребителя F-15, за да участват в учение. Те ще подсилят мисията на НАТО в тази бивша съветска република на фона на засилващите се опасения от руска агресия срещу Украйна, отбелязва Франс прес.

В четвъртък в Литва са очаквани четири датски бойни самолета.

Тези развития са показателни, че Западът не приема основните искания на Русия в областта на сигурността, макар да е готов да продължи диалога с нея.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още по темата: НАТОСАЩсигурностРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
0
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 години
Диалогът може да е единствено за точната дата през Февруари, когато Украйна ще изпълни Минските споразумения.
78
4
 
0
 
! Отговори
Оберщурмбанфюрер преди 2 години
*** сами се охендриха, а рИвът, че някой ги притеснявал и се опитва да диктуват тяхната политика по най-арогантен начин - САЩ и НАТО да си изтеглили войските и техниката от бившите съветски колонии. НЯМА да стане! НАТО им го казва за трети пореден път.
77
0
 
5
 
! Отговори
Възмутен преди 2 години
До Анонимен"когато тези страни поискат, НАТО ще ги приеме. Няма да пита Путин дали разрешава."Има клауза в договор, който краварите са подписали, че разширението не може да става в ущърб на безопасността на трети страни. Лавров го цитира точно. Ония сега се правят на ударени, а ид-иотите вярват на лицемерните приказки за "принципи". Краварите нямат принципи, само алчност, и няма договор, който да са подписали и да да не са нарушили
76
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
сащ са гангстери, агресори и лицемери
75
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 90: Ами, когато тези страни поискат, НАТО ще ги приеме. Няма да пита Путин дали разрешава.
74
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Свобода за американските щати. Да се освободят от властта на Вашингтон и да станат Свободни американски щати.
73
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тексас е отделна държава и ще разположим ракети на НАТО да ни пазят от Иран и неговата ядрена програма.
72
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
САЩ направиха блокада на Куба и искаха Русия да изтегли ракетите си. Куба беше решила да разположи ядрени оръжия до Флорида, за да се защити от американско нападение и американска агресия.
71
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кога ще приемете Австрия, Швеция, Швейцария, Финландия в НАТО?
70
9
 
3
 
! Отговори
Me преди 2 години
Е кой кара руснаците да почват война? Сега, сами си докараха проблемите.
69
3
 
8
 
! Отговори
баба мара преди 2 години
въпросите които ме притесняват не са русия а сащ от 20 000 км готвят конфликт сукраина въпреки че тя изобщо не ги интересува ресурсите на русия и да се прекъсневръзката с китаи това е целта аз искам мир а заради ам безкраини интереси ще станажертва на конфликта пълен неутралитет и всички вън от родината ми
68
10
 
1
 
! Отговори
Me преди 2 години
Изпратили са им един среден пръст на глупавите въпроси.
67
2
 
9
 
! Отговори
115 преди 2 години
Няма ли Русия да проведе учения около Америка?
66
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ИСКАМ ЯДРЕНА ЖЕГА, ЧЕ МИ Е СТУДЕНО!!!
65
3
 
20
 
! Отговори
върха на Лицемерието преди 2 години
"Отново призоваваме Русия незабавно да успокои ситуацията. НАТО твърдо вярва, че напреженията и разногласията трябва да бъдат уреждани чрез диалог и дипломация" - "Междувременно в сряда в Естония пристигнаха шест американски изтребителя F-15, В четвъртък в Литва са очаквани четири датски бойни самолета..
64
3
 
10
 
! Отговори
'ДИАЛОГ' с преди 2 години
НАТО: - Като говориш със мене ще мълчиш! :):)
63
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Отварям списъка на най-големите 200 компании в света и в него няма но една руска. Автомобили, машини, компютри, софтуер, до дрехи и храна - всичко им е отвън. Е, страшно развити са, признавам.
62
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ХА-ХА-ХА-ХААААААААААПредполагам много ти харесва да живееш в свят окупиран от чужди икономически интереси. ха ка ха
61
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ДИАЛОГ Е НАЧИН ЗА ОБМЕН НА ИНФОРМАЦИЯ (ОБЩУВАНЕ) МЕЖДУ НАЙ-МАЛКО ДВА СУБЕКТА С ПИСМЕНА ИЛИ ГОВОРИМА РЕЧ, ПРИ КОЕТО СЕ ОБМЕНЯТ ВИЖДАНИЯТА НА СТРАНИТЕ В ДИАЛОГА ПО ДАДЕН ПРОБЛЕМ. ТОВА КОЕТО ВИЖДАМЕ Е ПО-СКОРО УВЕРТЮРА КЪМ А НЕ ДИАЛОГ, КОЯТО МОЖЕ ВЪВ ВСЕКИ ЕДИН МОМЕНТ ДА БЪДЕ ПРЕКЪСНАТА ГОРЕЩО. А ТОВА Е ДРУГО НЕЩО - ПИПНЕШ ЛИ ГО СТАВА ТИ ГОРЕЩО!!!
60
6
 
16
 
! Отговори
Нерегистриран преди 2 години
Тя и Украйна се беше определила за неутрална , ,но САЩ направиха преврата с цветен ,,Майдан " както в повечето страни които не им бяха по свирката и смени режима