64% от руснаците вярват, че са един народ с Украйна, само 13% чакат война

50% подкрепят военните действия срещу разширяването на НАТО
Обновена: 23 фев 2022 19:07 | 23 фев 2022 18:57, Нели Христова
204
64% от руснаците вярват, че са един народ с Украйна, само 13% чакат война
Снимка: БГНЕС

Докато светът чака да види дали Русия ще нахлуе в Украйна, ексклузивно ново проучване в двете страни на CNN установява, че два пъти повече руснаци смятат, че би било правилно Москва да използва военна сила, за да попречи на Киев да се присъедини към НАТО.

Един от всеки двама руснаци (50%) казва, че би било правилно, докато само една четвърт (25%) казват, че би било погрешно. Другите 25% не са сигурни, според проучването.

Анкетата също така установява, че повече руснаци смятат, че би било погрешно, отколкото правилно да се използва военна сила, "за да се обедини отново Русия и Украйна" – две страни с дълга и сложна история на преплитане.

43% от руснаците казват, че използването на военна сила срещу Украйна за присъединяването й към Русия би било погрешно, докато 36% са на мнение, че би било правилно.

Може би не е изненадващо, че повечето хора в Украйна не са съгласни с използването на сила срещу тях. Седем от 10 респонденти там казват, че би било погрешно Русия да използва военна сила, за да попречи на Украйна да се присъедини към НАТО (70%) или да обедини отново двете страни (73%).

Повечето украинци отхвърлят твърдението на руския президент Владимир Путин от речта му в понеделник, че тяхната страна няма историческа основа и по същество е творение на Съветския съюз. В цялата страна и във всички възрасти мнозинството украинци казват, че не са "един народ" с руснаците и че двете страни не трябва да бъдат едно цяло.

Проучването, включващо повече от 1000 души във всяка страна, беше проведено онлайн от 7 до 15 февруари, преди речта на Путин в понеделник и признаването от Москва на две отцепили се сепаратистки републики в Украйна.

Мнозина в Русия вярват, че страната им ще бъде фундаментално застрашена от по-нататъшно разширяване на НАТО към Украйна, според телевизионния водещ и журналист от съветската епоха Владимир Познер.

"Това говори за мнението, че ако Украйна стане член на НАТО и ако силите на НАТО бъдат разположени на прага на Русия, това би представлявало екзистенциална заплаха и следователно не може да бъде допуснато", казва Познер пред CNN.

Орисия Луцевич, ръководител на Украинския форум в мозъчния тръст Chatham House в Лондон, нарисува по-тъмна картина на руската перспектива.

"Съвременна Русия има синдром на разпадащи се империи", обяснява тя. "Загубата на тези земи се представя като "историческа несправедливост", която трябва да бъде поправена, включително със сила. На Украйна се гледа като на бижу от короната, което е "откраднато от НАТО". Докосвайки се до старото съветско плашене на САЩ и НАТО, руснаците вярват, че това е агресивен блок, който е в пътя на руско-украинското единство."

Първият удар на страховете

Противно на западните предупреждения, че руският президент Владимир Путин насочва сили за атака срещу западната съседка на страната, само 13% от руснаците смятат, че Кремъл вероятно ще започне военни действия срещу Украйна.

Повечето руснаци също не очакват украинска атака срещу страната им - само 31% от руснаците казват, че това е вероятно. Всъщност двама от трима (65%) очакват мирен край на напрежението между Русия и Украйна.

"Причината, поради която 75% от руснаците смятат, че Русия няма да нахлуе в Украйна, е просто заради това, което четат във вестниците си и виждат по телевизията си. По принцип няма истерия, няма биене на бойния барабан, последователното послание е, че не искаме война и няма да я започваме", казва Познер.

Той добавя, че руснаците не са нито наивни, нито невежи относно предупрежденията на западните лидери, че Путин обмисля да нахлуе в Украйна. "Руснаците знаят какво казват западните лидери. Техните изявления са широко отразени в медиите. Общото усещане е, че Западът всъщност иска Русия да атакува Украйна, защото това би било в негова ползва", обяснява Познер и добавя, че руснаците разбират, че инвазията в Украйна ще струва скъпо. "Те също са на мнение, че макар Украйна да не може да се противопостави на всеобхватна руска инвазия, Русия би загубила много повече от това, отколкото всяка военна победа би спечелила."

Въпреки това, според Луцевич, разпространението в Русия на мнението, че страната им няма да нахлуе в Украйна, може да илюстрира "как руските държавни медии и дезинформацията оформят алтернативна реалност за руското население".

"В Русия Западът е представен като злодей, който злоупотребява с Украйна, за да подкопае величието на Русия. В случай на руска военна агресия Русия ще бъде представена като воюваща срещу силите на САЩ и НАТО, а не като убиваща славянските си братя", казва Луцевич.

Междувременно по-малко украинци, отколкото руснаците, вярват, че ще има мирен край на напрежението – само 43% очакват това.

Украинците обаче са разделени относно възможността Русия да започне война – 42% очакват това, докато 45% смятат, че е малко вероятно. (Останалите 13% казват, че не знаят.)

Повече от половината руснаци (57%) и три четвърти от украинците (77%) смятат, че Украйна е малко вероятно да започне военни действия срещу Русия в близко бъдеще, като само 31% в Русия и 13% в Украйна казват, че смятат, че вероятно Украйна ще предизвика военен конфликт.

Руснаците и украинците не са съгласни и относно това дали има руски военни сили в контролираните от сепаратистите източни райони на Украйна, известни като Донбас: три четвърти от украинците (73%) смятат, че там има руски войски, за разлика от един на всеки пет руснаци (19%). По-младите руснаци са по-склонни от общото население - с 28% - да кажат, че техните войски са в Донбас.

Анкетата е завършена преди изявлението на Путин, че Русия ще изпрати "миротворци" в регионите.

Русия от години твърди, че няма войници на терен там, но представители на САЩ, НАТО и Украйна твърдят, че руското правителство снабдява сепаратистите, предоставя им консултантска подкрепа и разузнаване и включва свои собствени офицери в редиците им.

Братя или не?

В основата на непосредствената криза руснаците и украинците имат значително различни възгледи за отношенията между двете страни и тяхното население. Двама от трима (64%) руснаци казват, че руснаците и украинците са един народ, позиция, преподавана в съветската епоха.

Още преди речта си в понеделник Путин прокарваше мнението, че двата народа са един, особено в едно тенденциозно есе миналото лято. Той твърди, че "идеята за украинския народ като нация, отделна от руснаците" е формулирана от интелектуалци още през 19 век, пренебрегвайки сложната история на нациите, като твърди: "Тъй като не е имало историческа основа – и не е могло да има такава , заключенията бяха подкрепени с всякакви измислици."

Путин твърди, че "политиката на локализация" от съветската епоха набляга на регионалните различия, което предполага, че тези различия имат малка историческа основа. "Следователно съвременна Украйна е изцяло продукт на съветската епоха", настоя той.

Историкът Тимъти Снайдър от университета в Йейл отхвърля целия аргумент на Путин.

"Проблемът с есето на Путин е, че е толкова грешно във всичко, че е трудно да прецените откъде да започнете", казва той пред CNN, цитирайки пример за използването на термина "Украйна" още отпреди 1648 г. Ако не друго, обяснява той, идеята за руска национална държава е модерна конструкция, а не тази на Украйна.

"Русия не е била национална идея през 19 век. Това беше имперска идея. В есето е контрабандно въведено схващането, че е имало руска нация в съвременния смисъл, срещу която се определя Украйна. Но не е имало такава руска нация през 19 век", обяснява той.

Независимо от историческия дебат, украинците са склонни да мислят за себе си като за отделен народ, установява анкетата на CNN. Малко над една четвърт (28%) от хората в Украйна казват, че руснаците и украинците са един народ, докато две трети (66%) казват, че не са – огледален образ на гледката отвъд границата.

Снайдер твърди, че по тази тема украинският възглед трябва да надделее.

"Гласът на по-малките хора е по-важен. По-голяма страна, която претендира за по-малка държава, се нарича империализъм", казна той. "Руснаците са склонни да казват, че украинците и руснаците са един народ, защото (1) като цяло са имали малък контакт с Украйна и (2) това казва техният президент и е много подобно на съветската линия", обяснява Снайдер.

Нито един регион на Украйна и нито една възрастова група нямат мнозинство, където респондентите казват, че руснаците и украинците са един народ.

Дори в Източна Украйна, която граничи с Русия и е частично контролирана от подкрепяни от Русия сепаратисти, по-малко от половината (45%) от респондентите казват, че са съгласни, че руснаците и украинците са един народ – резултат много по-нисък, отколкото в Русия.

Съвременни граници и разделение между поколенията

Въпреки че руснаците са склонни да казват, че руснаците и украинците са един народ, мнозинството от руснаците (54%) казват, че трябва да са две държави – въпреки че една трета (34%) казват, че трябва да са една държава. Останалите 12% казват, че не знаят.

Украинците смятат, че Русия и Украйна трябва да са две отделни държави, като 85% застават зад това твърдение, 9% казват, че трябва да са една държава, а 6% отговарят, че не знаят.

Руснаците са по-склонни от украинците да подкрепят промяната на границите на двете страни, така че регионите в Украйна, където хората се "чувстват" повече руснаци, да могат официално да станат част от Русия.

Отново възгледите отвъд границата са огледални: две трети (68%) от руснаците биха подкрепили промяната на границите, а 8% биха се противопоставили, докато две трети (64%) от украинците са против, а 13% подкрепят .

Нито мнозинството от руснаците, нито украинците казват, че двете страни трябва да бъдат една, но един от всеки трима руснаци смята така

Руснаците и украинците също се различават във възгледите си за Съветския съюз.

Седем от 10 руснаци (71%) казват, че Съветският съюз е нещо положително, докато един на 10 (9%) казва, че е отрицателно, докато украинците са разделени поравно: 34% казват, че е положително и 35% казват отрицателно. Останалите в двете страни са неутрални.

В Украйна има разделение на поколенията по въпроса, където 41% от хората на 55 и повече години – достатъчно възрастни, за да си спомнят Съветския съюз – смятат, че това е нещо положително. Само една четвърт (23%) от 18-34-годишните в Украйна – хора, родени след разпадането на СССР, или са били много малки деца, когато той се разпадна през 1991 г. – смятат, че това е положително.

Различните възгледи за СССР произтичат от различни отношения с него, твърди Снайдер.

"Руското ръководство е склонно да определя Русия като държава наследник на Съветския съюз. Повече от украинците, руснаците имат трудности да определят история без Съветския съюз в центъра", обяснява историкът от Йейл. "Руснаците са склонни да приемат, че Съветският съюз е имал политика на терор, но вярват, че разходите за това се поемат еднакво в целия СССР. В Украйна хората са склонни да вярват, че Голодоморът от 1932-1933 г., политически глад, създаден от Сталин, е бил насочен по-специално към тяхната страна."

Общи притеснения

Въпреки широката пропаст във възгледите им един за друг, руснаци и украинци са на едно мнение по някои теми.

Като се има предвид списък от девет характеристики, руснаците и украинците са склонни да се споразумеят за това кои са въплъщението на Путин и украинския президент Владимир Зеленски – с някои забележителни различия.

"Силен" и "решителен" са вторият и третият най-популярни отговори за Путин както сред руснаците, така и сред украинците. Изборът номер едно е коренно различен - руснаците избират "умен", докато украинците избрат "опасен".

По-голямата част от украинците избрат само "приятелски" и "умен" като описания за собствения си президент, като около 40% също избират и "прагматичен" и "отговорен". Междувременно руснаците не класират Зеленски високо по нито една от характеристиките, като една трета (35%) – подобно на самите украинци (32%) – го описват като "опасен".

Мненията за американския президент Джо Байдън се разделят рязко. Най-често срещаните описания на Байдън от украинците са "умен", "силен" и "отговорен", докато повечето руснаци не го оценяват високо по нито една от характеристиките. Половината (47%) от руснаците наричат Байдън "опасен", както и една трета (32%) от украинците.

Мнозинството в двете страни (57% от руснаците и 61% от украинците) се описват като оптимисти за бъдещето за себе си и семействата си, докато приблизително една трета от руснаците и украинците (37% и 32% съответно) се описват като песимисти.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


204
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
137
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Сталин 168Ако може, няма да се бием с вас, но ако се наложи сме се били и с Япония преди 80 години, а тя не беше слаба.
136
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако Путин беше президент на САЩ, веднага щеше да анексира Канада и да докаже, че канадците са американци.
135
2
 
5
 
! Отговори
Михали преди 2 години
CNN умрях от смях с тази статия. Ако респондентите бяха избирани наистина на случаен принцип ,а не на удобен, резултатите от анкетата щяха да бъдат малко по-различни.
134
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Донбас руските войници мародерстват, изнасилват жените. Досущ като 1944-та червената c.гaн, която е окупирала и ограбила България
133
5
 
4
 
! Отговори
българин преди 2 години
Нямам никаква родствена връзка с руския монголоиден етнос, нито със сръбските *** и с македонските шиптъри. Всеки да си живее в къщичката и да не ми пускат сръбска музика, че не мога да я понасям.
132
6
 
6
 
! Отговори
Gogo преди 2 години
Руснаци, украинци, българи, сърби, македонци всички сме братя.
131
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И Хитлер е вярвал, че германците и австрийците са един народ. И затова присъединява аншлус Австрия към Германия.
130
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Утре може да дойде някой по голям съсед и да каже че тази стая от твоя апартамент я взима и я присъединява към неговия апартамент.
129
4
 
14
 
! Отговори
Скромно мнение преди 2 години
Ако Русия се обедини с развития Китай, то те ще бъдат първа световна сила всяко едно отношение! Запада и Америка ненавиждат и мразят Китай - държава, която е с много по-стара и древна история от цяла Европа! Вече светът повръща смао от мисълта за Европа, Европа отдавна се е превърнала в ***.та (блудницата) на света! Китайците и руснаците поне ще имат бъдеще, докато запада ги чака позор.
128
4
 
8
 
! Отговори
Скромно мнение преди 2 години
Така е. Дано да не стане братоубийствена война. Лошото е, че западняците за пореден път наложиха репресивна присъда на Русия, това ще доведе до отслабване на икономиката на Русия, но и на Европа. Ще доведе до обеднявянето на хората на стария континент.
127
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия голям го вади но ще се окаже мек.
126
9
 
13
 
! Отговори
Сталин преди 2 години
Никой не желае да се бие с Русия.Само санкции,санкции.Не им стиска.Нито на американци нито на запада.Те знаят как завършват войните с Русия.
125
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Може и да вярват, но народа на Украйна има дух, има смелост, има воля да бъде СВОБОДЕН.За разлика от руския,който като приказната героиня Василиса Прекрасная спи дълбок демократичен сън.Докато термина МАЙДАН се употребява за омраза между двата народа,никога няма повече да бъдат заедно.Всъщност някой помни ли как започна този Майдан? Когато подтикнатия от Москва, украински проруски президент Янукович отхвърли Договора за асоцииране към Европейския съюз! Ето къде е мъката на Путин - ЕС и НАТО!!!
124
8
 
6
 
! Отговори
Басси преди 2 години
Най ужасното е че в Донбас отвлякоха жените и децата в Русия, а мъжете се крият за да не ги мобилизират насилственно. Те се преобличат в женски дрехи дори.
123
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Европейците трябва да говорим в един глас, дори и в този форум
122
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На североизток Русия и САЩ имат почти обща граница.Обща граница с най големия враг но там проблеми няма никой никого не застрашава.А виж Украйна ,Европа застрашават Русия.Лъжливо овчарче си ти Вова.
121
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Руската армия може да издържи само още 48 часа на тези позиции
120
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сърбия ще подкрепи санкциите срещу Русия до 48 часа
119
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Путин вор
118
7
 
5
 
! Отговори
М Рюте преди 2 години
Утре в България пристигат самолети Ф-35