Как животът в Русия се промени след санкциите на Запада?

По-близките до Кремъл не усещат промяна
14 мар 2022 19:32, Нели Христова
144
Как животът в Русия се промени след санкциите на Запада?
Снимка: БГНЕС

САЩ, Обединеното кралство и ЕС наложиха безпрецедентни финансови санкции на Русия заради нейното нахлуване в Украйна, а стотици международни компании се оттеглиха от страната.

Въздействието на тези мерки тепърва започва да се усеща, като цената на основните продукти се покачва, появява се висок риск от загуба на работни места, а за някои има и нарастващо чувство на изолация.

Ето някои от начините, по които ежедневният живот в Русия се променя.

Масло, захар и лекарства за кръвно налягане

Потребителските цени скочиха с 2,2% през първата седмица от инвазията, като храните са претърпели най-голямо увеличение. Някои магазини ограничават продажбата на основни стоки след съобщения за масово изкупуване. Продажбите на лекарства не подлежат на санкции, но големи корабни компании спират услугите си, а това може да засегне доставките.

Рублата се понижи, откакто Русия нахлу в Украйна, което накара много търговци на дребно да вдигнат цените си. Дария, която живее в центъра на Москва, казва, че все още не е виждала празни рафтове. "Храната няма да изчезне, но ще стане по-скъпа", казва тя. "Колко по-скъпо, не мога да си представя - и ме е страх дори да си помисля."

Ян е гражданин на ЕС, който живее и работи в Москва. "На 20 февруари купих хранителни стоки за 5500 рубли (около $57), а сега същата кошница струва 8000", казва той. Цената на млякото се е удвоила през последните две седмици, добавя той.

Цените на захарта и зърнените култури вече бяха с около 20% по-високи през този февруари, отколкото преди година. Руската държавна информационна агенция ТАСС съобщи, че някои търговци на дребно са се съгласили да ограничат покачването на цените на някои основни стоки до 5%. Други ограничават количеството основни продукти като брашно, захар и олио, които клиентите могат да купуват.

Дария се запасява. "Купихме 4 кг кафе, 4 литра слънчогледово олио, 4 литра зехтин и четири бутилки уиски. Тя също така е поръчала тримесечна доставка на лекарства за високото си кръвно налягане - казва, че някои лекарства вече са по-трудни за намиране.

Последни iPhone-и и последен шанс за "чуждестранно блаженство"

Цените на някои потребителски стоки са се увеличили драстично - цената на смартфоните и телевизорите се е увеличила с повече от 10%, а средната ваканция в Турция е скочила с 29%. Големи марки като Apple, IKEA и Nike вече не продават продуктите си в Русия

Дария обмисляла да купи нови лаптопи за семейството си и веднага се втурнала да поръчва, тъй като видяла, че цените непрекъснато нарастват. "В началото на февруари те струваха около 70 000 рубли (730$), но до края на месеца се повишиха до 100 000 рубли."

Те не купиВС зарядни устройства за iPhone, но много други го направиха - Apple заяви на 2 март, че ще спре всички директни продажби на продукти в Русия. "Вероятно трябваше", казва Дария. "Сега има шега, че всички имаме последния iPhone."

Новите автомобили също поскъпнаха. „"Купихме филтри и масло за колата, когато има нужда от сервиз", казва Дария. "Успяхме да ги купим на старите цени, преди почти да се удвоят пред очите ни."

Павел, университетски преподавател със съпруга и две деца, търси да купи уреди за апартамента им в Москва. В деня на началото на войната той вижда, че някои цени се покачват с близо 30%. Павел успява да си купи хладилник, готварска печка, пералня и електрическа кана и поръчва легло и шкаф от Ikea само ден преди да затвори. Той не смята, че цените в Ikea са се променили. "Просто нямаха време да вдигнат цените", шегува се тъжно той.

Символиката на затварянето на 847 ресторанта на McDonald's също се усеща от руснаците - ресторантът беше сред първите западни фирми, отворили врати в Съветския съюз преди 30 години. В рамките на часове след обявяването се появиха хиляди реклами от руснаци, които препродават храна от ресторантите на до 10 пъти по-висока от обичайната цена. "Нъгетс и пайове, купени точно преди затварянето на веригата ресторанти. Последният ви шанс да опитате чуждо блаженство", се казва в едно съобщение.

Но Владимир, който живее в Саратов в Югозападна Русия, казва, че все още не е усетил въздействието на западните санкции. "Ватники (поддръжниците на Кремъл) няма да бъдат засегнати от падането на рублата, защото не купуват скъпи чуждестранни стоки."

Загуба на клиенти и онлайн услуги

Руските банки са премахнати от международната платежна система Swift, а Visa, Mastercard, American Express, Apple и Google Pay ограничават услугите си в Русия. Руската централна банка казва, че икономиката може да се свие с до 8%

"Ситуацията оказа голямо влияние върху нашия бизнес", казва Наташа, която работи във фитнес индустрията. "Броят на клиентите ни намалява. Хората ни молят да възстановим членството им в клуба. А разходите ни за наем, оборудване и почистване нарастват. Разходите ни са се увеличили средно с 30% след въвеждането на санкциите." Тя очаква много фирми като нейната да закрият.  Някои ще се борят да намерят руски производители, които да заменят вносното оборудване.

Екатерина ръководи редица езикови школи и казва, че санкциите вече са й причинили проблеми. "Имаме учители в други страни, на които не можем да платим, защото всички мрежи за трансфер са замразени. Имаме и студенти в САЩ, Германия и Латвия, които не могат да плащат таксите си в нашите сметки. Намерихме начини да заобиколим това, но в момента всеки работен ден започва с гасене на нова криза."

Екатерина се притеснява как ще управляват своите международни групови уроци, ако Zoom бъде блокиран, и казва, че е имала проблеми, защото нейните онлайн платформи се поддържат от компания в Украйна.

"Всичко спря веднага, въпреки че работихме с тях от векове. Бяхме много доволни от тях и работата им беше от най-висок клас. Много сме разстроени за тях, за себе си, че всички сме в тази ситуация", казва тя.

Наташа трудно се примирява с промените. "Това е напълно нов вид криза, която ни кара да се чувстваме изгубени и объркани. Не само в бизнеса, но и в собствения си живот. Загубата на доходи, необходимостта да се откажем от целия начин на живот, намалените връзки, включително в социалните медии и не можем да пътуваме, за да се видим със семейството и приятелите, които живеят в чужбина. Има много неща, които вече сме загубили и все още не сме разбрали напълно."

Дария казва, че чуването за загуба на работни места, когато големи международни компании се изтеглят от Русия, я тревожи. "Засега няма съкращения във финансираните от правителството проекти, по които работя", казва тя, "но много се страхувам да не загубя работата си".

Закриване на медии и спомени от Студената война

Нов закон заплашва да затвори всеки, за който се смята, че е разпространил "фалшиви"  новини за инвазията. Независими и международни медии са обект на строги ограничения. Повече от 13 000 души са арестувани при антивоенни протести.

Дария държи президента Путин отговорен за санкциите, но повечето руснаци получават новините си от държавни медии, които носят пропагандата на Кремъл срещу Украйна. Много хора го подкрепят и в крайна сметка може да обвинят Запада за санкциите.

Други не одобряват войната, но мълчат – рисковано е руснаците да критикуват лидера си. Западните правителства се надяват, че санкциите, наложени на руснаците, ще навредят достатъчно, за да доведат до промяна на върха, но това може да отнеме време.

Мнението, че само по-заможните руснаци ще почувстват болката от санкциите, е спорно. Никой не е сигурен какво ще се случи по-нататък, но се очаква икономическите последици да бъдат сериозни и дълготрайни. Руската централна банка заяви, че е имало "драстична" икономическа промяна след инвазията.

На пръв поглед може да не се досетите какво се случва в Москва, казва Дария. Кафенетата и ресторантите в града са пълни, метрото работи, задръстванията в центъра не са отишли ​​никъде. "Това е, ако не виждате протестите, търсенията и напусканията на творчески хора, които вдигат голям шум заради инвацията. Много други хора вероятно също тихо си тръгват. Това ми дава усещането, че въздухът свършва", казва тя.

Днешните събития връщат спомени от 90-те години на миналия век, когато руската икономика се срина след разпадането на Съветския съюз. "Преди имахеме карти за храна, купони и жетони за купуване на захар, масло и водка", казва Дария. "Спомням си огромните опашки за купуване на наденица... Често имаше шумни спорове. Беше срамно. Надявам се да не се стига до това."

"Страхувам се, че ще има повече кражби и грабежи заради рязкото увеличаване на бедността и загубата на работни места", казва тя.

Ян казва, че не е забелязал, че животът се променя в голяма степен и не смята да напуска. "Семейството ми и работата ми са тук. Много е трудно да започнеш живот отначало на ново място."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
120
2
 
2
 
! Отговори
svetlina преди 2 години
Не коментираире Русия , а погледнете собствената си кошница, как се отразяват санкциите наложени на Путин, той им отговаря по подобаващ начин , ще има глад и криза и за нас.Така,че не бързаите да се радвате на влошаването на живота на руснаците.
119
15
 
2
 
! Отговори
nina преди 2 години
Демократичното Нато,което пуска само демократични бомби и иска най-демократичните ядрени бази в България...
118
15
 
4
 
! Отговори
nina преди 2 години
Да,голям кеф да си в Нато...но бежанците от войните на Нато не ги щем в Европа,нали?Защото Нато води само демоктарични войни..
117
2
 
15
 
! Отговори
ДДРОнег преди 2 години
Е. личи си кои са нацистите и фашистите - : "Нов закон заплашва да затвори всеки, за който се смята, че е разпространил "фалшиви" новини за инвазията. Независими и международни медии са обект на строги ограничения. Повече от 13 000 души са арестувани при антивоенни протести."
116
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До nina. Много се палиш, вземи допусни някой да извърши инвазия или специална операция на територията на тялото ти. Може да се успокоиш.
115
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Така описано даже още много леко усещат нещата, няма макдоналдс и айфон и леко покачване на цените. Но мисля, че ще стане страшно, тази война струва много и заедно със санкциите доста ще изстрада руския народ, рублата ще бъде занулена. Нямат полза от тази война руснаците, но още не могат да го осъзнаят защото е медийна мъгла при тях. Няма полза никой от тази война.
114
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До nina: май още живееш в "развития" соц, и не си чула, че ние отдавна сме НАТО и ЕС.
113
5
 
0
 
! Отговори
nina преди 2 години
#130Никой не те кара да взимаш страна във един въоръжeн конфликт,освен НАТО и ти самият.
112
8
 
6
 
! Отговори
nina преди 2 години
Каква демокрация те гони тебе в Украйнна с Десен Сектор и воинстващи им национализъм ?Коя демократично правителство си праща армията и неонацистрки паравоенни батальони срещу малцинствата си?
111
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
КОГАТО ЕДИН ДИКТАТОР ЗАПОЧНА ВТОРАТА СВЕТОВНА ТОЙ СИ ПРИБРА ГЕРМАНЦИТЕ ОТ ЦЕЛИЯТ СВЯТ ЗА ДА НЕ БЪДАТ ПОДЛОЖЕНИ НА ТОРМОЗ- ПУТИН НЕЗАБАВНО ДА СИ ПРИБЕРЕ СЪГРАЖДАНИТЕ ОТ ПО СВЕТА А НЕ ДА РАЗРУШАВА КЪДЕТО СТЪПИ- ВСИЧКИ РУСНАЦИ НЕЗАБАВНО В РУСИЯ.
110
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До nina: Пълно невежество показваш; или по-скоро е решетникова опорка: това не е война на русия срещу америка, това е война на диктатурата срещу демокрацията, на скудоумието срещу свободата, на военщината срещу мира, на злото срещу доброто. Ако това не си разбрала, не се учудвай итре като пламне и нашата черга и ще трябва вече или да застанем твърдо с цивилизованите страни, или да се върнем в руската ***.
109
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нищо особено не се е променило освен дестинациите на които ще ходят на почивка руснаците това лято.
108
2
 
8
 
! Отговори
Чоко преди 2 години
За съжаление богатите руснаци за изнесли всичко отдавна. Превъртели през офшорни фирми и сега си живеят живота. Просто обикновените хора ще го отнесат както винаги.
107
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хората тук, които се подиграват на руснаците за санкциите, забележете как в последния момент повечето се обзавеждат с цял куп битови уреди и мебели от западните марки, а само преди дни в България се биха за смешно олио по 2лв.....При това, в мирно време и при положение, че на пазара у нас изобилства от качествен зехтин или био растителни мазнини. Сами си правете изводите къде е България!Украинките бягащи от войната носят хубави дрехи и прически и се возят с престижни марки коли.
106
3
 
15
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
Отново ще произвеждат "Жигула".За друго не ги бива.
105
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Я питайте италианците, испанците, германците, какво става с цените при тях.
104
8
 
17
 
! Отговори
nina преди 2 години
Хора,стегнете се..Нашите национални интереси не са нито с Русия,нито с Украйна-те си имат какво да си делят-нека си го разделят.Едно е да се помага на бежанци,друго е да се налива масло в огъня.Това не е наша война,това е война между Русия и Америка,и тя не е от вчера.Нашите граници са определени.Нашите малцинства са защитени.Не знам дали заради ковида или не има страшно истерясали индивиди,които са навсякъде.Пълна лудница.
103
6
 
16
 
! Отговори
до 110 от славянин преди 2 години
Цените на всичко растат по цял свят, не само в Русия, та се пробвай да ни манипулираш по-интелигентно!
102
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Мнението, че само по-заможните руснаци ще почувстват болката от санкциите, е спорно"Тъй де, бедните (95%) ще го д-хат отвсякъде, както е било винаги през веквете.
101
0
 
2
 
! Отговори
nina преди 2 години
Не,118,обясни ми.Какво точно България губи в този договор и как са засегнати нейните национални интереси?