Смразяващата реч на Путин - предупреждение, че нещата не вървят по план

Забавянето на войските може да е тактика
Обновена: 19 мар 2022 07:52 | 18 мар 2022 14:31, Нели Христова
460
Смразяващата реч на Путин - предупреждение, че нещата не вървят по план
Снимка: БГНЕС

Западните лидери и службите за сигурност харчат огромни средства, за да влязат в главата на руския президент Владимир Путин. Това е напразно упражнение - в моменти, когато Западът смяташе, че руската война в Украйна може да губи своята сила, Путин удвои атаката.

Сега очевидната пауза в напредването на руските войски кара Запада да се досеща: Дали военните усилия на Русия са в застой? Или това е тактическо прегрупиране?

Така или иначе, една запалителна сталинска реч в сряда вечер, в която Путин нарече руснаците, които се противопоставят на войната, "предатели", отбеляза промяна в тона и знак, че не всичко върви по план, казват експерти. Може би по-тревожното е, че много наблюдатели виждат това като знак, че ръководителят на руската държава, изправен пред неуспех в Украйна, ще предприеме отмъстителен завой у дома и ще се справи по-силно от всякога с всякакви признаци на несъгласие.

Докато някои руснаци подкрепят войната, много други протестират срещу нея по улиците, напълно наясно, че ще бъдат арестувани от тежко въоръжена полиция дори за най-мирните демонстрации. Руската държава направи масовите протести незаконни, а сега и обиждането на военните е против закона. Все пак хората се появяват на групи, докато други демонстрират напълно сами. Дори самотни протестиращи са задържани, показват видеоклипове в социалните мрежи.

Журналистката, която скочи пред камерата на контролирана от държавата новинарска програма, държейки антивоенен плакат, се превърна в знаменитост за свободата на словото в Русия. Известна балерина напусна Болшой. Руските военнопленници призовават Путин да използва пропаганда, за да оправдае войната.

Путин, който се радва на постоянно високи рейтинги в Русия, сега се обръща към стратегия за сплашване, за да държи руснаците настрана, кават експерти. Речта му в сряда мрачно намеква, че тези руснаци, които не са на негова страна, по същество са предатели - смразяващи думи в страна, където масовите политически репресии и системата ГУЛАГ все още са в живата памет.

"Западът ще се опита да разчита на така наречената пета колона, на национални предатели, на тези, които печелят пари тук при нас, но живеят там. И имам предвид "живеят там" дори не в географския смисъл на думата, а относно  техните мисли и робското им съзнание", каза Путин. Под "пета колона" обикновено се разбират симпатизанти на врага по време на война.

"Такива хора, които по самата си природа са психически разположени там, а не тук, не са с нашия народ, не са с Русия", заяви Путин, подигравайки ги като тип, който "не може да живее без стриди и свобода на пола".

"Но всеки народ, и още повече руският народ, винаги ще може да различи истинските патриоти от измет и предатели и просто да ги изплюе като комар, който случайно е влетял в устата им", каза той.

За Татяна Становая, основател на фирмата за политически анализи R. Politik, речта на Путин доказа, че планът на лидера се е провалил.

"Струва ми се, че всичко започва да се руши за Путин. Тази негова реч е отчаяние, силна емоция, импотентност", пише тя в официалния си акаунт в Telegram.

Посочвайки ситуацията в Русия, Становая твърди, че Путин губи и битката за популярност.

"Това е началото на края. Да, ще извият лактите на всички, ще ги заключат, ще ги затворят, но вече всичко е без бъдеще... Всичко ще се спука и ще се изплъзне", допълва тя.

Елизабет Брау, старши сътрудник в American Enterprise Institute, казва, че речта на Путин отразява колко изолиран е станал руският лидер.

"Това, което видяхме, когато започна войната, и това, което видяхме оттогава – включително речта му – наистина е резултат от човек, чийто свят се случва само в главата му", казва Брау пред CNN, обяснявайки как Путин се е изолирал интензивно по време на пандемията и сега е още по-ограничен, тъй като западните санкции удрят руската икономика.

Тя казва, че той вероятно е изненадан и ядосан от това колко далеч е стигнал Западът със санкциите и сега се притеснява от реакцията, която вероятно скоро ще дойде от руския народ.

"Има нещо като унижение в страната, която руснаците се скупчиха в IKEA, за да получат всеки последен артикул, който е наличен, преди да напусне страната – това е унизително и, разбира се, но и доста плашещо, когато помислете за потенциалната реакция сред руската общественост, след като тези потребителски стоки вече не са налични", казва тя.

Зловещото предупреждение на Путин към руснаците дойде, когато Министерството на отбраната на Обединеното кралство заяви, че инвазията "до голяма степен е спряла по всички фронтове".

"Руските сили постигнаха минимален напредък по суша, море или въздух през последните дни и продължават да понасят тежки загуби", написа министерството в Twitter, добавяйки, че украинската съпротива остава "твърда и добре координирана".

Това съвпада с оценката на висш служител на отбраната на САЩ, който каза пред репортери в понеделник, че руските сили в и около няколко ключови града не са постигнали значителен напредък през предходния уикенд.

Може би е желателно да четете между редовете на тази пауза. Руската армия е далеч по-мощна от украинската във всяка мярка. Всеки "застой" е по-вероятно да бъде тактически, отколкото знак за отстъпление на Русия.

Въпреки това, руската инвазия не донесе лесни избори за Путин. През 2014 г. Русия успя да анексира Крим за около три седмици - същото време, през което тази война бушува досега. Съпротивата на Украйна, подкрепена от оръжия, изпратени от Запада, е по-голяма, отколкото Путин е изчислил, казват експерти.

Това става ясно от начина, по който руските сили сега бомбардират цивилни цели безразборно. Те също така показват признаци на разтягане до своите граници.

В доклад за оценка на общественото разузнаване, публикуван във вторник от Министерството на отбраната на Обединеното кралство, се казва, че Русия призовава подкрепления от цялата страна. Това включва източната част на Руската федерация, войските на Тихоокеанския флот и Армения, както и бойци от "частни военни компании, сирийци и други наемници".

Броу каза, че спирането на движението на руските сили вероятно е резултат от това, че Русия разработва следващите стъпки.

"Русия очевидно разчиташе на бърз и решителен успех, който не се случи. Те се изправят срещу по-обединени, по-добре обучени украински бойци, отколкото Русия оценява", казва тя. "Така че те преминаха към план Б, който беше брутална война, но Украйна стои твърдо. Те си завоюват градове, наскоро освободиха местен кмет, който беше пленен. Така че, ако това не работи, какво е план С?"

Най-малкото съпротивата на Украйна постави страната на по-добро място за преговори с Путин, отколкото би била в началото на войната, твърди Брау.

Това, което Путин няма да иска, е да загуби много повече войници, добави тя. "Ако Русия се върне от украинската война с напълно унищожена армия, очевидно е преследвала грешна стратегия."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


460
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
371
6
 
8
 
! Отговори
пенсионерка преди 2 години
ей тези путинофили с каква ярост защитават плана на Путин,съвременния хитлер .Как ли ще реагират, когато се разбере, че Украйна няма да бъде руска провинция .По скоро България ще бъде провинция на Русия, отколкото Украйна да се предаде.
370
8
 
6
 
! Отговори
Тотални глупости преди 2 години
Не може нищо да върви по план в тази ситуация. Нима на запада нещата са им по план в момента. Техният лелеян партньор и най-млад член Украйна "изчезва" от картата! Е това е да не ти е по план нещо. А Путин да не го мислим... ще се оправи. А ние от Замундата тука ще сме си винаги последана дупка с голямо мнение, *** само правим течение като говорим или взимаме решения. Трайчо Костов е по-успешната стратегия, защото първите пешки в шаха ги взимат... еми... първи.
369
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Че той Путин е евреин, майка му е Мария Шеломова, което е еврейска фамилия.?Същия като Шикалгрубер. Учудващо е, че подобни екземпляри имат майки. Ако гледаме действията им не би повярвал човек, но да - има жена която го е раждала. Надявам се да не е между живите, че иначе не мога да си представя как би се чувствала.
368
16
 
17
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 години
Както в България има турци и евреи с български паспорти ,които саботират животът ни без да са българи,така и в Русия има укро-евреи с руски паспорти,които не са руснаци и саботират животът на руснаците. Да живее Негово Величество Владимир Владимирович Путин !
367
13
 
11
 
! Отговори
Нощен ястреб преди 2 години
Руската федерация май ке прцне а. Ама този път както трябва. СССР 2 АМА ПО 2.А най на сметка са китайците. Когато двамата се карат то третия печели. Мдаа. Голям смях.
366
8
 
11
 
! Отговори
аз преди 2 години
е не разбрахте ли че това е тактика
365
8
 
17
 
! Отговори
Ха-ха преди 2 години
Ех, ***, *** ! Пак ли ти с твоите преразкази оттук-оттам за да скалпиш тази статия - кой казъл едно, кой казъл друго... Поне веднаж дай твоя оценка, коментар или анализ !Такива списвания за нищо не стават, кой те допуска на страниците на всекидневника ?Че си "наблюдател"-международник личи, само не личи че си журналист ха-ха!
364
10
 
15
 
! Отговори
Гошо, преди 2 години
Голяма работа излезе тоя Путин ! Еееее ...шапка му свалям !....Нов световен ред !....еми тъй ша е .
363
18
 
19
 
! Отговори
1 kanal преди 2 години
*** загуби тази война, но още не го знае. Дори да превземе КИЕВ и какво?Ще има партизанска война, която скоро ще се пренесе и в Москва!Ще има взривове на по цялата страна. Росия няма ресурс продължително да издържа 500 000 хил. армия от пияници в Украйна. Имам приятели от Росия, които казват, че нищо няма по магазините и става по-зле. Фирми масово фалират и хората живеят в постоянен страх. Като искат Русоробите да вървят при ***, не могат и да пътуват по света. В Северна Корея е по-добър живот
362
19
 
29
 
! Отговори
Поплавски преди 2 години
Светът стана свидетел,как едно джудже,комик,клоун от украински произход,в стремежа си да направи Велика Украйна,предостави територията си за "склад" на оръжие от западните държави,под носът на Русия и иска Вл. Путин да гледа спокойно и да очаква тези оръжия,да бъдат задействани срещу държавата му.Само *** и невеж мозък,може да допусне това.Малък си в прекия и преносен смисъл на думата,поогледай се,ослушай се и тогава давай гаранции на НАТО и Джо Байдън!
361
14
 
22
 
! Отговори
Тошо преди 2 години
Човекът е в труден период, може би ..............в най трудния !Има нужда от помощ, но от къде .... май само най-големият му враг Зелински може да му помогне, на масата на преговорите !
360
25
 
20
 
! Отговори
П.К. преди 2 години
-Ако Русия се върне от Украйна с напълно унищожена армия??? Та, ГОЛЯМАТА РУС НЯМА ЕДНА АРМИЯ. НЕЙНИТЕ АРМИИ СА БЕЗБРОЙ. Да не забравяме Втората световна, когато на фронта, като пълноводна река, пристигаха и влизаха в боя напълно свежи и готови за епична битка нови и нови руски армии.
359
20
 
33
 
! Отговори
Болен преди 2 години
Според Путин който не е убиец е предател. Интересна логика :)))
358
32
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защитникът на Русия е Божията Майка, а вашият Херо Мустфа, и педоБайдън.Схванахте ли разликата.
357
28
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Скоро ще започнат фалити и тук.Не сте далеч от Русия-в Испания ,и Португалия.А Украйна е вече бита дузпа.Забравете я.Няма да я има.
356
8
 
19
 
! Отговори
Дидо преди 2 години
Дъъъълги години обеснявах на моите ученици ,какво е това фашизъм ,какво е хитлеризъм и какво и агресия. Сега вече им стана ясно,вече разпалено коментират и станаха по компетентни и от мене.
355
22
 
51
 
! Отговори
Петров преди 2 години
Ако поне от малко се познава историята и психологията на руския народ се вижда, че връщане на зад няма! Операцията се проточи вероятно повече от планираното, както и загубите в жива сила. Ще последват мащабни и сериозни действия без оглед на загубите най-вече на цивилното население, което се ползва най-откровено, като щит. Войната ще приключи много скоро. Тука не става въпрос за истински преговори, Зеленски е фигурант без собствена воля. Края е близо- капитулация!
354
22
 
21
 
! Отговори
САТАНАТА преди 2 години
Да се ускори анексирането на Крим
353
12
 
58
 
! Отговори
КАТЯ преди 2 години
ДА ПИТАМ БРЕНДО ЗАЩО Е УКРАЙНСКИ А НЕ РУСКИ ЖИТЕЛ НЯКОЙ СЪМНЯВА ЛИ СЕ ЧЕ БЕЗ ЗЕЛЕНИЯ БРЕНДО ЩЕШЕ ДА Е ПОДАНИК НА УКРАЙНА
352
29
 
97
 
! Отговори
Пропаганда преди 2 години
Такава хамериканск пропаганда в медиите нямаше и по време на социализма в Бг.. Може би ако не плюеха толко по Путин нямаше да го харесвам въобще.