Politico: Войната в Украйна "спаси" Борис Джонсън от "Партигейт"

Въпросът с партитата във Великобритания бе засенчен от действията на Путин
30 мар 2022 20:12, Петя Славова
42
Politico: Войната в Украйна "спаси" Борис Джонсън от "Партигейт"
Снимка: БГНЕС

"Партигейт" се завърна, но настроението в Уестминстър се промени - засега.

Започналият нов епизод за наблюдателите, които следят последния сезон на "какво се случва във Великобритания", отпадна със съобщението на лондонската полиция, че ще издаде 20 глоби за социални събирания в щаба на правителството в нарушение на правилата за COVID-19.

Това е първият голям напредък, откакто полицията обяви, че ще разследва поредица от партита, проведени на Даунинг стрийт и Уайтхол в различните етапи на ограничения заради пандемията, пише БГНЕС, позовавайки се на Politico.

Макар че политиката остава нестабилна, за малко повече от месец, откакто руският президент Владимир Путин нареди на войските си да нахлуят в Украйна, така нареченият "партигейт", за който много наблюдатели в Уестминстър прогнозираха, че ще свали от власт британския премиер, беше изместен встрани.

Още по темата

Няколко депутати от Торите, имащи решаващо значение, тъй като разполагат с властта да изритат Джонсън от поста на партиен лидер, а с това и от поста на министър-председател, се размислиха пред лицето на руската агресия и стигнаха до заключението, че сега не е моментът за смяна на ръководството.

Решението за налагане на глоби обаче отново поставя в центъра на вниманието скандал, който Даунинг стрийт № 10 искаше да забрави, и повдига нови въпроси за бъдещето на Джонсън.

Информацията за наказанията засега е ограничена, като полицията заяви, че няма да идентифицира глобените или за кои събития се отнасят глобите. Държавните служители може дори да не трябва да обявяват, че са получили глоба, в зависимост от нивото им на достъп до класифицирана информация, а от правителството не се очаква да коментира каквито и да било дисциплинарни мерки.

От Даунинг стрийт потвърдиха, че няма да предоставят подробности за никого от засегнатите, освен за министър-председателя и секретаря на кабинета Саймън Кейс.

Повечето депутати от Консервативната партия са съгласни, че са в положение на изчакване, докато не се разбере дали самият Джонсън ще получи глоба - нещо, което може да отнеме месеци. Някои обаче прогнозират, че министър-председателят ще преживее скандала, тъй като ситуацията в Украйна се е влошила драстично.

Един от депутатите от Торите, който критикува Джонсън, заяви, че има "усещането, че преминаваме през сеизмично историческо събитие и премиерът показва правилно лидерство в такъв момент. Страхувам се, че значението на партиите, които нарушават правилата, е намаляло".

Той добави, че такова е усещането и сред членовете на партията и местните активисти - значимо, защото депутатите обикновено се консултират с тях, преди да призоват за смяна на Джонсън.

Андрю Бриджен, консерватор, който оттегли писмото си на недоверие към Джонсън, заяви пред "Дейли телеграф": "Ако утре има вот на недоверие към министър-председателя, ще трябва да гласувам за него, защото в противен случай ще се озовем в ръцете на г-н Путин."

Трети депутат, член на отцепническата фракция, избран през 2019 г., повтори това, като заяви, че е трудно да се види как премиерът може да бъде "изместен" сега.

Други предположиха, че отношенията между Даунинг стрийт № 10 и неговата партия са се подобрили след задкулисните размествания миналия месец.

Накърнен облик

Войната в Европа може и да е засилила позициите на министър-председателя, но нещата могат бързо да се променят. Високопоставен консерватор предупреди: никой не бива да приема, че оспорване на лидерския пост е изключено.

Джеймс Джонсън, основател на социологическата агенция JL Partners, заяви, че идеята за "украински отскок" на премиера не е намерила отражение в обществените нагласи.

"Фокус групите твърдят едно и също нещо последователно от януари насам – имиджът на премиера е значително накърнен и ефектите от скандала “партигейт“ върху облика му все още играят основна роля", каза той. "Това се споменава на видно място всеки път, когато попитам за правителството и премиера - повече, отколкото за Украйна."

Потвърждението, че служителите на Даунинг стрийт и Уайтхол са нарушили закона, повдига и възможността министър-председателят да е подвел Камарата на общините, когато преди това е твърдял, че не са нарушени никакви правила. Подвеждането на Камарата на представителите традиционно се счита за въпрос, свързан с подаване на оставка.

Наскоро бившият министър от кабинета Андрю Мичъл заяви на среща, посветена на борбата с корупцията: "Ако ви се размине, че не казвате истината в деловодството, това подкопава всички наши граждански свободи, всички наши човешки права и според мен парламентът трябва да заеме много по-твърда позиция."

Говорителят на Джонсън твърдеше тази седмица, че той отрича да е подвел Камарата на представителите.

След като издържи днес на поредната неудобна част от въпросите на министър-председателя, скоро след това парламентът ще прекъсне работа за двуседмична великденска ваканция. Това ще послужи за разсейване на напрежението в Уестминстър в удобен за Джонсън момент, без да има насоки кога продължаващото полицейско разследване може да приключи или да доведе до нови глоби.

Отново изглежда, че стратегията на Джонсън за оцеляване ще зависи от това дали ще може да се държи здраво и дали ще успее да се измъкне.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Войната е изгодна само и единствено на западните сат рапи. Направиха всичко по силите си да я предизвикат Не разбрахме, че тия мразят славяните. Така постъпиха и в Сърбия. Същото Джо, тогава бомбардираше Белград как му падне. И Милошевич трябваше да умре, както и Путин. Е, той умря, беше им в ръцете.
23
1
 
2
 
! Отговори
Дедо Либен преди 2 години
БОРКАТ е шантав и Господ не може да му помогне !!!
22
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Убивайки украинци и руснаци, убивате славяни, а половин Европа, която е славянска, не ви гледа с добро око и със сигурност не харесват този геноцид над славяните, макар и да мълчат! Кога посоката ще се обърне обратно и славяните ще бъдат на върха и ще правят същото , което някои правят години наред с тях ?
21
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 28 дай боже сляпо да прогледа но не и на теб да си остнаш сляп и без мрзък
20
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Браво Джонсън!!!!.........Всъщност, наливат масло в огъня, но те са надругия край на Европа и не им дреме. Повече оръжия, повече мъртъвци и повече страдания, англичните ще се бият до последния украинец ли? Но не и англичанин. От това печели Англия , като продава оръжия, но губи Украйна, губи населението си и независимостта си , налазили са я разни западни чужденци и си правят гавра с Украйна ,превърнаха Украйна в бандистка територия от която грабят и убиват украинското население!
19
1
 
0
 
! Отговори
до 28 преди 2 години
Ха ха, те понеже не се страхуват от Русия, затова пикаят газ, ама тая газ не е в достатъчно количество. Вече си пуснаха всичките възможни бои и отрови, но на *** не му дреме. По-скоро дреме му на козирката.
18
4
 
2
 
! Отговори
ФАКТ преди 2 години
Малко Хора знаят този Факт - Англия е голяма като територия колкото България - а са една шепа хора . Как са успели да завладеят Света - с Лъжи и Слуги .
17
4
 
2
 
! Отговори
Браво Джонсън!!!! преди 2 години
Без съмнение Борката ще вкара в гроба нещacтника Путин. Днес обяви че започва да доставя на Украйна тежко нападателно оръжие за да може Украйна да прогони руските окупатори окончатено. Досега НАТО се въздържаше да дава настъпално оръжие на Украйна, но ето че и това табу падна и примката около врата на касапина Путин се затяга.
16
0
 
5
 
! Отговори
BBC преди 2 години
" Борис Джонсън трябва да подаде оставка като министър председател , заради " широко разпространената престъпност " на Даунинг Стриит по време на блокирането, каза сър Стармър." " Тава стана след като столичната полиция каза ,че първите 20 глоби за нарушаване на правилата за ковид ще бъдат издадени ." Боджо от нищо не е "спасен " , поста му се клати силно.
15
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Байдън , Борис и Макрон" - Тия тримата стискат палци от десетилетие Русия и Германия да си влошат отношенията, щото когато Русия и Германия са в добри отношения ония на запад се превръщат в задния двор на Евразия.
14
6
 
7
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 2 години
Байдън , Борис и Макрон се веят на дръжката на Путин - тези тримата развалиха Света .Ще се изпуснат .
13
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Великата Руска Федерация е решила да да събори всички градове, да разоре плодородната украйнска земя и да я засее със пшеница и слънчоглед. За да няма глад. Глупаците от Запад да гледат и да слагат мокри кърпи по челата. Оръжия ще раздавате. Да живее Путин.
12
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като гледам колко е завеян, та чак му личи и се питам какви натовски войски иска да ни праща? Да не се е объркал тотално. Да не си мисли, че България е някакъв тропически остров безлюден?
11
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Предлагам саморазправа! Трибунали, Народен съд.... Колко ще чакаме? Няма време!!!
10
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само украинките подкрепям а не целия украински народ.
9
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Митрофанова е пратила благодарствена телеграма заради разкрачената позиция на премиера Петков спрямо Русия и го е предупредила че под разкрачените му крака е поставила бръснач
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ама кви са тия древни папчици дето е помъкнал? Не е ли чувал за лаптоп? Ми и една флашчица е достатъчна. Ама рошавия предпочита да ръси листи по пътя си. Че и на обратно си носи папката, след него трябва да върви армия от слуги, която да събира изпопадали листи.
7
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нашият пиидал който подпомага агресора Русия ще бъде изритан в най-скоро време. Да се готви за тортаджия в сладкарницата на жена му.
6
2
 
2
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 години
Според турко-евреите османски в Днес думата "м.а.й.к.а.." е *** и е под цензура. Да ви се uзсерремъ у мозъците простu!!!
5
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Но няма да спаси наказанието на бялата мафия! И не само в БГ, в цял свят!!!