Катимерини: Гърция подсилва силите на НАТО в България

Разполагането на гръцка техника и персонал в България започна в петък
3 апр 2022 13:35, Петя Славова
186
Катимерини: Гърция подсилва силите на НАТО в България
Снимка: БГНЕС

Гърция подкрепя силите на НАТО, разположени в източното крило на Алианса, с лека противовъздушна артилерия в съответствие със задълженията си за участие в Силите за реагиране на НАТО (NRF), които бяха активирани веднага след руската инвазия в Украйна, предава БГНЕС.

Прехвърлянето е до голяма степен част от централното решение на НАТО да подкрепи България и Румъния, двете основни източноморски страни на Алианса в Черно море.

Още по темата

Разполагането на гръцка техника и персонал в България започна в петък и ще приключи в следващите дни.

По-конкретно, Гърция изпраща четири единици леки зенитни системи, като ASRAD-HELLAS, с техния личен състав и съответните командни връзки, които се състоят от около 30 членове на артилерията. Системите ASRAD-HELLAS се използват от Гърция, Германия и Финландия и са в състояние да работят при неблагоприятни условия и на труден терен. Те се състоят от превозно средство тип Хамър, оборудвано с четири ракетни установки Stinger. ASRAD могат да се транспортират по въздух, ако е необходимо.

В същото време прехвърлянето на сили към България и Румъния продължава през пристанището Александруполис /Дедеагач/ в Северна Гърция, съобщава "Катимерини" и припомня, че на 10 март писа, че общо 3000 американски служители и оръжейни системи се транспортират до и от Румъния през Александруполис, включително танкове Bradley и M1 Abrams, които участваха в учението „Тракийско сътрудничество 2022“ в Петрохори, Ксанти в средата на Март.

Междувременно външният министър Никос Дендиас разговаря по телефона с украинския си колега Дмитро Кулеба в петък и обяви, че се надява да посети Киев в близко бъдеще.

По-рано, в интервю за Skai, Дендиас каза, че по време на срещата си с руския външен министър Сергей Лавров през февруари, шест дни преди началото на войната, той е имал впечатлението, че неговият колега не е знаел за предстоящото нахлуване в Украйна.

Дендиас отбеляза, че Лавров е посочил струпването и натиска на руските войски по границите на Украйна като средство за убеждаване на Киев да вземе конкретни решения, които руската външна политика би искала.

По отношение на ревизионизма, проникващ в руската инвазия в Украйна, той каза, че концепцията е претърпяла тежък удар. "Демокрациите като цяло се противопоставят на ревизионизма", каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


186
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
0
 
1
 
! Отговори
Стига глупости преди 2 години
До До 116: Нито нашата история и култура се състои само от делото на Кирил и Методий, нито Путин или някой друг може да я изтрие. Просто тролване по опорната точка "Всичко срещу Русия и Путин.
105
0
 
3
 
! Отговори
Нищо ново преди 2 години
До До 116: Да обр'угаха го Патриархът Московски и на цяла Русия Кирил, защото каза, че всички, които за Руско-Турската (за нас освободителна) война, са дошлиса дошли в състава на руската армия и по волята на Руският император. А това си е съвсем вярно. След това посрещане не вярвам някога да дойде пак.
104
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
гърци в българия , падение , сега остава и турци да пусне киро????
103
5
 
3
 
! Отговори
До 116 преди 2 години
Путин отдавна изтри нашата история и култура. За него и оня поп, нарекъл се московски патриарх ние нямаме принос за слабянската писменост. Опитват се да налеят масло в огъня и вода в македонската воденица. Така, че Путинова Русия отдавна прави опит да заличи и унищожи българския принос в културата, прогреса и историята. Чудно защо всички путинофили мълчат, когато заговорим за твърдения на Москва за Кирил и Методия. А наглото беше, че патриархът им дойде да ни обижда в България, нагло попче.
102
1
 
1
 
! Отговори
До 134 - българката преди 2 години
За де не ни пазят чужди войски трябва да се върне казармата, едно време как беше - 2 години редовна военна служба. Задължителна за всички. Научихме се на ред и дисциплина и да бъдем отговорни мъже. Ако ти българката си готова да изпратиш своите деца - идеално, значи най-накрая сте узрели за идеята за казармата. Сегашните по цял ден пият, друсат се, безделничат и чакат парички от мама и тате, които в повечето случаи работят в лошата Европа, не в перфектната Русия. Време е за наборна военна служба
101
0
 
3
 
! Отговори
факт преди 2 години
нови 200 години
100
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гърците защо идват ? Турците да не нападат Кърджали ??? Въййй !!! Ами наще ракети къде са ? Ааа вярно нарязахме ги за ,,членство,,
99
1
 
9
 
! Отговори
СС преди 2 години
На България са необходими умни политици,а не чужди войници !!!
98
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само ми липсват цвикащи гърцоля с автомати.
97
7
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
До Българка,ние сме Европейски Съюз и Нато сме. Всяка натовска военна част е наша,а не чужда. Вие ако толкова много обичате убиеца Путин,отивайте там. Рускиня се наричайте,не петнете името Българка. Не го заслужавате.
96
4
 
8
 
! Отговори
Българка преди 2 години
Два века сме били под тяхно робство,сега нека да ни пазят. Киро ти нямаш собствено мнение,като Бойко ,за вас ЕС и САЩ какво ти разпоредят.
95
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
мислиш че това ще спаси бг ще изчезне от земята и ти ще бегаш в канада високомерен човек без чуство-кои ще нападне бг сами се пъхата там където не трябва
94
1
 
1
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Да носят и тежката артилерия етиопците :)))
93
6
 
3
 
! Отговори
Крим не е руски преди 2 години
а кога ще има " военна операция" до Москва?... ще участвам с удоволствие.. както и всички мои приятели.
92
3
 
14
 
! Отговори
Военен брокер преди 2 години
Гърците фалираха след охолен живот за сметка на кредити отдавна.Сега сметката дойде и е ред за последиците . Практически Гърция вече е собственост на кредиторите.И ние с теа кредити по милярд на месец ще ги последваме...
91
4
 
1
 
! Отговори
Бочко преди 2 години
Оня ден президента Радев каза, че сме в економическа и социална криза-кво правим .Правителство Радев 4 или Бойко 4 или нова широка коалиция ГЕРБ,БСП,СДС...?
90
3
 
13
 
! Отговори
факт преди 2 години
да не останат като миналия път за 200 години! а турски няма ли да идват!?
89
1
 
1
 
! Отговори
абеее.. преди 2 години
До Анонимен Къде точно е написано..защото съм я чел от *** до ***..и няма такова нещо.
88
1
 
9
 
! Отговори
ама и ти преди 2 години
До Анонимен Какъв е смисъла ли ? Да ни направят "Таргет",докато Кирчо се хили глуповато ....
87
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чудесно, колкото повече съюзници у нас, толкоз повече законсервирани българи ще почват да осъзнават, че задния им двор не е пъпа на света и че сме европейци, част от Стария континент и цивилизация, и че заравянето на главите в собствените ... не помага за равитието на страната, а напротов, прави я лесна плячака за *** ***.