Хотелите ни пълни с бежанци, но браншът очаква и туристи

Ще бъдат ли изгонени украинците, настанили се в хотели
Обновена: 15 апр 2022 20:05 | 15 апр 2022 19:50, Петя Славова
146
Хотелите ни пълни с бежанци, но браншът очаква и туристи
Снимка: БГНЕС

Почти половината от пристигналите в България малко над 80 000 украински бежанци са настанени в хотели. Действието на мярката обаче изтича този петък. Каква ще е съдбата на тези и очакваните нови бежанци след 15 април, коментира "Дойче Веле".

Войната в Украйна e и бизнес. И не, не става въпрос за производителите на оръжие. Само за последните 4-5 дни над пет пъти са се увеличили автобусите от Украйна, които карат бежанци в България. Това създава огромно напрежение на ГКПП-Дуранкулак, откъдето влизат украинските бегълци, основно майки с деца. В следващите 48 часа автобусите ще пристигат като на конвейер - ако преди два дни са били десетина, може да надминат 50. Но сред тях вече има и български превозвачи, наемани директно от Украйна. Тарифата за превоз достига 400 евро на човек.

Още по темата

Какво става и как се справят властите?

Напливът в последните дни е поради няколко причини. Временната закрила за украинските бежанци в България ще е в сила без подаване на документ до 15 април, петък. Засега правителството не дава сигнали, че този срок ще бъде удължен - нагласите са по-скоро да не се случи.

Но 15 април е и крайният срок, в който програмата за настаняване в хотелите ще плаща независимо от това дали настанените там украински бежанци са регистрирани или не. След полунощ на 15 април този срок в хотелите няма да има как да бъдат настанени хора, които не са потърсили регистрация за временна закрила или не са вече регистрирани за такава. Регистрацията е особено важна - както за сигурността на майките, децата и възрастните от Украйна, така и за издирване на хора от семействата им, каквито опити вече има. Достъп до регистъра имат МВР и Държавната агенция за бежанците.

Схемата

Заради датата украински превозвачи създават паника сред хората, разпространявайки слухове, че след 15 април България няма да приема повече бежанци. В групите на украинските общности и доброволчески организации в социалните мрежи вече се появиха призиви към украинците да не вярват на това, също и да не плащат допълнителни такси за настаняване или резервация, каквито им искат.

Но почти половината от тях пристигат с резервация за български хотели, обясниха за Дойче Веле от Кризисния щаб към МС за бежанците от Украйна. Това означава, че действа определена схема между украински превозвачи и хотелиери в България, които получават по 40 лева за всеки украински бежанец. Общата стойност на заявките за изплащане е 14,3 милиона лева. Това е само за първите 5 седмици, откакто действа програмата, която е със срок до 31 май.

По непотвърдена официално информация установен е един от българските хотелиери в този тип “сделки”, но в областните дирекции на МВР няма особен ентусиазъм да се работи по тези случаи. По обясними причини украинската страна не може да съдейства, а в повечето случаи превозвачите се “легитимират” само с мобилен телефон и съобщение: “Настаняваме туристи в България”.

Регистрацията за временна закрила

Към 17 часа на 13 април в България са регистрирани 69 753 украински бежанци, а в страната са останали общо 81 962. Почти още толкова са преминали през България на път за Гърция или Турция. От всички регистрирани в хотели са настанени над 40 хиляди, поне по официални данни. Но в действителност са много повече, тъй като по стар навик - за да не плащат туристическа такса, хотелиерите крият реалния брой на настанените при тях украинци. Има случай на петзвезден хотел край морето, в който има 1390 души и едва… 13 регистрирани. Укриването на такива данни не дава реална представа на властите къде има свободни места за настаняване. За да се осъществи регистрацията максимално бързо, бяха създадени мобилни екипи и изнесени работни места.

Въпреки това България е сред първите в Европа по процент регистрирани за временна закрила хора, бягащи от войната в Украйна, на база общ брой престояващи - 85-86%. До петък (15 април) ще минем 92%, убеден е Васил Величков, съветник на вицепремиера Калина Константинова и член на Щаба. Според него една малка част от украинските бежанци ще се възползват от правото да останат 90 дни като туристи, като могат да ги удължат с още 90 дни. Временната закрила за хората от Украйна бе въведена за 1 година и може да бъде удължена при необходимост.

Под натиск

След 15 април обаче всички украински бежанци, които влизат, най-напред ще трябва да бъдат регистрирани преди настаняването им. Това ще окаже огромен натиск върху “Гранична полиция”, местните власти и областни управи, доброволците и украинските общности, които помагат. Управляващите разполагат с броени часове, за да създадат организация, която да отговаря и на засиления наплив, и на новите изисквания.
Украински бежанки чакат за настаняване

Украински бежанки чакат за настаняване

След като беше затворен бежанският център в Дома на културата и спорта във Варна, където автобусите стоварваха бежанците, от Щаба са се спрели на спортната зала във Владиславово. Залата е част от спортния комплекс, с РЗП 3718 кв. м. и в нея, подобно на опита на Полша, може да бъдат устроени места за отдих на бежанците и условия за денонощната им регистрация. Подготвени са първите 3000 хигиенни пакета, ще се преведат средства на областната управа, за да бъдат осигурени вода, топли напитки, плодове и др. Предвидено е да бъдат дислоцирани на първо време 12 военни автобуса и бусове за извозване на бежанци.

В парламентарната комисия по вътрешна сигурност от ГЕРБ запитаха вчера министъра на вътрешните работи Бойко Рашков какво прави МВР по контрола на украинските бежанци, които влизат в България. “МВР приема граждани от Украйна, които бягат от военни действия. Ако някои мисли, че на границата можем да правим проучвания за криминална регистрация на хора, които спасяват живота си - своя и на семейството си, не е в час и не е в училище”, заяви в отговор Рашков. В ситуация като тази едва ли е възможно да се иска от украинските служби проверка на техни граждани, стана ясно от думите му.

Огромно изпитание за българските власти

В следващите седмици нови и нови автобуси ще стоварват още майки с деца, бягащи от войната в Украйна - и не само заради бизнес схемите на превозвачи и хотелиери. Ако прогнозите за нова офанзива се сбъднат, още милиони ще напуснат, освен тези над 4,3 милиона досега. За разлика от Полша, Румъния, Унгария, Молдова и Словакия, бежанците в България са в пъти по-малко, но поставят на изпитание способността на изпълнителната власт, общините и бизнеса да работят ефективно в координация помежду си. А доброволците вече са напълно изтощени.


146
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
123
1
 
9
 
! Отговори
тя преди 9 месеца
Всички бежанци в Украйна ,там има големи области без война , защо са дошли в Европа ?!
122
1
 
2
 
! Отговори
Хоясан преди 9 месеца
До въпросТо остава и да плъзнат тия *** и тогава ще си...
121
1
 
8
 
! Отговори
тя преди 9 месеца
Вън бежанците от хотелите те са за туристи , а за бежанците има центрове за бежанци !
120
1
 
2
 
! Отговори
Няма да стъпя преди 9 месеца
В тъпите им хотели. На морето работеше половин България - Добрич, Търговище, Шумен, Ямбол, Карнобат, Сливен.
119
1
 
11
 
! Отговори
Кокорчо преди 9 месеца
Постелете по едно одеало в градинките пред хотела за да има къде да спят туристите .... Бежанците са ни приоритет. Те трябва да си почиват след изморителното бягане от Украйна ... Странно, как в медиите се говори за жени и деца ... пък аз по морето все "мъже" украйнци виждам . Що ли не са в армията да защитават родината си ? Може би златните ланци по вратовете им пречат и са ги писали негодни за военна служба ... та се налага Зеленчо да вика чужденци да се бият...
118
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
много привилегия имат тези бендер фашисти разбирам за бесар.българи за тех проблем нема и от тях имат бендеровци те са навсякъде ако не си със тях те те унищожават искаш не искаш трябва да си с бендера
117
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Във Варна е пълно с украински коли, скъпи естествено, с регистрация ВН и АХ. Някой знае ли от кои градове са тези урки?
116
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
То идеш ли на хотел с бежанци си окраден от всякъде.
115
3
 
25
 
! Отговори
Смехурко преди 9 месеца
Украинки, майки с деца да основните емигранти. Мъжете трябва да се бият и не могат да напускат Украйна И резултата е че без детски градини и училища те не биха могли и да работят. А за детските градини, това е друга тема. И сега не може да се вредиш. Детето ми няма градина, ама Медиците са пропищели от Украинки. Много имат СПИН, Тиберколоза. В някои групи е над 20% СПИН. Децата не са ваксинирани Трагедия. А си познавате здравната ни система :-)
114
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
тука в швейцария са с белите джипове порше. обикалят по цял ден, зоо паркове, музеи, цъкат си. кой плаща. даже и в моя квартал са налазили. не са само майки. всичките семейства са с мъже. в тичино са наели всичките швейцарски вили и апартаменти и живеят на широко докато европа им плаща вересиите.
113
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Някой проверява ли украинците, които влизат в България. Какви са: освободени от затворите, азовци или криминално проявени, които ще се влеят в нашите банди.
112
2
 
20
 
! Отговори
Ще получим пари... преди 9 месеца
Щели сме да получим пари от ЕС... Колко пари, господа? Това е много малка част от нашите вноски към ЕС! Защо се крие точната сума, която всяка година даваме на ЕС за да ни ограбват! Вижте какви суми получиха Гърция, Италия за възстановителния план...Прокопиев ще получи голямата част!!!
111
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Прочетете къде и при какви условия се настаняват украинските "бежанци" в ЕС! В Украйна останаха бедните, болните и старите! От Украйна избягаха всички, които ОТДАВНА искаха да бъдат в Европа, но им даваха само временни визи.
110
1
 
36
 
! Отговори
Трябва да има мярка! преди 9 месеца
Българският слугинаж няма граници! Украинците в 4 и 5 звездни хотели, паркират безплатно скъпите си коли, здравните осигуровки се поемат от нас, децата им с предимство и безплатно в детски ясли и градини и какво ли още не!!!
109
1
 
30
 
! Отговори
въпрос преди 9 месеца
В България има 400 000 онкологично болни хора. Колко от тези хора има осигурен безплатен достъп до петзвезвезден хотел на плажа, дори за кратко време 4-5 дни?
108
2
 
32
 
! Отговори
изумително преди 9 месеца
Петзвезден хотел с 1400 бежанци? Така пише в статията? Как е възможно-бежанец не се настанява в петзвезден хотел на плажа, а в бежански център , може и в пригодени помещения-изоставени казарми, спортни зали, изоставени старчески домове, приюти, а не в хотели! Хотелите са за туристи. Бежанец в петзведен хотел-такова нещо няма никъде по света. А и защо в тези хотели не се настаняват суданци и нигериици?
107
2
 
33
 
! Отговори
резервация в хотел?! преди 9 месеца
Пишете за бежанец с резервация за хотел-къде го има това бежанец да избира къде да бъде настанен, че и хотел да си самоизбира? Това е изумително. Резервация в хотел прави турист. Мястото на бежанеца е в бежанския център, в спортни зали с разположени легла, в бивши казарми, в общи помещения. През 1988 българите, които бягаха на запад, бяха настанявани в лагера в Триест в общи помещения, със столова,без право на излизане. А не бяха настанявани на хотел във Венеция, например.
106
3
 
26
 
! Отговори
въпрос преди 9 месеца
Защо бежанци от войната в Южен Судан не са настанявани в хотели пет звезди на плажа в Слънчев бряг? Защо не-гри-те бежанци са в лагера в Харманли, а не на хотел край морето?НЕ НА РАСИЗМА.
105
2
 
16
 
! Отговори
негри в хотелите ням преди 9 месеца
Защо бежанците *** са в лагера в Харманли, а не хотел в Слънчев бряг. В Южен судан се води война-колко бежанци са настанени в стаи в хотел?Или африканците не заслужават? Какъв е този расизъм към ***! Това е възмутително. Редно е в хотелите да се настаняват в една стая негърка и украинка-всички бягат от война. С разликата,че в африка, освен война има и глад. Защо в хотелите пет звезди на плажа не се настаняват *** и негърки-бежанци? Защо *** са в лагер, а не в хотел?
104
2
 
25
 
! Отговори
Вярно преди 9 месеца
До двоен аршин С какво право украинците ще ползват привилегии спрямо сирийците!?!?!?Къде е "демокрацията" !?!?!?!??ОСТАВКА на некадърното управление!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!