Хотелите ни пълни с бежанци, но браншът очаква и туристи

Ще бъдат ли изгонени украинците, настанили се в хотели
Обновена: 15 апр 2022 20:05 | 15 апр 2022 19:50, Петя Славова
146
Хотелите ни пълни с бежанци, но браншът очаква и туристи
Снимка: БГНЕС

Почти половината от пристигналите в България малко над 80 000 украински бежанци са настанени в хотели. Действието на мярката обаче изтича този петък. Каква ще е съдбата на тези и очакваните нови бежанци след 15 април, коментира "Дойче Веле".

Войната в Украйна e и бизнес. И не, не става въпрос за производителите на оръжие. Само за последните 4-5 дни над пет пъти са се увеличили автобусите от Украйна, които карат бежанци в България. Това създава огромно напрежение на ГКПП-Дуранкулак, откъдето влизат украинските бегълци, основно майки с деца. В следващите 48 часа автобусите ще пристигат като на конвейер - ако преди два дни са били десетина, може да надминат 50. Но сред тях вече има и български превозвачи, наемани директно от Украйна. Тарифата за превоз достига 400 евро на човек.

Още по темата

Какво става и как се справят властите?

Напливът в последните дни е поради няколко причини. Временната закрила за украинските бежанци в България ще е в сила без подаване на документ до 15 април, петък. Засега правителството не дава сигнали, че този срок ще бъде удължен - нагласите са по-скоро да не се случи.

Но 15 април е и крайният срок, в който програмата за настаняване в хотелите ще плаща независимо от това дали настанените там украински бежанци са регистрирани или не. След полунощ на 15 април този срок в хотелите няма да има как да бъдат настанени хора, които не са потърсили регистрация за временна закрила или не са вече регистрирани за такава. Регистрацията е особено важна - както за сигурността на майките, децата и възрастните от Украйна, така и за издирване на хора от семействата им, каквито опити вече има. Достъп до регистъра имат МВР и Държавната агенция за бежанците.

Схемата

Заради датата украински превозвачи създават паника сред хората, разпространявайки слухове, че след 15 април България няма да приема повече бежанци. В групите на украинските общности и доброволчески организации в социалните мрежи вече се появиха призиви към украинците да не вярват на това, също и да не плащат допълнителни такси за настаняване или резервация, каквито им искат.

Но почти половината от тях пристигат с резервация за български хотели, обясниха за Дойче Веле от Кризисния щаб към МС за бежанците от Украйна. Това означава, че действа определена схема между украински превозвачи и хотелиери в България, които получават по 40 лева за всеки украински бежанец. Общата стойност на заявките за изплащане е 14,3 милиона лева. Това е само за първите 5 седмици, откакто действа програмата, която е със срок до 31 май.

По непотвърдена официално информация установен е един от българските хотелиери в този тип “сделки”, но в областните дирекции на МВР няма особен ентусиазъм да се работи по тези случаи. По обясними причини украинската страна не може да съдейства, а в повечето случаи превозвачите се “легитимират” само с мобилен телефон и съобщение: “Настаняваме туристи в България”.

Регистрацията за временна закрила

Към 17 часа на 13 април в България са регистрирани 69 753 украински бежанци, а в страната са останали общо 81 962. Почти още толкова са преминали през България на път за Гърция или Турция. От всички регистрирани в хотели са настанени над 40 хиляди, поне по официални данни. Но в действителност са много повече, тъй като по стар навик - за да не плащат туристическа такса, хотелиерите крият реалния брой на настанените при тях украинци. Има случай на петзвезден хотел край морето, в който има 1390 души и едва… 13 регистрирани. Укриването на такива данни не дава реална представа на властите къде има свободни места за настаняване. За да се осъществи регистрацията максимално бързо, бяха създадени мобилни екипи и изнесени работни места.

Въпреки това България е сред първите в Европа по процент регистрирани за временна закрила хора, бягащи от войната в Украйна, на база общ брой престояващи - 85-86%. До петък (15 април) ще минем 92%, убеден е Васил Величков, съветник на вицепремиера Калина Константинова и член на Щаба. Според него една малка част от украинските бежанци ще се възползват от правото да останат 90 дни като туристи, като могат да ги удължат с още 90 дни. Временната закрила за хората от Украйна бе въведена за 1 година и може да бъде удължена при необходимост.

Под натиск

След 15 април обаче всички украински бежанци, които влизат, най-напред ще трябва да бъдат регистрирани преди настаняването им. Това ще окаже огромен натиск върху “Гранична полиция”, местните власти и областни управи, доброволците и украинските общности, които помагат. Управляващите разполагат с броени часове, за да създадат организация, която да отговаря и на засиления наплив, и на новите изисквания.
Украински бежанки чакат за настаняване

Украински бежанки чакат за настаняване

След като беше затворен бежанският център в Дома на културата и спорта във Варна, където автобусите стоварваха бежанците, от Щаба са се спрели на спортната зала във Владиславово. Залата е част от спортния комплекс, с РЗП 3718 кв. м. и в нея, подобно на опита на Полша, може да бъдат устроени места за отдих на бежанците и условия за денонощната им регистрация. Подготвени са първите 3000 хигиенни пакета, ще се преведат средства на областната управа, за да бъдат осигурени вода, топли напитки, плодове и др. Предвидено е да бъдат дислоцирани на първо време 12 военни автобуса и бусове за извозване на бежанци.

В парламентарната комисия по вътрешна сигурност от ГЕРБ запитаха вчера министъра на вътрешните работи Бойко Рашков какво прави МВР по контрола на украинските бежанци, които влизат в България. “МВР приема граждани от Украйна, които бягат от военни действия. Ако някои мисли, че на границата можем да правим проучвания за криминална регистрация на хора, които спасяват живота си - своя и на семейството си, не е в час и не е в училище”, заяви в отговор Рашков. В ситуация като тази едва ли е възможно да се иска от украинските служби проверка на техни граждани, стана ясно от думите му.

Огромно изпитание за българските власти

В следващите седмици нови и нови автобуси ще стоварват още майки с деца, бягащи от войната в Украйна - и не само заради бизнес схемите на превозвачи и хотелиери. Ако прогнозите за нова офанзива се сбъднат, още милиони ще напуснат, освен тези над 4,3 милиона досега. За разлика от Полша, Румъния, Унгария, Молдова и Словакия, бежанците в България са в пъти по-малко, но поставят на изпитание способността на изпълнителната власт, общините и бизнеса да работят ефективно в координация помежду си. А доброволците вече са напълно изтощени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


146
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
4
 
58
 
! Отговори
ОСТАВКА преди 2 години
Петков изхарчи парите ни и ни обрича на глад.
2
3
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На море без пари. Ех, да можехме и ние така...
1
3
 
79
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе не знам дали ще ги гоните или ще си ги отглеждате,ама това да даваш помощ на един бежанец по голяма от средната заплата за страната,едва ли го има нейде по белият свят!