Кирил Петков: Осъждаме агресията, правилно е да дадем оръжия на Украйна

Според премиера, партньорите в коалицията трябва да спрат да мислят партийно
Обновена: 23 апр 2022 10:01 | 23 апр 2022 09:50, Петя Славова
838
Кирил Петков: Осъждаме агресията, правилно е да дадем оръжия на Украйна
Снимка: БГНЕС

"Тримата ми коалиционни партньори трябва да спрат да мислят партийно. По време на война трябва да се мисли държавнически." Това заяви пред Нова тв премиерът Кирил Петков.

"Това правителство много пъти ясно е казало, че ние осъждаме агресията на Русия. Мястото на Украйна е в ЕС. Това е тяхната сигурност", допълни той.

"Като Кирил Петков, не като премиер, за мен военна помощ е абсолютно правилното нещо да се направи. Но в случая съм премиер, имам коалиционни партньори, които имат ясни „червени линии" и моята задача, не е да се правя на най-смелият", коментира още Петков. "В момента "Демократична България" казват: "Това е нашата "червена линия", БСП казват: "Това е нашата "червена линия". Трябва да помислим. Затова ще ги поканя да отидем в Киев, защото не може човек да има по-информирано решение отколкото, когато е там. Надявам се, че тази седмица, докато парламентът е в почивка, ние ще си свършим работата като лидери и всеки ще направи стъпка назад, ще помисли колко е важна стабилността на България и каква трябва да ни е общата позиция, вместо да хвърляме червени линии и да махаме знамена", заяви Петков.

Още по темата

Премиерът се надява БСП и "Демократична България" да намерят общ език, а "Продължаваме промяната" ще бъде лидер в този диалог.

"Доста добри общи решения се случват, но светлината на прожекторите не ги фокусира тях. За БНБ беше добър пример - когато не се мисли коалиционно как може да работим заедно, веднага се изпада в криза, която автоматично започва да разклаща цялата структура на тази коалиция. Но мисля, че това беше добър урок за нас. Сега нека използваме урока, който имахме миналата седмица, и да се обединим под обща позиция. Има конфликти, има проблеми, но има принципно поведение. Държавата, въпреки кризите, които ни заливат отвън, оцелява по добър начин, сравнение с това, което щеше да бъде, ако не беше това правителство в момента", каза още Петков.

 "Дадохме 50% от парите за пътища и те минаха през парламента. Стигнахме до разумно решение, където да има контрол от парламента. Другият вариант беше да повторим политиката на ГЕРБ. Решението за отпускането на пътища категорично не е обвързано с поста на БНБ. Нито пътищата са наши, нито ЦБ е наша. Нашата цел е да направим най-добрите пътища по най-прозрачния начин и да изберем най-добрия гуверньор", каза премиерът.

Петков подчерта, че "не сме направили решение, което да е на базата на безпринципност и за което да съжаляваме".

Премиерът коментира и въпроса за Северна Македония. "Нищо няма да се направи по РС Македония без да има гласуване в парламента, широк обществен дебат. Ако пак развяваме лозунги без да разбираме ситуацията, ние най-много да направим една съседна държава още повече да не ни обича и да няма шанс да влезе в ЕС."

Той заяви, че през 2020 г. българското правителство е гласувало в Съвета на министър-председателите, че РСМ ще бъде пусната в посока Европа.

"Ние сме една от малкото държави, които си позволяват, след като в първия момент сме дали посока на РСМ към ЕС, след това да наложим вето. Дългосрочната стратегия на България задължително трябва да бъде РСМ да бъде част от ЕС".

Петков е убеден, че страната трябва да премести ветото. Винаги съм вярвал, че ние не просто трябва да вдигнем ветото, а да преместим ветото.

"Не трябва просто да вдигнем ветото, ние трябва да преместим ветото. Промяната на Конституцията да се случи преди първата от многото глави, които трябва да се отворят. Преди първата глава те трябва да си променят Конституцията. Ние да ги качим на влаковите релси на Европа, но критериите, които те трябва да изпълняват да са ясно заложени от нас", подчерта още Петков.

 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


838
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
613
2
 
12
 
! Отговори
самоков преди 2 години
Другари прости спомнете си за един президент Борис Елцин пияницата който подписа Беловежкото споразумение с "братска Украйна" за разпада на СССР и след това спокойно си отиде на небето но си остави лай.... да миришат.
612
3
 
18
 
! Отговори
Тъпо преди 2 години
Утре на протест, не на санкциите върху петрола и газа! Който иска да може да си плаща тока , нека заповяда!
611
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо не дадете оръжие и на Палестина ?
610
17
 
9
 
! Отговори
Златка преди 2 години
Хаха е другаркатаа няма как да отиде до Киев, раша ще и спре копейките
609
5
 
24
 
! Отговори
Доказан Идиот преди 2 години
Е този
608
30
 
6
 
! Отговори
ББ преди 2 години
приятели САЩ вече работят за санкциониране на подкрепящите путин и децата им...отнемане на имущества,запори,прогонване...и на членки на ЕС също...там са троянските коне,война е...Света ни се бори за живота си...заплашени от ...ядрените на путин и руснаците,насърчавани от китайците и тайничко от турците...игра е...играят със животите на децата си!!!Бог да пази САЩ и Свободният Свят!!!Слава на Украйна!!!
607
3
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Гог и Магог .
606
17
 
5
 
! Отговори
ББ преди 2 години
и службите...спрете кибер на путин манипуелаторите...сайтчета като този също...защо в русия да може в България да не може?манипулират хората и ги лъжат...заплажват ги,отнемат им правото да изразяват Свободно мнение...лично съм полуечавал заплахи от Диана,Анонимен...и стотиците им...на руското посолство...спрете ги или сте съучастници и нациионални предатели...ще ви съдим...това вече не е...спам...война е...САЩ ще дойдат приятели...малко търпение...и ще почистят к.чината създадена от путин!
605
12
 
7
 
! Отговори
ББ преди 2 години
ами като е правилно...бъди лидер и им прати бе...защо питаш тетка ти ниновица...тя е жива с копейките които им плащат...по продажна и закостеняла е от костя,целият Свободен свят праща и помага...вие ни позорите като Народ бе страхливци!!!през трети...през...Ада минете и пратете на Украйна каквото можете...позорите ни...децата ни за векове ни позорите...отново политиците безхарактерни!!!
604
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От къде ще го вземем да го дадем? Аз имам един ръждясал нож и прашка с лимки може да стреля. Веднага им ги давам
603
38
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Украйнците смело се изправиха срещу русия и се борят за родината си а вие тука се плашите от рашистите те митовете за русия се развенчаваха путин ще бъде спрян в Украйна
602
34
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хора не се страхувайте от раша и путин не хранете тоя дявол със страховете си
601
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На просто Киро конците му ги дърпат от краварника и за уркрайна и македония
600
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
686 Нато ще ни пази всички самолети пазят пространството на Нато спи спокойно и ни се страхувай от Русия
599
33
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кулеба дойде в БГ да поиска помощ така ли постъпваме със съседи си когато са в нужда затваряме си врата нали това не е в нашата къща но огъня от съседната къща може да стигне и до нашата трябва да помогнем а не да гледаме как гори нашия съсед
598
6
 
0
 
! Отговори
Отряд1 преди 2 години
Правилно е да се изпълни волята на народа. Но не знам защо някой няма да спечели от това, а други направо ще си загубят...Отряд1 е против войната, но не е против опазването на мира, чрез военни действия.
597
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен Спомняш ли си, че и немските войници маршируваха начело с фелдмаршал Паулус в Москва като военопленници? За това ли намекваш? Не се притеснявай, тези от тунелите на Мариупол ще дефилират в руската столица начело с 240 инструктори офицери от САЩ, ВБр и ЕС.
596
8
 
39
 
! Отговори
киро да си ходи преди 2 години
Аман от изменници. Кирил Петков работи срещу народа си. По-добре да си върви.
595
28
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На 9 май ,украинската армия ще марширува в Москва.
594
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кирчо показа ,че е жалък. Не му стиска.